Eläkeuudistuksesta sopimus maaliin
Työmarkkinajärjestöt näyttivät kykynsä neuvotella eläkkeiden jatkuvuudesta.
Työmarkkinakeskusjärjestöt julkaisivat sopimuksen eläkeuudistuksesta. Sopimuksen keskeisenä osana ovat työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnan sääntelyn uudistaminen ja eläkejärjestelmän pitkäaikainen kehittäminen.
Lisäksi työeläkkeiden rahastointia vahvistetaan. Uudistuksen tavoitteena on varmistaa eläketurvan kestävyys ja riittävä etuustaso myös jatkossa.
Eläkeuudistusta koskevasta neuvottelutuloksesta sopivat palkansaajien keskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK sekä työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Maan hallitus on antanut sille hyväksyntänsä.
Palkansaajat ovat tyytyväisiä
Insinööriliittoa edusti neuvotteluissa Akava.
– Yllättävän hyvä kompromissi, sanoo liiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa.
Ratkaisu turvaa eläkkeiden rahoituksen, ja pahimmat esillä olleet vaihtoehdot leikkurimalleiksi eivät toteutuneet. Oksa muistuttaa, että on tärkeää, että palkansaajien maksut eivät nouse.
– Toki täytyy olla huolissaan, jos ennusteiden vastaisesti inflaatioleikkuri leikkaa kovasti eläkkeiden ostovoimaa. On vaikea kuvitella sitä tilannetta.
Vaikka neuvottelut sujuivat hyvin, Oksa huomauttaa, että neuvotteluja ei käyty työmarkkinajärjestöjen aloitteesta.
– Nyt ei olisi välttämättä ollut tarvetta näin isoon eläkejärjestelmätarkasteluun.
Edelleen ikä riittää eläkkeelle
Eläke-etuuksien määräytymiseen tai ikärajoihin ei tule muutoksia, joten uudistus poikkeaa luonteeltaan muista 2000-luvun eläkeuudistuksista.
– Uudistus vastaa syntyvyyden laskun aiheuttamaan maksun nousupaineeseen erityisesti työeläkevarojen ja rahastoinnin roolia kasvattamalla, sanoo Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Mikko Kautto.
– Sijoitustoimintaan ja rahastointiin kohdistuvien muutosten osuus kokonaisvaikutuksesta on noin 70 prosenttia.
Asiantuntijat arvostavat
Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes pitää työmarkkinajärjestöjen neuvottelemaa eläkeuudistusta vastuullisena kokonaisuutena.
Yksi hyväksytyn neuvottelutuloksen osa on työeläkevaroille saatavien sijoitustuottojen parantaminen yksityisalojen työeläkevakuuttajien sijoitustoimintaa koskevaa sääntelyä uudistamalla.
Käytännössä tuottojen parantaminen edellyttää työeläkesijoittamiseen liittyvän riskinoton lisäämistä, mikä edellyttää kykyä sietää matalia tuottoja mahdollisesti pitkiä aikoja.
– Työeläkkeiden rahoituksen vahvistaminen sijoitustuottojen avulla on pitkäjänteistä työtä, ja sen hyödyt tulevat täysimääräisesti näkyviin vasta useiden vuosien tai jopa vuosikymmenten kuluttua, Siimes muistuttaa.
Vakauttaja sopeuttaa indeksiä
Neuvotteluissa sovittiin myös niin kutsutusta inflaatiovakauttajasta, joka otetaan käyttöön vuodesta 2030 alkaen. Tarkoituksena on pienentää maksussa olevien työeläkkeiden korotuksia tilanteissa, joissa yleinen hintataso kasvaa voimakkaammin kuin palkat.
Eri arvioiden mukaan inflaatiovakauttaja vaikuttaa vain hyvin poikkeuksellisissa taloudellisissa suhdanteissa.
Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet tarkastelevansa inflaatiovakauttajaa ensimmäisen kerran viimeistään vuonna 2035. Huomiota kiinnitetään silloin erityisesti riittävään etuustasoon ja eläkejärjestelmän rahoitukselliseen kestävyyteen.
Eläkeopastusta on saatavilla
Jos eläkeasiat kiinnostavat, niin sekä TJS Opintokeskus että Työelämävakuuttajat Tela tarjoavat koulutusta aiheesta.
TJS:n koulutus on suunnattu liiton jäsenille, joille eläkeasiat ovat ajankohtaisia. Mukaan ovat tervetulleita myös muut, joita aihe kiinnostaa.
Koulutuksessa selviää, milloin eläkkeelle voi jäädä, miten eläkkeen suuruus määräytyy, miten eläkettä haetaan sekä miten yhdistää eläke ja työskentely. Lisäksi käydään läpi Suomen työeläkejärjestelmän toimintaa.
TJS:n info järjestetään 4. maaliskuuta Teamsissa, ja sen hinta on 80 euroa.
Tela järjestää alueellisia, maksuttomia tilaisuuksia sekä keväällä että syksyllä. Teemana on eläkeuudistus – mihin ja keihin se vaikuttaa.
Ensimmäiset tilaisuudet ovat Jyväskylässä 13. maaliskuuta ja Seinäjoella 26. maaliskuuta.
■ Lue lisää: tjs-opintokeskus.fi, tela.fi