Työhyvinvointi kiinnostaa
Urapolku on vienyt rikastamosta teatterin hallintoon.
Kemiantekniikan insinööri Annaleena Kostamo työskentelee tuotanto- suunnittelijana Rovaniemen teatterissa. Teatteri on tullut hänellä tutuksi 2,5 vuoden työskentelyn aikana.
Puolet tehtävästä on tuotantosuunnittelua ja puolet henkilöstöhallintoa. Tuotannonsuunnittelu on teatterituotantojen harjoitus- ja esitysaikataulusuunnittelua, tilojen aikataulutusta ja yhteensovittamista esimerkiksi tilavuokrausten kanssa.
– Se on kuin palapeliä, Kostamo kuvailee.
– Olen linkkinä muiden välissä, sillä talossa on paljon ulkopuolisia tekijöitä, esimerkiksi ohjaajia, puku- tai lavastus- suunnittelijoita.
Henkilöstöhallinnon puolella Kostamo hoitaa muun muassa työaikaraportointia ja -ohjeistusta. Hän on mukana lakisääteisten, työnantajalle kuuluvien suunnitelmien teossa; niitä ovat esimerkiksi henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat.
– Raportoin omalta osaltani teatterin toiminnasta omistajataholle ja koordinoin työsuojelua. Pidän kemikaaliluettelot ja työvaarojen arvioinnit ajan tasalla.
Kaivosbuumi ohjasi opiskelualalle
Runsas vuosikymmen sitten, lukion ja puuseppäkoulutuksen jälkeen, Kostamo hakeutui opiskelemaan Centria-ammattikorkeakouluun Kokkolaan.
– Vuonna 2012 oli kaivosbuumi ja minulla oli toiveena työllistyä Lappiin, jossa oli käynnistymässä kaivoksia.
Näin kävikin. Valmistumisen jälkeen Kemijärveltä kotoisin oleva nuori insinööri työskenteli teollisuudessa viitisen vuotta. Hän toimi Outokummulla rikastamon tutkimus- ja kehitysinsinöörinä noin pari vuotta.
– Tykkäsin työstäni.
Muutama vuosi sitten Kostamon puoliso sai työtä Rovaniemeltä, ja hän itse haki paljon töitä teollisuudesta, mutta ei kuitenkaan löytänyt.
– Henkilöstöpuoli kiinnosti ja huomasin siihen liittyvän koulutuksen.
Puolivuotisessa hr-asiantuntijakoulutuksessa yhdistyivät käytäntö ja teoria, sillä koko koulutusajan hän oli harjoittelijana Rovaniemen teatterissa.
Kostamolla oli pari vuoden ajalta esihenkilötaustaa, mikä auttoi koulutuksessa.
Tunne vaikutti työpaikan valintaan
Koulutuksen jälkeen Kostamolle tarjottiin samanaikaisesti töitä sekä teollisuudesta että teatterilta.
– Punnitsin, kumman otan. Tunteella päätin jäädä teatteriin, jossa on lämmin työyhteisö, Kostamo kertoo.
– Täällä voin olla oma itseni.
Aiemmissa töissä edistettiin muun muassa kiertotaloutta, mikä edustaa teollisuuden hyviä arvoja. Teatterissa halutaan sekä säilyttää suomalaista kulttuuria että luoda uutta. Erityisen tärkeänä Kostamo pitää lapsille ja nuorille tehtävää kasvatusta ja kulttuuria.
– Teollisuudessa työskentelin enemmän koneiden kanssa, ja nykyisessä tehtävässä läsnä ovat ennen kaikkea ihmiset, Kostamo pohtii eroja.
Toimintaympäristö on erilainen: ei enää haalareita, vaikka hän piti kädet savessa -toiminnasta.
Yhteistä on tiedonkulunhallinta. On osattava muuttaa esimerkiksi näytelmän harjoittelukautta tai prosessia, ja kaikkien on saatava tietää muutoksista.
– Täytyy hahmottaa kokonaisuuksia ja niiden vaikutuksia,
Insinöörikoulutus tuo järjestelmällisyyttä ja prosessiajattelua kummallekin sektorille.
Järjestelmällisyyttä luovalle alalle
Insinööritaustansa vuoksi Kostamo kaipaa teatteriin enemmän tuotantoprosessin kehittämistä ja mitattavuutta. Hän toki ymmärtää, että resurssit määrittävät, mitä voi tehdä ja ettei aivan kaikkea luomistyötä voi mitata.
– Toiminnan kehittäminen voisi olla läpinäkyvämpää.
Insinööri on aina halunnut vaikuttaa työyhteisöönsä ja työhyvinvointiin. Hän haluaa edistää, että strategia ja ihmiset kohtaavat eivätkä ole toisistaan irrallisia.
Hr-koulutuksessa käytiin läpi yleisellä tasolla liiketoimintaa, mikä avasi silmät myös työnantajan näkökulmalle. Innostus poiki myös paikan Lapin alueteatterin hallituksessa tekniikan ja hallinnon henkilöstön edustajana.
Kostamo arvostaa tämänhetkistä työtään. Joskus tulevaisuudessa haaveissa on työ, jossa voi jalkauttaa strategiaa arkipäivään ja kehittää toimintaa, alasta ei vielä ole tietoa.
– Työnantajan ja omien arvojen on kohdattava.
Paluu teollisuuteenkaan ei ole mahdottomuus.
Ansiot ja edut vaakalaudalla
Teatterialalla palkkaus on pienempi kuin teollisuudessa. Etuina on muun muassa mahdollisuus käydä oman teatterin näytöksissä ilmaiseksi ja muissa teattereissa alennuksella.
– Täytyy punnita omia arvojaan, mikä on tärkeintä, Annaleena Kostamo pohtii.
– Hyvä tunne ja hyvä olo on itselleni tärkeämpää kuin mahdollisimman suuri palkka.
Hän vinkkaa muille, etenkin nuorille, että he eivät pitäydy täysin koulutusta vastaavassa työssä, vaan katsovat uraa laajemmin. Insinöörin koulutus tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiseen urapolkuun.