– Urheiluun ja liikuntaan liittyvät asiat ovat opintojen suola, liikuntateknologian maisteriksi opiskeleva Pekka Nissinen sanoo.
– Urheiluun ja liikuntaan liittyvät asiat ovat opintojen suola, liikuntateknologian maisteriksi opiskeleva Pekka Nissinen sanoo.

Poikkitieteellinen tutkinto

Insinööritaustasta on hyötyä maisteriopinnoissa.

Teknologian ja ihmisen toiminnon yhteen sovittaminen kiehtoo insinööri Pekka Nissistä. Siksi jatko-opinnot Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa ovat tuntuneet luontevilta.

– Tässä tuodaan teknologia avustamaan ja helpottamaan ihmistä sekä opitaan ymmärtämään ihmisen toimintoja teknologian avulla, Nissinen pelkistää.

Savonia AMK:sta konetekniikan insinööriksi valmistunut Nissinen huomasi yhteensovittamisen tärkeyden työskennellessään menetelmäsuunnittelijana metsäkoneita kehittävällä ja valmistavalla Ponssella.

– Ihminenhän niitäkin koneita ohjaa ja se otetaan huomioon suunnittelussa.

Insinöörit enemmistönä

JYU-Vuokatin maisterikoulutuksesta valmistuneista suurimmalla osalla on insinööritausta. Se ei ole kummallista, sillä opiskelijoilta edellytetään aiempia tekniikan opintoja.

– Taustastani on ollut hyötyä, sillä insinööriopinnot ja työ muun muassa koneistamisen parissa ovat tuoneet minulle tiettyä järjestelmällisyyttä ja tarkkuutta, Nissinen kertoo.

– Siitä on hyötyä esimerkiksi liikuntateknologiaan liittyvässä mittaamisessa.

Toki ihmisen mittaamisessa on omat erikoispiirteensä.

– Kyllähän ihmisen ominaisuudet muuttuvat enemmän kuin vaikkapa koneistetun rautapalikan, mutta pääperiaatteet ovat kuitenkin samat.

Opinnoissa tutustutaan myös ihmisen anatomiaan ja fysiologiaan.

– Niihin liittyviin kursseihin olen joutunut panostamaan hieman enemmän.

Tarkkaan harkittu päätös

Urheilijasta valmentajaksi -koulutuksen käynyt Nissinen on tätä nykyä virkavapaalla Ponsselta ja toimii kotikunnassaan Vieremällä liikunnanopettajana ainakin opintojensa ajan.

– Liikuntateknologian opiskelu on ollut helppo yhdistää työhön. Minulla on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. Opinnot ovat paria kurssia ja gradua vaille valmiit.

Nissisen kiinnostuksen kohteet sekä opinto- ja työtausta löivät kättä maisteriopintojen kanssa. Lähiopetusta on yksi intensiiviviikko kuukaudessa.

– Katsoin ennalta tarkkaan, minkälaisiin jatko- opintoihin kannattaa lähteä. Opiskelu on vastannut odotuksia hyvin, maisteriopiskelija sanoo.

– Olen pitänyt opintojen käytännönläheisyydestä, sillä olemme päässeet tekemään monenlaista ja nähneet läheltä huippu-urheiluakin.

Opettajiin kuuluu muun muassa hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen.

– Henkilökunta on hyvin perillä liikuntateknologian kehityksestä ja täällä tehdään myös mielenkiintoista tutkimusta, Nissinen kertoo.

Nissiselle Vuokatin ladut ovat tuttuja. Suomen kärkipään motocross-kuljettaja pitää kuntoaan yllä myös hiihtämällä, sillä 450-kuutioisen pyörän sarvissa pysyminen vaatii rautaista fysiikkaa. Kaksissa edellisissä SM-kisoissa hän oli neljäs.

Koulutus sai jatkoa

Liikuntateknologian maisteriopinnot ovat solahtaneet sulavasti Kainuun vaaramaisemiin huippu-urheilun ja matkailun lomaan. Koulutus alkoi 20 vuotta sitten ja vastikään sovittiin 10 vuoden jatkosta.

– Paljon on tapahtunut 20 vuodessa tälläkin alalla. Esimerkiksi koneoppiminen tekee vahvasti tuloaan liikuntateknologian puolelle, yliopistotutkijana JYU-Vuokatissa toimiva Jarmo Piirainen kertoo.

Insinööritaustainen Piirainen valmistui JYU-Vuokatista maisteriksi 2006 ja väitteli liikuntatieteiden tohtoriksi kymmenen vuotta sitten.

JYU-Vuokattiin otetaan sisään 10 opiskelijaa yhteishaussa joka toinen vuosi. Lisäksi urheilijoille ja valmentajille on lisäkiintiö, jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun insinööriopinnoista voi jatkaa suoraan maisteriopintoihin.

– Liikuntateknologian ala tulee kasvamaan maailmanlaajuisesti, joten valmistuneilla on hyvät työnäkymät, Piirainen sanoo.

Liikuntateknologian asiantuntijoille on vientiä muun muassa tuotekehityksessä, hanketyössä, valmentajana, tutkijana tai vaikkapa alan yrittäjänä.

Pekka Nissinen on yksi Suomen parhaista motocross-kuskeista.Pekka Nissinen on yksi Suomen parhaista motocross-kuskeista.