opiskelijat

Marjo Naukkarinen (takana) koulutti rahastonhoitajia.  Mukana Toni Puustinen (vas.), Oskar Järvenpää ja Jenni Juurinen.
Marjo Naukkarinen (takana) koulutti rahastonhoitajia. Mukana Toni Puustinen (vas.), Oskar Järvenpää ja Jenni Juurinen.

Opiskelija-aktiiveille eväitä hallitusvuoteen

PuSiRaKo on Insinööriliiton järjestämä koulutus, joka on suunnattu Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistyksien opiskelija-aktiiveille.

Koulutuksen tavoitteena on avittaa aktiivitoimijoita hallitusvuoden alkuun. Koulutukseen sisältyy puheenjohtajien, sihteerien, rahastonhoitajien ja koulutuspoliittisvastaavien koulutukset, joista lyhenne PuSiRaKo koostuu.

Tämänvuotinen koulutus järjestettiin Tampereella Murikka-opistolla tammikuisena viikonloppuna.

Alkuun paikallisyhdistysaktiivit tapasivat liittohallitusta ja kuulivat liiton ajankohtaisia asioita. He vaikuttivat myös Insinööriopiskelijaliiton ylimääräisessä liittokokouksessa, jossa täydennettiin hallitusta.

Liittohallitukseen valittiin uudeksi jäseneksi Lahden Insinööriopiskelijat LIROn Emma Juhola. Hän opiskelee LAB-ammattikorkeakoulussa energia- ja ympäristötekniikkaa.

Myös Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo ja kenttä- ja kehityspäällikkö Kalle Kiili esittäytyivät.

Aktiivien omille pesteille suunnatut koulutukset sisältyivät viikonloppuun.

Energistä väkeä Tampereella

Mukana oli tänä vuonna yli 90 koulutettavaa. Koulutuksista paistoi hyvä energia koko viikonlopun ajan. Useat kokivat koulutuksen antoisana ja hyvänä alkuna hallitusvuodelle.

Tätä mieltä oli myös Toni Leivaara, joka osallistui ensimmäistä kertaa puheenjohtajakoulutukseen. Hän opiskelee rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulussa toista vuotta.

– Koulutus on hyödyllinen ja mielenkiintoinen sekä tärkeä verkostoitumisen kannalta.

Leivaara uskoo, että tilaisuudesta on hyötyä myös tulevaisuudessa työelämässä.

Rahastonhoitajat täysillä mukana

Insinööriliiton alueasiamies Marjo Naukkarinen koulutti rahastonhoitajia. Hän kertoo, että osallistujat olivat erittäin innokkaita koulutuksessa.

– Opiskelijoilla oli innostunut tunnelma ja paljon uusia ideoita.

Tämän vuoden tapahtuma oli Naukkariselle kuudes kerta kouluttajana kyseisessä osuudessa.

– Aktiiviset ja innokkaat opiskelijat tuovat myös minulle aivan uutta energiaa vuoden alkuun, Naukkarinen sanoo.

Koulutuksessa käytiin läpi hallituksen rahastonhoitajien tehtäviä, joihin kuuluvat muun muassa budjetin suunnittelu, tilinpäätös ja kirjanpito. Samalla tutustuttiin myös hallituksen rooliin yhdistyksen talousasioissa.

Lisäksi koulutukseen sisältyi myös erilaisia ryhmä- tehtäviä.

Pori kokoaa opiskelijoita huhtikuussa

Insinööriopiskelijapäivät ovat Suomen suurimpia opiskelijatapahtumia. Valtakunnalliset päivät alkoivat vuonna 1992 Raahessa järjestetyistä Pohjois-Suomen alueen insinööriopiskelijayhdistysten PoSIO-päivistä.

Siitä lähtien tapahtuma nimettiin Insinööriopiskelijapäiviksi (IOP).

Tapahtumaan sisältyvät muun muassa avajaiset kunniavieraiden puheenvuorojen kera, rastikierros sekä loppubileet esiintyjineen.

IOP järjestetään joka vuosi eri paikkakunnalla. Tänä vuonna Insinööriopiskelijapäivien paikkana on Pori; tilaisuus on 12.‒14. huhtikuuta. Teemana on villin lännen seikkailu.

Järjestävät kertovat, että tapahtuma yhdistää opiskelijat, osaamisen ja villin lännen tunnelman erityisellä tavalla.

‒ Valmistaudu kohtaamaan seikkailuja, jotka testaavat taitojasi ja yhdistävät insinööriosaamisen rohkeaan seikkailuun, kutsuvat porilaiset.

Kuva: Paavo Valtanen

Tekoälyä ja robotiikkaa

Insinööriliitto järjestää paneelin, jossa tieteen eri alojen asiantuntijat keskustelevat robotiikan, tekoälyn ja tulevaisuuden työn aiheista Vantaalla Heurekassa 26. huhtikuuta kello 16 alkaen.

Tapahtumassa voi tutustua Heurekan näyttelyyn. Pääsymaksu jäsenille 10 euroa ja seuralaiselle 15 euroa. Maksu sisältää salaattipöydän. Opiskelijajäsenille ja vastavalmistuneille tapahtuma on maksuton.

Lue lisää: ilry.fi/heureka2024

Kesätöiden haku on tällä hetkellä vilkkaimmillaan ja useat työpaikat etsivät kesätöihin insinööriopiskelijoita. Hae sopivaa työpaikkaa Insinööriliiton työpaikkatorilta. Liitto tarjoaa myös erilaisia työnhaun koulutuksia.

Lue lisää: tyopaikat.ilry.fi, ilry.fi/liitonkoulutukset

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

X IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

Jimi Kuisma, puheenjohtaja, InsinööriopiskelijaliittoJimi Kuisma, puheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto

IOL:n ÄÄNI

Työnhaku on kevään seikkailu

Kevättalvi on monelle opiskelijalle odotettu aika sekä lisääntyvän auringonvalon että kesätyöhaun vuoksi. Insinööriopiskelijat astuvat seikkailuun joka vuosi toiveikkaina, mutta samalla varautuneina valtavaan kilpailuun.

Kesätyönhakua voikin kuvailla turnajaisina, joissa palkintona on mahdollisuus laajentaa omaa osaamistaan ja kartuttaa kokemusta oman alan työtehtävistä. Insinööriopiskelijoiden on kaivettava esiin helmet, jotka erottavat heidät massasta.

Kesätyöhaun taika piilee juuri siinä, miten onnistuu kiteyttämään oman osaamisensa ja intohimonsa vain muutamalle sivulle.

Haastatteluun pääsy voi olla jo itsessään voitto, jossa hakija joutuu osoittamaan olevansa niin sanottu tiimipelaaja, mutta samalla myös itsenäinen ajattelija ja ongelmanratkaisija.

Vaikka kesätyöhaku saattaa olla haastava, se tarjoaa myös ainutlaatuisia mahdollisuuksia kasvaa ja oppia. Moni opiskelija löytää kesätyönsä kautta uuden suunnan urapolulleen; toisaalta kesätyö voi vahvistaa päätöstä itse valitusta opintoalasta.

Kesätyö tarjoaa myös käytännön näkökulman opittuihin asioihin ja mahdollisuuden soveltaa teoriaa käytäntöön.

Kaikki eivät kuitenkaan pääse kesätöihin. Kilpailu on kovaa, ja monen pätevän opiskelijan on tyydyttävä odottamaan seuraavaa mahdollisuutta. Silloin on tärkeää pitää mielessä, että epäonnistuminen työnhaussa ei tarkoita kyvyttömyyttä.

Hetki voi olla tilaisuus kehittää omia taitoja ja tutustua eri työnhaun muotoihin lisää.

Insinööriopiskelijoille työnhaku on mielenkiintoinen, joskin vaativa seikkailu. Se vaatii taitoa markkinoida omaa osaamistaan, rohkeutta astua epämukavuusalueelle haastatteluissa ja sinnikkyyttä kohdata mahdolliset pettymykset.

Opinnoissa hankitun tiedon soveltaminen käytännössä palkitsee. Kesätyö on opiskelijalle mahdollisuus astua ensimmäisille askeleilleen kohti insinöörin ammattipolkua.