Luottomies-elokuvassa sattuu ja tapahtuu
Ohjaaja Kari Ketonen odottaa All in -elokuvasta hittiä. – Ainakin ennakkokuhina elokuvan ympärillä on ollut hyvä, hän sanoo.
Television suositusta Luottomies-sarjasta on tehty elokuva, jonka ensi-ilta on 16. helmikuuta. Insinööriliitto on yksi elokuvan pääyhteistyökumppaneista. Kumppanuuden ansiosta osa jäsenistä on päässyt katsomaan elokuvan etuajassa yksityisissä ennakkonäytöksissä, joita on ollut tarjolla 11 paikkakunnalla osana Insinööriliiton Talvikiertuetta.
Televisiosarjassa naapurinsa Tommin luottomiehenä toimivaa Juha ”Juhis” Mannerta näyttelevä Kari Ketonen on käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvan. Hän uskoo, että All in täyttää Luottomies-sarjan fanien toiveet.
– Elokuva on tehty koko perheelle. Se on hyvin samanhenkinen kuin sarja, täynnä tapahtumia ja yllättäviä käänteitä. Elokuva on vauhdikas, siinä sattuu ja tapahtuu maalla, merellä ja ilmassa, hän kuvaa.
Luottomiehelle on aina käyttöä
Insinööriliitto lähti mukaan elokuvan yhteistyökumppaniksi tuotantoyhtiön aloitteesta. All in on ensimmäinen elokuva, jossa liitto hakee näkyvyyttä tukemalla kotimaisen elokuvan tekemistä.
Liitolle yksi peruste yhteistyölle oli Luottomies-sarjan suosio ja nimi. Luottomiehellä on tarttumapintaa liiton toimintaan, sillä työpaikoilla toimivat luottamusmiehet ovat edunvalvonnan onnistumisen kannalta aivan keskeisiä henkilöitä.
Työelämässä ja elämässä yleensäkin on hyvä olla luottohenkilö, ystävä tai kumppani, jonka kanssa voi käydä läpi ja ratkoa eteen tulevia ongelmia.
Televisiosarjassa Juhiksen puoleen kääntyminen merkitsee naapurin Tommille ongelmien syvenemistä tai ajautumista uusiin hankaluuksiin, joten kuinka esimerkillisenä luottomiehenä häntä voi loppujen lopuksi pitää?
Ketonen muistuttaa luottomies-sanan kaksoismerkityksestä. Juhis on pikavippimies, hän omistaa osuuden kuluttajaluottoja tarjoavasta firmasta ja elää siitä saaduilla tuloilla.
Sarjassa ja elokuvassa Juhiksella on kuitenkin sydän paikallaan.
– Hyvä luottomies tekee, mitä lupaa. Ja Juhis ainakin tekee parhaansa auttaakseen kaveriaan, Ketonen sanoo.
Elokuvantekijän monta roolia
Helsinkiläinen Kari Ketonen valmistui teatteritaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 1997. Suurelle yleisölle hän on tullut tutuksi ennen kaikkea televisiosta ja elokuvista: miehen filmografia on 25 vuoden aikana saavuttanut kunnioitusta herättävän pituuden.
Näyttelemisen lisäksi Ketonen on käsikirjoittanut ja ohjannut televisiosarjoja, josta ei ole pitkä matka elokuvaohjaajaksi.
– On mukava tehdä töitä eri rooleissa. Se tuo vaihtelua tekemiseen ja antaa ainakin minulle energiaa, hän sanoo.
Ketosen ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus oli vuoden 2022 syksyllä ensi-iltansa saanut draamakomedia Häät ennen hautajaisia. Suomalaisille elokuva kelpasi keräten kotimaisen mittapuun mukaan hyvän, noin 100 000 katsojan yleisön.
Luottomies-elokuvan katsojatavoite on laitettu piirun tai kaksi korkeammalle. Tekijöiden julkilausuttu tavoite on houkutella elokuvateattereihin 150 000 katsojaa.
– En näe mitään estettä sille, ettemmekö voisi onnistua, Ketonen arvelee.
Vastapainoa näyttelijäntyölle
Kymmenisen vuotta Teatterikoulusta valmistumisen jälkeen Ketonen kouluttautui psykoterapeutiksi. Koulutus on tehnyt hänestä suositun puhujan yrityksille ja yhteisölle.
Puhujakeikkoja on lähes viikoittain. Ketosen mukaan asiakkaiden kirjo on laidasta laitaan: Joukossa on pankkeja, vakuutusyhtiöitä, lakiasiantoimistoja, lastensuojelun kanssa toimivia.
– Käyn puhumassa stressinhallinnasta, palautumisesta, ylikuormituksesta, hengityksestä, hermoston rauhoittamisen tärkeydestä ja niin edelleen, Ketonen kuvaa kehopsykoterapiaan kuuluvia asioita.
Hänen mukaansa samat asiat ja ongelmat ovat läsnä myös näyttelijän tai ohjaajan työn ja yksityiselämän arjessa. Kyse on läsnäolosta, ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja niihin liittyvistä häiriötiloista ja -tekijöistä.
– Nämä asiat koskevat kaikkia, jotka ovat erilaisten suorituspaineiden, stressin ja kiireen vaikutuksen alaisia. Varmaan tuttua myös asiantuntijatyötä tekeville insinööreille.
Ketonen sanoo ihmisen olevan alati kiehtova emotionaalinen ja toiminnallinen kokonaisuus, josta voi päivittäin ammentaa uutta. Aihepiiri kiinnostaa hän niin paljon, että hän on ryhtynyt kirjoittamaan siitä kirjaa. Sen hän lupaa valmistuvan ensi vuoden keväällä.