PUHEENJOHTAJAN

PALSTA

Työmarkkinoilla edelleen utuista

Valitettavasti joudun heti alkuun toteamaan, että lehden mennessä painoon tammi-helmikuun vaihteessa ei edellisellä palstallani esittämäni toive työmarkkinasovusta ole toteutunut.

Jotain on kuitenkin tapahtunut. Neuvottelut ovat siirtyneet Etelärannasta valtakunnansovittelijan toimistoon. Neuvonpitoja on ollut tätä kirjoittaessani muutaman kerran. Toistaiseksi ei mitään merkittävää edistymistä ole tapahtunut.

Jaksan edelleen hämmästellä työnantajaliiton täysin epärealistista näkemystä oikeasta palkankorotustasosta. Näkemys ei tunnu neuvottelemalla paremmaksi muuttuvan. Se on syy, miksi YTN ja monet muut palkansaajaliitot ovat käynnistäneet voimakkaampia painostustoimenpiteitä.

Toistaiseksi olemme antaneet kaksi erillistä, kolme päivää kestävää lakkovaroitusta teknologiateollisuuden sopimusalan tiettyihin yrityksiin. Sen lisäksi olemme julistaneet ylityökiellon, työasioissa vapaa-aikana matkustamisen kiellon ja saldojen kerryttämiskiellon teknologiateollisuuteen ja suunnittelu- ja konsulttialalle. Ne koskevat kaikki kyseisten alojen ylempiä toimihenkilöitä.

Alkaneet painostustoimet voivat tuottaa tulosta ja osapuolet pääsevät sovittelijan johdolla yhteisymmärrykseen korotusten tasosta ja rakenteesta. Toivon, että lisää lakkoja ei tule. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä, jos työnantajaliitossa ei ole yhtään ymmärrystä jäsenkuntamme ostovoiman heikentymiselle tai sen vaikutukselle Suomen talouteen.

Teknologiateollisuuden työnantajat puhuvat mielellään Suomen edusta. Suuret palkankorotukset meille ovat Suomen ykkösetu, koska verotuksen kautta valtio saa tuloja. Toki tämä heikentää yritysten kannattavuutta, mutta onneksi se ei ole tällä hetkellä ongelma, kun katsoo yritysten tulosilmoituksia viime vuodelta tai ennusteita tälle vuodelle, puhumattakaan ennustetuista osingoista. Tämän lisäksi työnantajapuolen usein lainaamat, tulevaisuutta kuvaavat ostopäällikköindeksit ovat laajasti kääntyneet plussalle.

Teknologiateollisuuden huono sopimustilanne heijastelee myös muille yksityisen sektorin aloille. Käytännössä tilanne on se, että työnantajaliitot eivät muilla aloilla suostu toistaiseksi käymään aitoja neuvotteluja.

Myös valtiolla on neuvottelut menossa. Näyttää siltä, että myös Valtion työmarkkinalaitos VTML odottelee yksityisen sektorin tuloksia ennen kuin etenee omissa neuvotteluissaan.

Utuista siis on. Toivon teiltä, hyvät jäsenet, malttia ja voimia, jotta jaksamme yhdessä taistella läpi näiden ongelmien. Parhaiten ajatte omia asioitanne keskustelemalla työmarkkina-asioista työpaikallanne ja kertomalla luottamushenkilöllenne omat näkemyksenne. Ennen kaikkea osallistukaa painostustoimiin, jos ne teitä koskevat.

Toivotaan, että tätä lukiessanne tilanne on jo selkiytynyt, painostustoimet purreet ja työrauha palannut.