Luuppi

Valtteri Pakkanen pitää eniten saksalaisesta pitkämiekasta.
Valtteri Pakkanen pitää eniten saksalaisesta pitkämiekasta.

Mukava tapa saada mustelmia

Historiallinen miekkailija saa oppinsa vanhoilta mestareilta.

Vanhan teollisuuskiinteistön seinät Helsingin Suvilahdessa notkuvat miekoista ja suojavarusteista. Valtteri Pakkanen levittelee lattialle käytössä olevia malleja. Niitä riittää eri vuosisadoilta ja eri kulttuureista.

– Itse tykkään saksalaisesta pitkä- miekasta.

Sillä otellaan Saksassa 1400-luvulla eläneen Johannes Lichtenauerin menetelmällä.

– Se on suorasukainen. Saa käyttää voimaa, mutta sen käyttö on hallittua ja helppoa. Italialaisissa tyyleissä on enemmän pyöreitä liikkeitä, vähän kuin tanssahtelua, saksalainen taas on vähän brutaalimpaa.

Vanhat mestarit kirjoittivat miekkailuoppejaan ylös, ja muistiinpanoja on kaivettu esiin vuosisatoja myöhemmin. Kaikista salaisimmat kirjoitukset koskivat niin sanottuja mestarilyöntejä, jotka toivat tuntijoilleen etulyöntiaseman.

– Ne ovat oikeasti aika yksinkertaisia, ja niitä opetetaan jo peruskurssillakin. Niissä vain esimerkiksi vaihdetaan käden asentoa kahvalla.

Kypärä upposi otsaan

Historiallinen miekkailu rantautui Suomen Turkuun vuonna 1997. Vuonna 2010 perustettiin EHMS Historiallisen miekkailun seura, jonka toimintaan Pakkanen on osallistunut vuodesta 2015. Aktiivisia jäseniä on noin 200, joista noin 20 on naisia.

Pakkanen on lopettanut kilpailemisen mutta käy muutaman kerran viikossa harjoituksissa ja toimii hallituksen jäsenenä. Hän pyrkii tekemään harrastuksen tunnetuksi ja huolehtimaan harjoitustilasta.

Toimistotyöläisenä Pakkanen kehuu pääsevänsä harjoituksissa niskajumeista.

– Tämä on mukava tapa saada mustelmia.

Joskus tosiaan sattuu, ja se aiheuttaa ihan omanlaisiaan taisteluja.

– Taistelin kauan vakuutusyhtiön kanssa, että sain yhden tapaturman korvattua. Vastustaja pisti harjoituksissa kypärääni miekalla ja kypärän teräsverkko painoi otsaan vohvelikuvion. Ei olisi pitänyt käyttää kypärää, johon oli jo tullut lommo.

Varusteet saa tonnilla

Harrastukseen pääsee helposti mukaan. Pakollinen peruskurssi maksaa 140 euroa, ja siinä pärjää sisäliikuntavaatteilla. Varusteita saa lainata, ja omia voi hankkia vapaaseen tahtiin. Pakollisten suojavarusteiden ja miekan hinta on yhteensä vajaat tuhat euroa.

Vuosi huipentuu aina tammikuussa järjestettävään Suomen suurimpaan alan tapahtumaan Longsword Openiin Helsingissä. Sinne tulee noin sata miekkailijaa 17 eri maasta. Pakkanen osallistuu kisoihin tuomarina.

– Odotan sitä, että näen maailman huiput.