Sandvikin Lahden toimipisteellä oli ensimmäisenä lakkopäivänä hiljaista. Ylempien luottamushenkilö Juhani Laine, varaluotto Niko Zerlik ja Jenni Lakso YTN:stä ottivat ensimmäisen lakkovahtivuoron.
Sandvikin Lahden toimipisteellä oli ensimmäisenä lakkopäivänä hiljaista. Ylempien luottamushenkilö Juhani Laine, varaluotto Niko Zerlik ja Jenni Lakso YTN:stä ottivat ensimmäisen lakkovahtivuoron.

Lakkopadot

aukesivat helmikuussa

Ennusmerkkien perusteella työmarkkinatalvesta on tulossa pitkä ja kylmä. Helmikuussa teknologiateollisuudessa alkaneet painostustoimet uhkaavat levitä useille aloille.

Uusi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara on vuodenvaihteen jälkeen päässyt tosissaan työn syrjään kiinni. Valtakunnansovittelijan Bulevardilla sijaitsevan toimiston ovi on käynyt tiuhaan, kun eri alojen työriidat ovat siirtyneet neuvotteluista sovitteluun.

Työtaisteluilmoitusten tahti on kiihtynyt viikko viikolta. Teknologiateollisuuden imussa painostustoimien aloittamisesta ovat ilmoittaneet muun muassa kaupan ala, kemia ja kuljetusala.

– Tilanne työmarkkinoilla on hämmentävä. Etenkin yksityisellä sektorilla ilman voimassa olevaa työehtosopimusta olevat alat ja työntekijät alkavat pian olla enemmistö, pikemminkin sääntö kuin poikkeus, YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa kuvaa tilannetta.

Tekno vie, muut vikisevät

Neuvottelujen tulppana ovat teknologiateollisuus ja sen työnantajat. Maan suurimman vientialan peesaaminen on mennyt suomalaisessa työmarkkinakentässä niin pitkälle, että esimerkiksi Kaupan liitto ei suostunut viime syksynä edes aloittamaan työehtosopimuksen mukaisia neuvotteluja vuoden 2023 palkankorotuksista.

– Tämä omalta osaltaan kuvastaa, kuinka vahvasti yksi ala ja sen työnantajat hallitsevat työmarkkinasopimista Suomessa. Näyttää siltä, että työnantajaliitto toisensa perään ottaa vastaan vaikka lakot, kunhan vain koordinaatio säilyy, Oksa sanoo.

Valtakunnansovittelijan verkkosivut kertovat karua kieltä tammikuun lopun tilanteesta. Muutaman päivän aikana sisään uusia työtaisteluilmoituksia ovat jättäneet muun muassa PAM, Teollisuusliitto, Erto, Pro ja YTN.

– Yleensä sitä saa, mitä tilaa, Oksa kuittaa.

Lakkojen lisäksi useat liitot ovat julistaneet aloille ylityö- ja muita työaikaan liittyviä kieltoja. Joukossa on muun muassa auto- ja kuljetusalan AKT, jonka edesottamuksia kotimaan työmarkkinoilla on totuttu seuraamaan poikkeuksellisen tarkasti.

Teknologiateollisuuden ylemmät lakossa

YTN:n sopimusaloista sopimuksettomassa tilassa on useita aloja, joista kahdella – teknologiateollisuudessa ja suunnittelu- ja konsulttialalla – on aloitettu painostustoimet neuvottelujen vauhdittamiseksi.

Molemmilla aloilla on voimassa ylityökielto, työasioissa vapaa-aikana matkustamisen kielto ja työaikasaldojen kerryttämiskiellot. Ne tarkoittavat, että ylemmät toimihenkilöt noudattavat omaan työsopimukseensa kirjattua työaikaa.

Teknologiateollisuuteen on lisäksi julistettu kaksi lakkovaroitusta kolmen päivän lakosta osassa alan yrityksissä. Ensimmäinen lakko oli helmikuun alussa, toisen on määrä alkaa 15. helmikuuta.

Oksa toivoo, että aloitetut toimet johtavat haluttuun lopputulokseen ja sovinto löytyy.

Myös julkisella sektorilla neuvotellaan

Yksityisen sektorin lisäksi myös julkisella sektorilla on osa sopimuksista päättynyt. Muun muassa valtiolla ja yliopistosektorilla sopimukset on irtisanottu, kun neuvottelut seuraavan vuoden palkankorotuksista päättyivät tuloksettomina.

– Sävel näyttää olevan sama riippumatta alasta tai palkanmaksajasta. Nähtäväksi jää, kuinka pitkälle kevät etenee ennen kuin suma alkaa purkautua, Oksa toteaa.

YTN:n banderolli kiteyttää, mistä lakossa on kysymys.YTN:n banderolli kiteyttää, mistä lakossa on kysymys.