Sanna Silen pitää mahdollisuudesta käydä lounaalla Lahden keskustassa.
Sanna Silen pitää mahdollisuudesta käydä lounaalla Lahden keskustassa.

Lähihoitajasta suunnittelijaksi

Alanvaihtaja tietää palkkaakin paremman keinon, jolla saa houkuteltua uusia tekijöitä.

Suunnittelutoimisto C-Advice tekee tuote- dokumentointia projektina Uponorille. Projektissa suunnittelija Sanna Silen tekee kahden tiimikaverinsa kanssa CAD-ohjelmalla asennuspiirustuksia.

Silenin työ on tyypillistä insinöörin työtä, mutta insinöörinä hän ei ole tavallisimmasta päästä. Hän on toiminut lähihoitajana ja vaihtanut alaa.

– Alan vaihtaminen kannatti. Ei nakerra enää lähteä töihin aamuisin, ja palautuminen helpottuu, kun tekee työtä, josta tykkää.

Lähihoitajaksi Silen valmistui vuonna 2016 Kouvolan seudun ammattiopistosta ja teki töitä neljän vuoden ajan kunnallisella puolella tehostetussa palveluasumisessa ja kotihoidossa Iitissä. Vuonna 2019 hän aloitti insinööriopinnot Lahden ammattikorkeakoulussa. Hän teki opintojensa ajan töitä Sandvikille, valmistui viime syksynä konetekniikan insinööriksi ja vaihtoi C-Advicelle.

C-Advice on lahtelainen, vuonna 2006 perustettu muotoilu- ja tuotesuunnittelutoimisto, jossa työskentelee 23 henkeä.

Opiskelijatoiminta opetti

Silen toimi opintojensa aikana Lahden Insinööriopiskelijoiden hallituksessa ja toimi yhden vuoden puheenjohtajana. Hän toi esiin pitkäjänteisen toiminnan suunnittelun tarpeen ja kirjasi strategian tekemisen toimintasuunnitelmaan.

– Puheenjohtajuuskauteni osui ensimmäiseen koronavuoteen. Keskityimme ylläpitämään näkyvyyttä ja olemaan tavoitettavissa. Onnistuimme siinä hyvin. Seuraavana lukuvuonna yhdistys sai jäsenmäärät nousemaan.

– Lisäksi sain ihan älyttömän määrän kontakteja, täältä Rovaniemelle saakka. Ja samalla opin johtajuutta.

Silen opiskeli konetekniikan lisäksi tuotantotaloutta ja johtamista. Hän pääsi kokemuksensa ja opintojensa turvin C-Advicella suoraan projektinjohtoon.

– Projektinjohto on se, mikä kiinnostaa. Tarvitsen vastavalmistuneena paljon kokemusta, ja kun täällä saa tehdä erilaisia töitä eri asiakkaille, tästä saa hyvää pohjaa.

Asiakas antaa palautetta

Silen on onnellinen insinöörin hommista, vaikka hän piti myös lähihoitajan työstä. Sen merkityksen näki välittömästi. Hän kärjistää, että hoito oli onnistunut, jos asiakas pystyi tekemään arkiaskareensa ja pysyi hengissä. Työhön kuului lääkkeiden annostelua, ja kuolemankin joutui välillä kohtaamaan.

– Täällä en näe loppukäyttäjää, mutta näen ja kuulen asiakkaalta palavereissa, kun olen tehnyt työni hyvin.

Lähihoitajana Silen ei neljän vuoden aikana saanut vakituista työsuhdetta. Tarve työlle oli huutava, mutta vakituisia paikkoja ei tullut auki. Tekijöitä oli niin vähän, että kiireellisimpänä työpäivänä piti ehtiä 22 asiakkaan luokse.

– Pidin lähihoitajan työstä paljon, mutta kun olin määräaikaisena ja työpaikan pysyvyys oli epävarmaa, olisi ollut helpottavampaa, jos olisi ollut varmuus tulevasta.

Vaihtoon vaikutti myös selän kipeytyminen, koska työergonomia ihmisten kodeissa on huono.

– Satutin loppua kohden selkäni nostaessani asiakasta. Se oli lopun alkua omalle uralleni lähihoitajana.

Arvostus auttaa pulaan

Insinöörinä hänen peruspalkkansa on lähihoitajaa parempi, mutta se on vain osatotuus. Hän kertoo tutusta lähihoitajasta, joka tekee paljon yövuoroja ja ansaitsee lisineen häntä enemmän.

Hoitajapulaa Silen ei ratkaisisi palkkoja nostamalla. Palkankorotus parantaa motivaatiota vain hetken. Käsipareja tarvitaan lisää, jotta työt ehtii hoitaa kunnolla. Tärkeintä on kuitenkin arvostus, joka näkyy työntekijöiden työsuhteen ehdoissa.

– Työntekijöitä tarvitaan koko ajan, mutta heitä haalitaan määräaikaisilla sopimuksilla, ihan kuin asiakkaat vähenisivät. Ei kukaan halua elää jatkuvassa epätietoisuudessa.

– En lähihoitajana ajatellutkaan, kuinka työntekijää voidaan arvostaa yhtä paljon kuin omassa työssäni [C-Advicella]. Työnantaja on reilu ja ottaa työntekijät aidosti huomioon, hän sanoo.

Silen pystyy kuvittelemaan, että kummastakin alasta löytyy yhtymäkohtia. Hän pitää tärkeänä, että yksin asuvat vanhukset saavat sosiaalisia kontakteja, mutta pitää hoivarobotteja, kuten lääkeautomaatteja, joissakin tapauksissa järkevinä.

– Mietin koulussa, että voisin hyvin suunnitella sellaisia.

Toimistolla saa suunnitelmat paperille.Toimistolla saa suunnitelmat paperille.