Marko Somero ja Sari Niemi kertovat, että Piikkiö Works tekee Icon of the Seas 1 -alukseen kaikkiaan 4 050 hyttimoduulia.
Marko Somero ja Sari Niemi kertovat, että Piikkiö Works tekee Icon of the Seas 1 -alukseen kaikkiaan 4 050 hyttimoduulia.

Hyttejä maailman hienoimpiin risteilijöihin

Piikkiö Worksissa valmistetaan tällä hetkellä hyttejä maailman suurimpaan risteilyalukseen. Marko Someron ja Sari Niemen työ on mielenkiintoista, mutta se voi aiheuttaa kaukokaipuuta Karibialle.

Piikkiö Worksin tehdashallissa hytin lattiaelementtiin kiinnitetään ensimmäiset seinäpaneelit. Tämän jälkeen aihion matka jatkuu kohti kalustusta ja sähkö- ja putkitöitä. Tuonnempana näkyy rivi asennustaan odottavia minibaareja.

Valmistumassa on jälleen yksi hytti Meyer Turun paraikaa rakentamaan Icon of the Seas 1:een.

Royal Caribbean varustamon mukaan kyseessä on maailman suurin risteilijä. Alukselle mahtuu 7 600 matkustajaa, sillä on 20 kantta ja pituutta hulppeat 365 metriä.

Tammikuussa 2024 Karibialla risteilynsä aloittavalla laivalla on myös maailman suurin kelluva vesipuisto, jäähalli ja erityinen Central Park -puisto.

Päivässä valmistuu parikymmentä hyttiä

Tutustumme Piikkiö Worksin tuotantoon resurssi- ja suunnittelupäällikkö Marko Someron ja sähkösuunnittelija Sari Niemen kanssa. He kertovat, että yritys tekee Icon of the Seas 1 -alukseen kaikkiaan 4 050 hyttimoduulia.

– Päivässä valmistuu 22–24 moduulia. Ne kuljetetaan sitten vajaan kolmenkymmenen kilometrin päähän Turkuun, telakan aikataulujen mukaisesti, Somero mainitsee.

– Moduulit lähtevät täältä hyvinkin valmiina, mutta esimerkiksi sänkyihin laitetaan patjat ja hyttien seinille televisiot vasta sitten, kun laivanrakennuksessa ollaan vaiheessa, missä ympärillä on tasainen sisälämpötila, Niemi kertoo.

Kaikkiaan alukselle tulee kymmeniä erilaisia hyttejä.

– Mukana on paljon erilaisia hyttikategorioita. Myös sijainti laivassa voi vaikuttaa hytin mittoihin ja käytettyihin ratkaisuihin, Somero huomauttaa.

Nopeaa ja kustannustehokasta

Vuonna 1982 toimintansa aloittanut, nykyään Meyer Turun omistama Piikkiö Works on valmistanut vuosien varrella yli 150 000 hytti- moduulia.

– Taisimme alun perin keksiäkin hyttien moduulirakentamisen. Hytin rakentaminen laivan ulkopuolella on nopeampaa ja kustannustehokkaampaa kuin se, että kaikki tehtäisiin paikan päällä, Somero kertoo.

Toki osa Icon of the Seas 1:n hyteistä rakennetaan itse laivassa.

– Moduulirakentamista voi rajoittaa esimerkiksi hytin koko. Lisäksi hienossa risteilijähytissä voi olla parikin kerrosta.

Hyttipalapeli loksahtelee paikalleen

Kun myös laivat rakennetaan nykyään lohko kerrallaan, maallikko alkaa pohtia, että kyse on ikään kuin suuresta palapelistä. Kokoamiseen osallistuvat lukuisat eri tahot ja työtä ohjaa tiukka aikataulu.

Someron mukaan hyttipalapelin osaset loksahtelevat paikoilleen näppärästi. Kaikki perustuu tietenkin tarkkaan suunnitteluun.

– Jos tilaa on vähän, niin hytin katto voidaan esimerkiksi laittaa paikoilleen vasta sitten, kun itse moduuli on kiinnitetty laivaan.

Hyttien suunnittelu alkaa siitä, että tilaaja esittää omat, arkkitehdin laatimat suunnitelmansa. Tämän jälkeen niitä hiotaan yhdessä telakan kanssa.

– Tilaajalle valmistetaan myös muutamia esimerkkihyttejä. Siinä vaiheessa lyödään lopullisesti lukkoon hytin mitat ja se, mitä hytissä on ja miltä siellä näyttää, Somero kertoo.

Tarkkuutta ja joustavuutta

Someron tehtävänä on varmistaa esimerkiksi se, että teknisillä suunnittelijoilla on riittävästi aikaa omaan työhönsä ja että tarvittavat materiaalit ovat paikalla oikeaan aikaan.

Somero on koulutukseltaan tietotekniikkaininsinööri. Hän aloitti Piikkiö Worksissa vuonna 2018, mutta oli kerännyt jo sitä ennen eri yrityksissä kokemusta projektinjohto- ja tuotantotehtävistä.

– Työssäni vaaditaan tarkkuutta ja täsmällisyyttä. Ja joskus suunnitelmia on muutettava nopeastikin.

Kone- ja tuotantotekniikan insinööri Niemi toimii sähkösuunnittelijana Someron tiimissä. Hän on työskennellyt myös muissa suunnittelutehtävissä.

– On mielenkiintoista nähdä, miten tämän kokoiset laivat valmistuvat. Ja päästä osallistumaan itsekin omalla työpanoksella hommaan, hän miettii.

Meriteollisuus luo hyvinvointia

Icon of the Seas 1 valmistuu pian ja seuraavaksi vuorossa on risteilijä Mein Schiff 7. Piikkiö Worksin ja sen emoyhtiö Meyerin tulevaisuus näyttää lupaavalta.

– Turussa on rakennettu risteilijöitä jo vuosikymmenten ajan. Täällä ovat maailman parhaat osaajat. Pandemia aiheutti vähän epävarmuutta alalle, mutta nyt tuntuu, että risteilyt vetävät taas. Varustamot uskaltavat investoida, Somero myhäilee.

Meriteollisuus on koko alueen talouden vetureita. Varsinais-Suomen liiton mukaan Varsinais-Suomen ja Satakunnan meriteollisuussektori työllistää 8 000 henkilöä noin 400 yrityksessä.

Piikkiö Worksin liikevaihto vuonna 2021 oli 56 miljoonaa euroa ja se työllisti 144 henkilöä.

Aurinko kimaltelee meren pinnalla

Olemme edenneet kierroksellamme tuotantolinjan loppuun, testialueelle, missä hyteille tehdään esimerkiksi putkien paineistus- kokeet.

Tämän jälkeen kokeilemme itsekin risteilijävieraan roolia. Fiilistelemme tunnelmia valmiiksi rakennetuissa ja sisustetuissa Costa Smeraldan esimerkkihyteissä. Muutama vuosi sitten valmistunut laiva seikkailee tälläkin hetkellä jossakin päin Välimerta.

Kenties mielikuvitusta, mutta aivan kuin jostakin korviin kantautuisi tunteellisia italialaisia iskelmiä. Piikkiöläisessä tehdashallissa tuuli heiluttelee oliivipuun lehtiä ja aurinko kimaltelee turkoosin meren pinnalla.

– Joo-o, jonakin päivänä pitää kyllä mennä itsekin risteilylle, vaikkapa ihan Karibialle asti, Niemi naurahtaa.

”Taisimme alun perin keksiäkin hyttien moduulirakentamisen. Hytin rakentaminen laivan ulkopuolella on nopeaa ja kustannustehokasta.””Taisimme alun perin keksiäkin hyttien moduulirakentamisen. Hytin rakentaminen laivan ulkopuolella on nopeaa ja kustannustehokasta.””Pandemia aiheutti epävarmuutta alalle, mutta nyt risteilyt vetävät taas.””Pandemia aiheutti epävarmuutta alalle, mutta nyt risteilyt vetävät taas.”