Luuppi

Peetro Aittolalla on samanaikaisesti auki lähetysohjelma, peli ja Twitch.
Peetro Aittolalla on samanaikaisesti auki lähetysohjelma, peli ja Twitch.

Selostaja värittää tietokonepeliä

Parhaimmillaan tuhannet kuuntelevat, kun Twitch-käyttäjä selostaa Counter-Strike-taistelupeliä.

E-urheiluotteluja katsotaan siinä missä perinteistäkin urheilua. Isoimpia pelejä seuraa lisäksi selostaja, joista yksi tunnettu on koneautomaation insinööri Peetro Aittola.

Aittola on erikoistunut Counter-Strike-peliin. Aittolan selostamista peleistä suosituimmalla on ollut 4 500 suomenkielistä katsojaa. Suosituimmat ottelut ovat kotimaisten suosikkijoukkueiden välisiä. Välillä Aittola selostaa kansainvälisiä otteluita.

– Silloin saa pikkuisen olla puolueellinen ja selostaa sinivalkoiset lasit päässä.

Selostukset julkaistaan Twitch-suoratoistopalvelun kautta. Palvelua käytetään muun muassa pelien striimaamiseen ja niiden selostamiseen. Selostaja pystyy valitsemaan, kenen pelaajan näkökentän kautta yleisö kunakin hetkenä seuraa peliä.

Poliisit vastaan terroristit

Counter-Strike on kuuluisimpia ensimmäisen persoonan taistelupelejä. Vastakkain asettuvat viiden terroristin ja viiden poliisin joukkue. Selostamisesta aiheutuu melua, joten rivitaloasunnossa selostamiselle on oma äänieristetty huoneensa.

– Asuin avopuolison kanssa ennen tätä kerrostalokaksiossa, ja selostin monta tuntia joka päivä. Nostan hattua hänelle, koska selostus oli varmaan alussa kauhean kuuloista, eikä sitä päässyt korona-aikana mihinkään karkuun.

Isoimmat pelit sentään välitetään Elisa Viihteen, Pelaajat.comin, Telian tai Ylen kautta ja selostetaan ammattimaisessa kisastudiossa. Silloin työparina on kommentaattori, ja studiossa on muuta teknistä henkilökuntaa. Kaupallisilta toimijoilta saa aina palkkion.

– Eka kerta isossa studiossa on jäänyt mieleen – hetki, kun ohjaaja laski sekunteja ennen kuin kamera kääntyi minuun, ja sydän hakkasi korvissa.

Atk-tunneista kaikki lähti

Vuonna 2000 julkaistu Counter-Strike on Aittolan suosikkipeli, jota hän on pelannut kouluajoista lähtien.

– Yläasteen atk-tunneilla pelattiin opettajan selän takana ja välitunneilla.

Työelämässä pelaaminen sai vauhtia koronapandemiasta. Silloin monella työpaikalla perustettiin joukkue työpaikkojen väliseen Kanaliigaan. Selostusharrastus lähti Aittolan työpaikan Rosendahl Nextromin omista peleistä.

Pandemian alussa Aittola selosti useita pelejä päivässä, mutta nykyään hän valikoi viikkoon noin pari peliä. Yksi peli koostuu 1–3 kartasta, ja yksi kartta kestää noin kolme varttituntia.

– Selostaessa pitää olla aina skarppina, vaikka päivä olisi muuten ollut jo kuinka raskas.