Petri Heiskanen on veneiden kanssa tekemisissä opinnoissa ja vapaa-ajalla.
Petri Heiskanen on veneiden kanssa tekemisissä opinnoissa ja vapaa-ajalla.

Piilotyöpaikka löytyi ykkösvaihtoehdosta

Alanvaihtaja sai unelmapaikan venevalmistajalta Insinööriliiton urapalveluiden vinkeillä.

Tuotantotalouden insinööriopiskelija Petri Heiskanen aloitti tammikuussa harjoittelijana Inhan tehtailla Raisiossa. Buster- veneistä tunnetulla yrityksellä käy kauppa hyvin, mutta koronapandemian aikaansaama komponenttipula panee kapuloita rattaisiin. Perusosia, kuten penkkejä, tuolin jalkoja ja trimmejä on jouduttu odottamaan. Myös moottoreiden toimitus on laahannut.

– Komponenttipula alkaa jo hellittää, ja myydyt veneet saadaan toimitettua asiakkaille kesäksi, Heiskanen sanoo.

Harjoittelija kehittää yrityksen toiminnanohjausta ja optimoi toimitusketjua. Varastojen kasvattaminen ei ole tavoiteltu ratkaisu. Tarkoitus on vaihtaa toimittajia kaukomailta Eurooppaan ja lisätä toimittajayhteistyötä. Vaikka eurooppalaiset valmistajat ovat kalliimpia, niiden valitseminen voi parantaa kannattavuutta.

Ensihoitaja vaihtoi alaa

Heiskasella on insinöörin tehtäviin harvinainen tausta. Hän toimi ensihoitajana Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksella vuosina 2010–2021. Vuonna 2018 hän aloitti veneenrakentamisen ammattitutkinnon opinnot.

– Aloitin ne harrastuksen vuoksi. Minulla oli puinen purjevene ja muovivene, ja halusin oppia pitämään ne kunnossa, hän kertoo.

– Opintoihin kuului hydrodynamiikkaa, ja innostuin siitä niin paljon, että ajattelin opiskella itseni insinööriksi.

Heiskanen aloitti insinöörin opinnot vuonna 2019. Hoitoalan työehtosopimus sallii vain kahden vuoden opintovapaan viidessä vuodessa. Työstä oli pakko irtisanoutua, jotta Heiskanen pystyi jatkamaan opintojaan. Elämäntilanne parisuhteessa antoi mahdollisuuden jättäytyä opiskelijaksi.

Tuotantotalouden insinöörin opinnoista on Heiskasella jäljellä enää opinnäytetyö, joka on tarkoitus saada Inhalla valmiiksi keväällä.

– Tässä iässä opiskelumotivaatio on ihan erilainen, kun pitäisi lyhentää lainaa ja opiskelijaelämää on jo kertaalleen omassa nuoruudessa elänyt.

Hakemus parani neuvoilla

Työn etsiminen uudelta alalta osoittautui vaikeaksi. Heiskanen lähetti viime kesäksi työhakemuksia reiluun 20 paikkaan. Paraskaan hakemus ei johtanut kahta haastattelukierrosta pidemmälle.

Silmiin osui silloin Insinööriliiton työnhakuwebinaari, jonka perään Heiskanen rohkaistui kysymään vielä henkilökohtaisia neuvoja. Hän ei osannut sanottaa vanhalta alalta saamaansa osaamista, josta on hyötyä uudella alalla.

– Ensihoitotoiminnan lisäksi toimin sairaankuljetusjaokseni asemaesi- miehenä, olin mukana kehittämässä organisaatioon koulutusryhmää ja toimin sen kouluttajana, Heiskanen avasi aiempaa kokemustaan.

Työn etsimisen tueksi alanvaihtaja sai liitosta listauksen Varsinais-Suomen kasvavista yrityksistä. Näin hän löysi paikat, joissa todennäköisimmin on piilotyöpaikkoja.

– Katsoin firmoista ne, jotka kiinnostivat minua eniten. Ykköseksi nousi Inha, koska toimipiste oli Raisiossa ja olen kiinnostunut veneistä.

Hän soitti Inhalle puhelimitse, ja yrityksessä kiinnostuttiin hänestä heti. Rekrytointiprosessissa kesti vielä kaksi kuukautta, ja siihen kuului psykologinen testi. Pelastusalan kokemuksestakin oli hyötyä.

– Hankinnan tehtävät ovat hyvin hankalia. Petrillä varmasti nuppi kestää, kun on ollut aiemmin ensihoitotehtävissä, Heiskasen esihenkilö, hankintajohtaja Harri Hinttala perustelee.

Veneitä syntyy kolmenlaisia

Inhan tehtaat valmistaa huvi- ja urheiluveneitä. Yhtiön omistaa japanilainen Yamaha Motors. Suunnittelu tapahtuu pääkonttorilla Raisiossa ja alumiinisten Buster-veneiden valmistus Ähtärissä. Työntekijöitä on yhteensä 155, joista Ähtärissä on noin 120.

Alihankintana yritys valmistaa lasikuituisia Yamarin- ja alumiinirunkoisia mutta lasikuitukansisia Yamarin Cross -veneitä. Alihankkijat toimivat Valkeakoskella ja Augustówissa Puolassa. Veneistä 70 prosenttia menee vientiin. Päämarkkina-alue on kotimaan lisäksi Ruotsi ja Norja.

Toiminnanohjauksen kehittämiseksi Petri Heiskanen käsittelee opinnäytetyössään hankintastrategiaa. Jos työ täyttää odotukset, Heiskasella on mahdollisuus jatkaa varsinaisena työntekijänä.

– Tavoite on, että Petri tekee hyvän opinnäytetyön, ja saa sitten alkaa toteuttaa sitä, Hinttala kertoo.