– Vanhaa osaamista ei pidä väheksyä, vaikka siirtyy toiselle alalle, Eerik Junnikkala sanoo.
– Vanhaa osaamista ei pidä väheksyä, vaikka siirtyy toiselle alalle, Eerik Junnikkala sanoo.

Insinööri-
identiteetti

kantaa

Nokian projektityöskentelyn ja osaamisen perintö on helpottanut urakehitystä uudella alalla.

Kahden insinööritutkinnon suorittanut Eerik Junnikkala on unelmatyöpaikassaan. Hän työskentelee PSOAS-asunnot Oy:ssä kiinteistöpäällikkönä. Viime kesänä uudessa paikassa aloittanut pitää työnsä itsenäisestä luonteesta.

Junnikkala vetää rakennuttamis- ja isännöintitiimiä, jossa on viisi isännöitsijää. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa isoimmat rakennuttamis- ja peruskorjausurakat. Tehtävälista on pitkä: rakennustöiden valvonta ja valvontakäynnit työmailla, urakointi- ja työmaakokoukset, kilpailuttaminen, puitesopimusten ylläpito sekä yhteistyö eri kumppanien kanssa ja niin edelleen.

– Nykyisessä työssäni näen kaupunkikuvan muutoksen ja tiedän, että peruskorjausten ja uudisrakentamisen myötä ihmisten arki paranee, Junnikkala kuvailee.

– Aiempaan työuraan verrattuna nykyinen työ on huomattavasti konkreettisempaa.

Nokian kutsu vei

Junnikkala opiskeli tietotekniikan insinööriksi 1990-luvulla. Hän valitsi tulevaisuuden alan, jossa kaikki oli uutta.

– Nokia oli todella kovassa nousussa silloin, ja matkapuhelimista puhuttiin paljon. Halusin töihin innovatiiviseen firmaan.

Vuonna 2012 Nokia lopetti tuotekehityksen matkapuhelinpuolella Oulussa. Talossa 14 vuotta työskennellyt Junnikkala oli irtisanottujen joukossa.

– Työstä jäi evääksi paljon, esimerkiksi kokemusta projektinvetämisestä, kansainvälisestä yhteistyöstä ja työmoraalista.

Puolisen vuotta hän haki aktiivisesti töitä it-alalta; silloin Oulun seudulla oli parisen tuhatta samassa tilanteessa olevaa insinööriä eikä töitä löytynyt.

Hyppy uuteen maailmaan

Junnikkalan mielessä kyti ajatus alan vaihdosta, ja hän lähti opiskelemaan rakennustekniikkaa, joka oli kiinnostanut jo pitkään. Nokia tarjosi noin vuoden mittaisen irtisanomispaketin, mikä helpotti taloudellisesti opintoja.

Siihen aikaan oli myös mahdollista tarttua omaehtoiseen opiskeluun, joten osa opinnoista sujui ansiosidonnaisen päivärahan turvin.

– Rakennuspuolen insinööriopinnot on mahdollista suorittaa suhteellisen lyhyessä ajassa.

Uusissa opinnoissa hän kuittasi edellisestä tutkinnosta perusopinnot ja pystyi keskittymään ammattiopintoihin. Käytännössä vanhoista opinnoista sai hyväksi luetuksi yhden vuoden opintopisteet.

Junnikkala hakeutui päiväopintoihin yhteisvalinnan kautta, mikä edellytti parin kuukauden mittaista jaksoa matematiikan kertauksessa. Pari vuotta hän opiskeli kahdeksasta neljään, ja niin tuli toinen insinöörin tutkinto valmiiksi vuonna 2015.

Kaupungilla uusi ura käyntiin

Opiskeluaikana Junnikkalalla oli vaikeuksia saada harjoittelupaikkaa. Vasta valmistumisen kynnyksellä hän sai harjoittelupaikan teknisenä isännöitsijänä Oulun kaupungin kiinteistökehityksessä. Tehtävä jatkui määräaikaisena.

Junnikkalan mielestä yksityissektorin puolelta hyppy julkiselle sektorille oli iso. Hän osallistui eri hankkeiden valmisteluihin ja huomasi, että päätösten teko on hitaampaa muun muassa byrokratian takia.

Noin 1,5 vuoden kuluttua hän siirtyi kiinteistömanageriksi, jossa hän piti yllä Oulun kaupungin julkisia rakennuksia. Toiveissa oli kuitenkin laajempi toimenkuva, jonka hän löysi PSOASilta.

– Hyppäsin toiselle puolelle, sillä haemme kaupungilta päätöksiä. Siinä auttaa, että tietää kaupungin päätöksenteon prosessit.

Pieni organisaatio yleishyödyllisessä yhtiössä on joustavampi kuin julkinen sektori.

– Rahoitusta hankkeisiin tulee valtiolta, lähinnä ARAlta ja kaikki hankinnat kilpailutetaan, mutta päätöksenteko on joustavampaa kuin julkisella puolella, Junnikkala kertoo.

PSOASin tehtävä on tuottaa opiskelijoille edullisia asuntoja. Lisäksi se tarjoaa erilaisia palveluja kuten yhteiskäyttöautoja ja kansainvälisille opiskelijoille polkupyöriä.

Junnikkalan mukaan liikevoitto ei ole säätiön tavoitteena, vaan säätiössä on mahdollista kehittää esimerkiksi uutta teknologiaa asuntoihin.

Nuorten ajatukset herättävät

Kiinteistöpäällikkö ei päivittäin kohtaa opiskelijoita, mutta arvostaa yhteistyötä. Heidän kauttaan avautuu mahdollisuus katsella asioita eri näkökulmista.

– Kyllä itsekin nuortuu, kun näkee, että opiskelijoilla on paljon virtaa ja hyviä ideoita. He heittäytyvät ja ajattelutapa tarttuu itseenikin.

Muutenkin hän arvostaa urataipaleen muutosta.

– Näin iso alanvaihto oli erittäin iso piristeruiske. Ilman Nokian tuotekehityksen loppumista en olisi välttämättä uskaltanut tehdä sitä, Junnikkala arvioi.

– Se oli sykäys uuteen enkä ole päivääkään katunut alan vaihtoa. Se on vaikuttanut koko elämään.