Aurinkoenergia taipuu uuteen asentoon
Suomalainen Valoe valmistaa aurinkokennoja ja aurinkopaneeleita rakennuksiin ja ajoneuvoihin. Tehtaita on Liettuassa Vilnassa ja Suomessa Juvalla.
Vilnassa valmistetaan aurinkokennoja ja Juvan tehtaassa aurinkopaneeleita. Valoe toimittaa perinteisiä aurinkosähköjärjestelmiä, ja uusinta uutta ovat ajoneuvoihin valmistettavat kevyet ja taipuisat paneelit. Henri Auvinen on Juvan tehtaalla tuotekehitysinsinöörinä.
Mitä teet omassa työtehtävässäsi, ja millaiset asiat innostavat sinua työssäsi?
– Työni Valoella alkoi käytännön tuotekehityksessä. Olin valmistamassa erilaisia prototyyppimoduuleja ja testaamassa materiaaleja, Auvinen kertoo.
– Opittuani käytännön tekemisen siirryin taustajohdevirtapiirien suunnitteluun, joka työllistää minut yhä pääosin. Välillä teen materiaalilaskentaa, erilaisia tuotekehitysprojekteja tai protosarjojen kasaamista. Aikataulutan projekteja ja opastan ihmisiä, hän listaa.
– Eniten minua innostaa erilaisten ongelmien ratkaiseminen. Se, kun aluksi miltei mahdottomalta tuntuva moduuli saadaankin valmistumaan yli odotusten.
Missä kohtaa kehityksessä aurinkopaneeliala on?
– Aurinkopaneeliala on edelleen tiensä alkutaipaleilla, ja kasvumahdollisuus on suuri etenkin akkuteknologian kehittymisen myötä. Uusia sovelluksia aurinkopaneeleille keksitään jatkuvasti, ja innovaatioille on runsaasti tilaa alalla.
Onko paneelitekniikan hyöty- suhde kehittymässä?
– Hyötysuhde on kehittynyt ja kehittyy jatkuvasti erilaisten uusien pinnoitteiden ja materiaalivaihtoehtojen myötä niin kenno- kuin paneelitasollakin. Perovskiittikennot vaikuttavat lupaavalta vaihtoehdolta perinteisen kennon rinnalla, jahka teknologia saadaan toimimaan ongelmitta, tuotekehitysinsinööri kuvailee.
– Erikoisempana esimerkkinä maailmalla on tehty lupaavia tutkimuksia myös biogeenisistä paneeleista, joissa on käytetty muun muassa E. coli -bakteerin väriainetta tuottamaan sähköä vähäisessäkin valossa.
Osa paneeleista ei toimi
Miten paneelien rakenne on kehittynyt?
– Aiemmin aurinkopaneelilla tarkoitettiin käytännössä paksujen lasien väliin laminoitua pinnoitetuilla kuparinauhoilla yhdistettyä kennostoa alumiinikehyksiin kiinnitettynä, Auvinen kertoo.
– Tämän kaltaisille paneeleille on yhä markkinat, ja niillä on omat etunsa. Etenkään ajoneuvoteollisuuden tarpeisiin perinteinen paneeli ei taivu.
Auvisen mukaan taustajohdeteknologian myötä paneeleihin voidaan valita hyvinkin kevyitä ja ohuita materiaaleja.
– Paneeleiden muoto voidaan räätälöidä täysin asiakkaan tarpeiden mukaiseksi käytettäessä muoveja ja komposiitteja. Myös erilaiset kaarevat paneelit ovat mahdollisia toteuttaa taustajohdeteknologian avulla. Ohuemmilla pintamateriaaleilla myös häviöitä voidaan pienentää.
Aurinkoenergia sähköajoneuvoissa
Valoe on satsannut nyt sähköautojen varusteluun. Miten tämä on näkynyt tehtaalla?
– Sähköllä toimivien ajoneuvojen varustelu on yhä isommassa osassa. Valoe on ottanut strategiakseen keskittyä lähinnä ajoneuvoihin, sillä vahvuutemme ovat ajoneuvoihin sopivien paneelien suunnittelussa ja valmistamisessa.
Voiko paneeleilla hyvissä oloissa jo korvata verkkolatausta?
Aurinkopaneelien yhdistäminen ajoneuvoihin näyttää Auvisen mielestä olevan kasvava trendi, josta isommat autovalmistajatkin ovat nyt kiinnostuneita. Hyvissä oloissa aurinkopaneeleilla voidaan korvata verkkolatausta jonkun verran.
– Tämä kuitenkin tarkoittaa käytännössä sitä, että auton pinta-alasta iso osa on saatava peitettyä paneeleilla, ja auton latauspaikan pitää olla suhteellisen avoin, Auvinen arvioi.
–Viikkoa kohden 100–200 lisäkilometriä auringosta on laskennallisesti mahdollista henkilöautolle. Erilaisissa kevytajoneuvoissa ja trailereissa aurinkopaneelien potentiaali on mielestäni huomattavasti suurempi.
Kunta tarvitsee yrityksiä
Juvan kunnalle kaikki yritykset ovat tärkeitä.
Mitä teille merkitsee se, että tehdas sijaitsee pienellä paikkakunnalla?
– Näen todella myönteisenä tuotannon keskittämisen Juvalle. Investoinnit pienempiin paikkakuntiin pitävät koko Suomen elinvoimaisena ja houkuttelevat paluumuuttajia kaupungeista takaisin halvempien asuntojen äärelle, Auvinen pohtii.
– Samalla toiminta pikkukaupungeissa luo terveempää asumisen hintatasoa myös isoihin kaupunkeihin.
Onko alalle saatavana osaavaa työvoimaa?
– Suomalaisen koulutuksen taso takaa yhä sen, että osaavaa työvoimaa on tarjolla. Auvisen mielestä aurinkopaneeliteollisuus kuulostaa paperilla haastavalta, mutta se on pohjimmiltaan prosessiteollisuutta siinä missä mikä tahansa muukin.
– Meillä työskentelee väkeä lukuisilta eri aloilta. Monesti onkin suuri etu saada erilaisista taustoista tulevien ihmisten näkökulma asioihin.