– Jo opintojen alussa näin itseni johtotehtävissä, sillä koen tulevani ihmisten kanssa hyvin toimeen ja pidän vastuusta, Eero Väinölä sanoo.
– Jo opintojen alussa näin itseni johtotehtävissä, sillä koen tulevani ihmisten kanssa hyvin toimeen ja pidän vastuusta, Eero Väinölä sanoo.

Työ tekijäänsä palkitsee

Kuten monelle muullekin nuorelle, insinöörille tyypillinen työpolku oli myös Eero Väinölän tie.

Parin vuoden opintojen jälkeen tuotantotalouden insinööri Eero Väinölä aloitti työharjoittelussa TPE Turun Pelti ja Eristys Oy:ssä. Harjoittelua seurasi osa-aikainen laatuinsinöörin työ, ja samaan yritykseen hän teki myös insinöörityönsä.

– Sillä tiellä edelleen olen. Kumpaakin kiinnosti: minua miellytti työpaikka ja minä miellytin työnantajaa työntekijänä, Väinölä sanoo.

Nuorena miehenä hän työskenteli muutaman vuoden telakalla telineasennustöissä. Se kasvatti opiskelumotivaatiota, ja hän hakeutui Turun ammattikorkeakouluun opiskelemaan tuotantotaloutta.

– Olen aina ollut kiinnostunut tekniikasta, mutta sen lisäksi myös taloudesta. Tuotantotaloudessa yhdistyivät molemmat kiinnostukseni kohteet.

Kun Väinölä valmistui vuonna 2014, hän sai vakituisen työn laatuinsinöörinä. Laatuasioiden kanssa hän on työskennellyt koko ajan: viimeiset pari vuotta laatujohtajana.

Perheyritys työllistää

TPE:ssä on noin 80 omaa työntekijää, ja työtilanteesta riippuen 200–300 yhteistyökumppanien kautta työllistyvää työntekijää. Yrityksessä on yhtäaikaisesti käynnissä 30–50 projektia. Toiminta on keskittynyt ennen kaikkea Turun ja pääkaupungin seuduille.

– Kun on isoja hankkeita muualla Suomessa tai Ruotsissa, TPE on kiinnostunut myös niistä, Väinölä kertoo.

Yritys on suuntautunut rakennusteollisuuteen, joten Väinölä on oppinut paljon myös rakentamisesta seitsemän vuoden aikana – vai pitäisikö sanoa lähes kymmenen vuoden aikana, jonka hän on ollut eri tavoin yrityksen palveluksessa.

– Vielä on opittavaa.

Väinölän työtehtävät ovat monialaisia. Usein hänen työpöydälleen päätyy asioita, joita ei ole ratkaistu eri projekteissa. Jokapäiväisiä tehtäviä ovat esimerkiksi projekti- ja laadunvalvonta.

– Yhdessä laatu-ja kehitysinsinöörin kanssa ylläpidämme johtamisen laatujärjestelmää. Konepajapäällikön kanssa valvomme teräsrakentamisen laadun standardia ja sen toteutumista, Väinölä sanoo.

Vastuualueisiin kuuluvat projektien kustannusseuranta ja niiden loppuselvitykset sekä luovutukset asiakkaille. Laajaan työnkuvaan sisältyvät laadun lisäksi muun muassa ohutlevytehtaan tuotannon ja logistiikan esimiesten johtaminen.

Alueena eteläinen Suomi

Piikkiössä sijaitseva TPE on perheyritys, joka on suuntautunut rakennusteollisuuteen, erityisesti teräsrakentamiseen ja julkisivutöihin.

– Voisimme tituleerata itseämme rakentamisen ratkaisutalona, Väinölä kuvailee.

Nykyinen toimitusjohtaja Pasi Räty johtaa yritystä toisessa polvessa, ja kolmas polvikin työskentelee jo yrityksessä. Liikevaihto on noin 20 miljoonaa. Palvelut ovat laajentuneet myös suunnitteluun, jossa työskentelee tällä hetkellä seitsemän suunnittelijaa.

– Kun yritys on kasvanut, suunnittelijoiden määrä on kasvanut esimerkiksi harjoittelijoiden kautta, Väinölä vinkkaa harjoittelun mahdollisuuksista.

Koronaepidemian aikana valtaosa työmaapalavereista Väinölän osalta hoituu etänä. Ajoittain hän käy työmailla katsomassa erityistä työsuoritusta tai valmistunutta työtä. Varsinais-Suomeen kotiutunut

Raumalainen Väinölä tuli töiden ja tyttöystävänsä, nykyisen vaimonsa perässä Turkuun, ja nykyään hän on täysin turkulaistunut. Siinä auttoi myös mielekäs opiskelupaikka paikkakunnalla.

Hän arvostaa työskentelyä perheyrityksessä, jonka etuna on esimerkiksi nopea päätöksen teko. Eikä hänellä ole mitään tarvetta hakeutua muualle.

Sen sijaan ammatillista kunnian- himoa riittää. Väinölä käy parhaillaan työnantajan tarjoamaa esimiesval- mennusta, ja työhönsä liittyen hän on aiemmin käynyt urakkasopimuspäällikkökoulutuksen.

– Opiskelen työn ohella itsenäisesti rakennustekniikkaa, jotta ymmärrän paremmin, mitä talossa tehdään.

Tulevaisuuden haaveena on jatko- opinnot. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista, sillä perheessä on pari pientä lasta, työpäivät ovat pitkiä ja työ on vastuullista.

Työ opettaa tekijää

Väinölän mielestä parhaat hyödyt insinöörikoulutuksesta ovat vastuun ja kokonaisuuksien ymmärtäminen.

– Omista opinnoistani sain pintaraapaisun esimerkiksi yritystoiminnan johtamiseen, ja siten minulla on ollut lähtökohta perehtyä asioihin syvemmin, Väinölä arvioi.

– Ammattikorkeakoulusta saamme kymmenesosan työelämän vaatimasta opista ja loput 90 prosenttia opimme työelämässä, hän naurahtaa.

Väinölä arvostaa kaikkea työntekoa, mutta myös sitä, että opintojen kautta voi päästä pitkälle ja ehkä mielekkäämpiin töihin.

Yksittäistä huippukohtaa urallaan Väinölä ei halua nimetä, mutta tyydytystä tuovat onnistuneet projektit, jotka ovat menneet sopimuksen teosta loppuun asti hienosti.

– Ilahduttaa aina, kun olemme taloudellisesti ja laadullisesti onnistuneet, ja asiakas on tyytyväinen.