Kirjaston lukusali on arkkitehtoonisesti näyttävä ratkaisu.
Kirjaston lukusali on arkkitehtoonisesti näyttävä ratkaisu.

Turussa leivotaan digivihreää tulevaisuutta

Turun ammattikorkeakoulun tekniikan kampus on tutkimus- ja tuotekehityksestä kiinnostuneiden opiskelijoiden taivas.

Läheskään kaikki kesällä 2020 avatun EduCityn tiloista eivät ole vielä valmiita, mutta Turun ammattikorkeakoulun vararehtori Juhani Soini on jo nyt innostunut. Uuden ajan kampusrakennus on merkittävä investointi tekniikan alan opiskelun infrastruktuuriin ja iso buusti alueen elinkeinoelämälle.

– Vihdoinkin kaikki on pienellä alueella, samojen kattojen alla. Olemme entistä valmiimpia vastaamaan Varsinais-Suomen osaamistarpeeseen, Soini sanoo.

Maakunnassa puhutaan perinteisestä vientiteollisuudesta edelleen kunnioittavaan sävyyn. Telakka- ja autoteollisuus tahkoavat maakuntaan vientituloja ja tuovat työtä alueen osaajille.

– Huolehtimalla korkeatasoisesta koulutuksesta ja panostamalla tutkimus- ja tuotekehitykseen varmistamme, että alueelle tärkeät toimialat ovat iskussa myös tulevaisuudessa, hän sanoo.

Katse tulevaisuuteen

Vararehtorin vetämä esittelykierros EduCityn uusissa tiloissa osoittaa, että Turun ammattikorkeakoulussa ei olla kiinni vain vanhassa teollisuudessa. EduCityn kellarikerroksessa on lukuisia uusia tekniikan alan laboratorioita, joissa pääpaino on muun muassa tulevaisuuden energiaratkaisuissa, ympäristökysymyksissä ja digitalisaation hyödyntämisessä.

Kaikki modernit laboratoriot eivät ole vielä edes valmiita. Jo käytössä olevat laboratoriot palvelevat paitsi ammattikorkeakoulun opetuskäyttöä myös alueen elinkeinoelämää.

Kun tilat ja tekniikka ovat moderneja ja laadukkaita, tulijoita riittää: esimerkiksi rakennusakustiikan laboratorion ”tilauskirjat” ovat täynnä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Soinin mukaan yhteistyöyrityksiä on kaikkiaan yli sata.

EduCity on ennen kaikkea merkittävä investointi oppimis- ja tutkimusympäristöön, joka antaa Turulle hyvät puitteet kouluttaa tulevaisuuden osaajia koko maapallon kannalta tärkeille aloille.

Alumniverkosto kehittyy

Ammattikorkeakoulujen alumnitoiminta ei ole toistaiseksi yhtä laajaa kuin yliopistoissa. Perässä kuitenkin tullaan: Turussa toimintaa kehittää alumnikoordinaattori Elina Karaus.

– Alumnityö on meillä verrattain nuorta. Rekisteriä on kerätty säännöllisesti kaksi vuotta, yhteydenottojen määrä kasvaa. Tulevaisuuden työelämässä alumneilla on varmasti merkitystä, Karaus sanoo.

– Toivomme, että jatkossa me löydämme paremmin alumnit ja alumnit löytävät meidät, Soini säestää.

Katutason ja 1. kerroksen aulatilan yhdistävä liukumäki on yksi EduCityn piristysruiskeista. Elina Karaus jätti nopean siirtymisen tällä kertaa väliin.Katutason ja 1. kerroksen aulatilan yhdistävä liukumäki on yksi EduCityn piristysruiskeista. Elina Karaus jätti nopean siirtymisen tällä kertaa väliin.Kestävään kehitykseen liittyvä tuotekehitys on näkyvästi esillä EduCityn lukuisissa laboratorioissa. Projektipäällikkö Ville Lavonen esittelee tuulienergian simulointia.Kestävään kehitykseen liittyvä tuotekehitys on näkyvästi esillä EduCityn lukuisissa laboratorioissa. Projektipäällikkö Ville Lavonen esittelee tuulienergian simulointia.Vararehtori Juhani Soinin mukaan uusien tilojen valmistuminen on piristysruiske Turun alueelle.Vararehtori Juhani Soinin mukaan uusien tilojen valmistuminen on piristysruiske Turun alueelle.Taidon portaat ovat EduCityn oleskelu- ja kohtaamispaikka.Taidon portaat ovat EduCityn oleskelu- ja kohtaamispaikka.Uudella kampuksella on paljon ryhmätyöskentelyyn sopivia tiloja ja auloja.Uudella kampuksella on paljon ryhmätyöskentelyyn sopivia tiloja ja auloja.