PÄÄKIRJOITUS

Kirotut koronaviikot eivät ole ohi

Ensimmäinen koronaviruksen koettelema vuosi on tulossa päätökseensä. Varmaan jokainen meistä alkaa olla korviaan myöten täynnä koronaa ja sen vaikutuksia. Todennäköisesti myös loputtomalta vaikuttava kiistely viranomaisten toimenpiteistä ja niiden aikatauluista alkaa kyllästyttää. Mutta ei auta, kansalaisen on vain jaksettava, sillä tilanne ei ole ohi vielä kuukausiin.

Hyviä lääkkeitä tai neuvoja koronaväsymykseen on hankala antaa. Itse olen yrittänyt elää päivän kerrallaan, pitää itsestäni ja läheisistäni huolta ja noudattaa viranomaisten määräyksiä ja ohjeita parhaan kykyni mukaan. Tavoitteena on ollut elää ja tehdä töitä poikkeusoloissa niin, että ainakaan oma toiminta ei aiheuta suurta riskiä tilanteen pahenemiseen. Ja jos lipsumista on välillä tapahtunut, maski on unohtunut tai olen lyönyt turvavälin pitämisen laimin, olen ollut itselleni armollinen.

Koronauutisia olen lukenut ja kuunnellut viime keväästä lähtien harkiten. Tärkeintä on ollut pysyä ajan tasalla oman elämän kannalta olennaisesta tiedosta, ei niinkään siitä, kuinka paljon ihmisiä maailman eri kolkissa kulloinkin on kuollut koronaan. Jo iltauutisia katsomalla mittaluokka on pysynyt ainakin minulle riittävän tarkkana.

Sosiaalisen median palstoilla olen jättänyt spekulaatiot ja neuvojen antamisen muille. Yhtä vähän innostusta olen tuntenut viranomaisten toimien arvostelemiseen. Etenkin sosiaalisen median palstoilla arvostelijoita on ollut ruuhkaksi asti. Luotan siihen, että poliittiset päättäjät ja viranomaiset eri puolilla Suomea ovat kaiken aikaa tehneet parhaansa pitääkseen koronan aiheuttamat vahingot mahdollisimman pieninä. Varmasti virheitäkin on matkan varrella tehty, mutta tilanteen vaikeuden ja vakavuuden huomioon ottaen ne lienevät sittenkin vähäisiä.

Ympäristöstä näkee, että epätavallinen elämänmeno alkaa koetella ihmisten jaksamista. Kaipaamme kuka mitäkin; aitoa ihmisten kohtaamista, matkustamista, työn ja harrastusten palaamista aikaan ennen koronaa. Koronaväsymyksestä huolimatta vielä pitää jaksaa. Rokotukset eri puolilla maailmaa ovat jo alkaneet. Vaikka lääkkeiden valmistuksessa ja jakelussa on ilmennyt ongelmia eikä alkuperäinen aikataulu rokotuksille välttämättä pidä, tilanteeseen on luvassa helpotusta ennemmin tai myöhemmin.

Yritetään siis sinnitellä edessä olevat viikot ja kuukaudet itsestämme ja toisistamme huolta pitäen. Tehdään se, mihin olemme jo pian kuluneen vuoden aikana tottuneet. Maskin kasvoille laittaminen, käsien pesu ja desinfiointi, turvavälin pitäminen ja turhien joukkokokoontumisten välttäminen ovat sittenkin pieni hinta siitä, että edessä siintää paluu normaaliin elämään.

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakauslehtien liiton jäsen.

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2021

8.4., 10.6., 26.8., 14.10., 9.12

PAINOS

70 000 kpl

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,8 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 700 €

1/2 sivu 2 600 € 1/4 sivu 1 950 €

Ilmoitukset

Santeri Selin 044 238 0511

santeri.selin@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

näköislehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi