opiskelijat

Savonlinnan uuden paikallisyhdistyksen hallitus Terhi Ropponen (vas.), Arttu Berg, Lotta Pirinen ja Topi Kämppi.
Savonlinnan uuden paikallisyhdistyksen hallitus Terhi Ropponen (vas.), Arttu Berg, Lotta Pirinen ja Topi Kämppi.

Savonlinnaan uusi paikallisyhdistys

Vuonna 1955 perustettu Insinööriopiskelijaliitto IOL on Insinööriliiton valtakunnallinen jäsenjärjestö, joka edustaa tekniikan opiskelijoita niin ammattikorkeakouluissa kuin ammattijärjestökentällä.

Ympäri Suomen IOL:lla on 24 paikallisyhdistystä. Viimeisin yhdistys perustettiin ennen vuodenvaihdetta Savonlinnaan. Tätä aiemmin täysin uusi paikallisyhdistys on perustettu 20 vuotta sitten Valkeakoskelle.

Insinööriopiskelijoita on koulutettu Savonlinnassa vuodesta 2016. Opiskelijamäärät ovat kasvaneet tasaisesti uusien koulutusohjelmien myötä. Runsas kaksi vuotta sitten Insinööriliitossa herättiin kasvavaan jäsenpotentiaaliin. Mikkelin Insinööriopiskelijat MIOlle, Savonlinnaa lähimmälle paikallisyhdistykselle annettiin ohjeita, että jotain pitäisi tehdä.

– Opintojeni alkuvaiheessa Insinööriliitto oli käynyt pitämässä infon liiton toiminnasta. Kun loppusyksystä tuli kutsu MIOn syyskokoukseen, lähdimme porukalla Savonlinnasta Mikkeliin, Terhi Ropponen kertoo.

Niin kuin opiskelijatoiminnassa usein käy, aktiivit löytävät itsensä hallituksesta.

Topi Kämppi ja minut valittiin MIOn hallitukseen Savonlinna-vastaaviksi. Näin saimme oman opiskelupaikkakunnan aktiivitoiminnan käyntiin, Ropponen jatkaa.

Ensi askel pari vuotta sitten

Toimikunnan perustamisesta oli ollut puhetta jo heti vuoden 2019 alusta; nuijaa lyötiin pöytään saman vuoden maaliskuussa: MIOn Savonlinnan toimikunta perustettiin.

Puheenjohtajana aloitti Lotta Pirinen, mukana oli 11 muuta aktiivia.

– Toimikunnan tehtävänä oli hoitaa MIOn suojeluksessa paikallisia asioita sekä kasvattaa toimintaa ja yhteistyöverkostoja, Pirinen kertoo.

– Runsaan puolentoista vuoden matkan aikana olemme saaneet paljon tukea sekä tiedollisesti että taloudellisesti MIOn lisäksi Insinööriliitolta ja Savonlinnan Insinööreiltä. Ne ovat ottaneet meidät lämpimästi vastaan.

Toimikunnasta yhdistykseksi

Alusta asti oli selvää, että toimikunnalla luodaan pohja omalle paikallisyhdistystoiminnalle. Seuraavan askeleen ottaminen tuli kuitenkin aiottua nopeammin, ja viime joulukuussa 2020 perustetiin Savonlinnaan uusi yhdistys Savonlinnan Insinööriopiskelijat SAIO ry.

Toimikunnan muuttaminen yhdistykseksi antaa tasavertaiset vaikutus- ja toimintamahdollisuudet Savonlinnan insinööriopiskelijoille, ja itsenäinen päätöksenteko IOL-yhteisön sisällä mahdollistuu.

– Ehkä tärkeimpänä aktiivitoiminta tulee houkuttelevammaksi, kun kaikki hyödyt toiminnasta jäävät omalle jäsenkunnalle, Ropponen perustelee.

Tulevaisuus näyttää valoisalta Savonlinnassa. Myös Savonlinnan Insinöörit ovat toiveikkaina, että yhdistys saa tulevaisuuden insinööreistä hyviä jatkajia pyörittämään toimintaa.

Liitto tarjoaa koulutuksia työnhakuun

Kesätöiden haku on ajankohtaista juuri nyt, ja moni opiskelija työstää työnhakudokumentteja kuntoon. Insinööriliitto tukee jäseniään työn haussa.

Liitolla on kattava valikoima koulutuksia. Niiden teemoja ovat muun muassa hyvä hakemus tai ansioluettelo, työhaastattelu, työnhaun psykologiset ansat sekä piilotyöpaikat.

Koulutuksiin voi tutustua Insinööriliiton jäsensivujen kautta koulutusosiossa. Useimmat ovat webinaaritallenteita, joten niitä voi opiskella omaan tahtiin myös kotoa käsin.

Omia työnhakudokumentteja voi lähettää kommentoitavaksi myös liiton asiantuntijoille asiakaspalvelun kautta.

Sinä valmistuva insinööri

Insinöörisormus ja rintamerkki ovat ammattikunnan näyttäviä tunnuksia, jotka kertovat ammattikunniasta ja perinteestä. Sormuksia valmistetaan kelta- ja valkokullasta sekä hopeasta.

Malleja on kaksi, perinteinen ja siro, ja osan malleista saa myös timantein. Sormusta saa käyttää heti insinööriksi valmistuttuaan. Tilaa nyt oma tunnuksesi.

Kevään sesonkitilausaika jatkuu 15. maaliskuuta saakka, ja tänä aikana sormuksen tai riipuksen voi ostaa edullisemmin.

Lue lisää: www.ilry.fi/sormus

Toimijat koulutuksessa

Insinööriliiton historian ensimmäinen etä-PuSiRaKo pidettiin Teamsin välityksellä tammikuussa. Koulutus oli suunnattu IOL:n paikallisyhdistysten puheenjohtajille, sihteereille, rahastonhoitajille ja kopo-vastaaville. Se kokosi lähes sata opiskelijaa yhteen. Lauantaipäivä oli pyhitetty eri toimijoille tarkoitetuille koulutuksille ja sunnuntaina agendalla oli muun muassa kuluvan vuoden ajankohtaisia asioita.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Saana Lappalainen, puheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto IOLSaana Lappalainen, puheenjohtaja, Insinööriopiskelijaliitto IOL

Uusia tuulia myös kesätöiden haussa

Kesätöiden haku on kiivaimmillaan, ja tänä vuonna aivan erilaisena verrattuna aikaisempiin keväisiin. Kampuksilla, konttoreilla ja messukeskuksissa järjestettävät rekrytapahtumat ovat siirtyneet internetin maailmaan kokous- tai webinaaripalvelimille.

Vaikka tietokoneen ääressä istuessa on pieni kynnys avata peli toiselle näytölle ajanvietteeksi, tapahtumaan osallistumiseen kannattaa keskittyä kokonaan.

Kesätöiden merkitys on suuri ammattitaidolle; käytännön osaaminen hankitaan usein itse työssä. Työharjoittelut, projektit ja insinöörityö on hyvä pitää mielessä, sillä parhaassa tapauksessa ensimmäinen harjoittelupaikka voi johtaa insinöörityöaiheeseen.

Erilaisia kesätyöwebinaareja ja etärekrytapahtumia on niin monta erilaista kuin on rekrytoivia tahoja: on keskustelutilaisuuksia rekrytoijien kanssa sekä luentotyyppisiä tilaisuuksia erilaisista työtehtävistä.

Itseään kiinnostaviin tapahtumiin on hyvä osallistua, jotta saa ensimmäisten joukossa tilaisuuden jäädä mieleen juuri niille yrityksille, joihin toivoo työllistyvänsä.

Kun kohtaamiset tapahtuvat ruudun välityksellä, oma osaaminen täytyy osata myydä ilman kehonkieltä ja keskittyä verbaaliseen ulosantiin. Lyhyt tapaamisaika rekrytapahtumassa on osattava hyödyntää vakuuttavasti oman osaamisen esille tuomiseen sekä siihen, että jää rekrytoijien mieleen.

Useimmiten ratkaisu on harjoittelu: esiintymään oppii usein itse sitä tekemällä. Ensimmäisistä vastoinkäymisistä ei pidä lannistua, vaan kehittää itseään seuraavaa koitosta varten. Työhaastattelijoilta voi kysyä myös palautetta, jolloin voi suoraan keskittyä parannettaviin kohtiin. Kysyttävää on muutenkin hyvä olla valmiina.

On vielä erinomaisesti aikaa lähestyä työnantajia perinteisemmin tavoin eli sähköpostitse ja puhelimitse, jos kiinnostavan yrityksen rekrytapahtuma on jo mennyt ohi suun. Vaikka moni työnantaja on siirtänyt itse haun ja infot etäyhteyksille, perinteisemmät tavat myös toimivat.