Heikki Allila on osallistunut Lapua Magnumin kehitystyöhön.
Heikki Allila on osallistunut Lapua Magnumin kehitystyöhön.

Laatua Lapualta

Nammo Lapuan patruunat tunnetaan ympäri maailman. Tuotekehitysinsinööri Heikki Allila haluaa siirtää tietotaitonsa seuraajalleen, ennen kuin suuntaa eläkkeelle.

Lapualla kehitetty .338 Lapua Magnum on maailman käytetyin pitkänmatkan tarkkuus- ja metsästyspatruuna. Se on esiintynyt niin CSI Rikostutkijat -sarjassa kuin Counter Strike -ammuntapelissäkin.

Tutkimme patruunaa sen syntysijoilla Nammo Lapuan tehtaalla, yhdessä tuotekehitysinsinööri Heikki Allilan kanssa.

Magnumin tuotanto alettiin vuonna 1987, samana vuonna, kun Allila tuli taloon. Hän osallistui yhtiön lippulaivan jatkokehitykseen ja on ollut sittemmin suunnittelemassa lukuisia tuotteita alusta lähtien.

– Kilpailemme Itä-Euroopan ja Kiinan halpatuotantoa vastaan korkealla laadulla. Patruunoidemme osuntatarkkuus ja lähtönopeus on sitä, mitä luvataan.

Allila mainitsee, että osuntatestauksessa ammutaan penkkiin kiinnitetyllä aseella, esimerkiksi Magnumia, kahdeksan viiden laukauksen kasaa 300 metriin. Maalilaite ilmoittaa kunkin osuman koordinaatit. Yleensä osunnasta puhuttaessa mitataan kunkin kasan halkaisija.

– Kasojen koot vaihtelevat tällöin 30–40 milliä.

Kymmeniä miljoonia patruunoita

Lapualla valmistetaan pienikaliiberisia, eli korkeintaan puolituumaisia patruunoita erityisesti tarkkuusammuntaa ja metsästystä varten. Tehtaalla tehdään myös hylsyjä ja luoteja harrastajille, jotka haluavat ladata itse patruunansa. Lisäksi asiakkaisiin kuuluvat eri maiden viranomaiset ja puolustusvoimat.

Tehtaanjohtaja, insinööri Pekka Himanka kertoo, että Lapulla valmistetaan satoja erilaisia tuotteita ja vuosittain miljoonia patruunoita.

– Laadun on oltava tasaista. Jokainen erä tutkitaan tarkkaan ennen markkinoilla laskua ja sillä tehdään koeammunnat. Kaikki erät ovat myös jäljitettävissä.

Nammo Lapua Oy kuuluu osana suureen pohjoismaiseen Nammo-konserniin. Samaan konserniin kuuluvat Suomesta ruutia valmistava Vihtavuoren tehdas Laukaalla sekä Nammo Lapuan tehdas Sastamalassa, joka on erikoistunut raskaiden ampumatarvikkeiden komponentteihin. Suomalainen Patria omistaa Nammosta puolet ja Norjan valtio saman verran.

Itse Nammon repertuaariin kuuluvat jopa rakettimoottorit.

Osaamista sukupolvelta toiselle

Allila arvioi, että tehtaan tuotteiden laatu selittyy pitkillä perinteillä. Lapualla on tehty patruunoita jo 1930-luvulta lähtien.

– Ihmisten osaaminen ja työssä oppiminen on keskeistä, sillä alalle ei ole suoraa koulutusta. Hyvilläkään koneilla ei tehdä mitään, jos niitä ei osata käyttää.

Tuotannossa tarvittavat erikoisosat ja työkalut ovat lapualaisten omaa valmistusta.

Allilalle itselleenkin on kehittynyt vuosikymmenten varrella osaamista, jota ei Suomesta juuri muualta löydy. Tuotekehitysinsinööri jää noin vuoden kuluttua eläkkeelle.

– Ideana on, että ehdin siirtää tietotaitoja nuoremmalle kollegalle.

Turvallisuus korostuu

Räjähdysaineita käsittelevällä patruunatehtaalla turvallisuus ohjaa kaikkea toimintaa.

– Jokaisessa kohdassa ja työvaiheessa pitää toimia tiukasti ohjeiden ja määräysten mukaan. Jos esiintyy pienikin poikkeama, koko tuotanto pysäytetään välittömästi, Himanka painottaa.

Lapuan patruunatehtaalla tapahtui 13.4.1976 valtava räjähdys, jossa kuoli 40 työntekijää. Vanha tehdas tuhoutui lähes kokonaan, ja uusi rakennettiin keskustan ulkopuolelle. Räjähdykselle ei löytynyt yhtä yksittäistä syytä.

– Se oli vedenjakaja koko yhtiön toiminnassa. Turvallisuustoimia kiristettiin entisestään.

Nykyään patruunatehtaalla on töissä 178 henkilöä, ja se on kaupungin suurin työnantaja.

Himanka muistuttaa, että Lapuan tehdas on vaikuttanut koko Suomen historiaan, erityisesti sota-aikana. 1930-luvulla tehtaalla pystyttiin valmistamaan 90 miljoonaa patruunaa vuodessa.

– Vuonna 1932 Lapuan tehtaalla tapahtui myös yksi Suomen mystisimmistä salamurhista. Venäläisen vakoojan epäiltiin myrkyttäneen silloisen tehtaanjohtajan.

Pohdiskelua ja käytäntöä

Kun Allila aloitti suunnittelijana, patruunoja piirreltiin lähinnä paperille.

– Nyt meillä on käytössä tietokoneohjelmia, joilla voidaan simuloida suunnittelupöydällä olevan luodin ballistiikkaa ja lentomekaniikkaa.

Hän kertoo nauttivansa teoreettisesta pohdiskelusta. Patruunoiden käyttäytyminen ja ominaisuudet – vaikkapa jokin tuotekehitysongelma, mikä tuntuu aluksi mystiseltä - voidaan lopulta aina selittää matemaattisilla yhtälöillä.

– Suunnittelussa tärkeää on myös läheinen yhteistyö tuotannon työntekijöiden kanssa eli heidän kanssaan, jotka tekevät suunnitelmista täyttä totta, Allila korostaa.

Monet luotilinjan erikoisosat ja työ- kalut ovat omaa valmistusta.Monet luotilinjan erikoisosat ja työ- kalut ovat omaa valmistusta.
Lapuan tuotteisiin kuuluvat myös hylsyt ja luodit.Lapuan tuotteisiin kuuluvat myös hylsyt ja luodit.