Yt-laki kaipaa
pikaista uudistamista
Nokian Espoon toimi- pisteen ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilön Lasse Laurikaisen mielestä nykyinen yhteistoimintalaki on aikansa elänyt.
– Lain soveltaminen etenkin työvoimaa vähennettäessä on lähinnä farssi, huono vitsi. Lain perimmäinen henki ei toteudu. Halutessaan yrityksen henkilöstöä voi irtisanoa helposti ja suoraviivaisesti, hän sanoo.
Laurikaisen työnantajalle yt-neuvottelut ovat arkipäiväisiä. Yrityksessä on takana niin monet yt-neuvottelut, että ylempien luottamusmies ei omien sanojensa mukaan ole pysynyt laskuissa mukana.
Hän puhuu yt-neuvottelujen ympärille syntyneestä uudesta kulttuurista, jossa ennen tai jälkeen kevään tulosjulkaisua pörssiyhtiöt laittavat kassavirtaansa kuntoon työvoiman määrää säätämällä. Laurikaisen mukaan prosessi saapuu kevätauringon paistaessa yhtä varmasti kuin muuttolinnut.
– Itse prosessihan ei sinällään ota suoraan ota kantaa siihen, onko yt-neuvottelujen taustalla aidot ja oikeat tuotannollistaloudelliset syyt vai hieman kyseenalaisemmat perusteet. Prosessi menee niin, että oman työsuhteensa loppumisen voi aina riitauttaa ja oikeus aikanaan ottaa kantaa, löytyykö perusteet vai ei. Yt-lain henki ei liene se, että prosessista on joissakin yrityksissä tullut lähes automaatti, hän kysyy.
Väkeä ulos ja uutta sisään
Laurikaisen mukaan uusi piirre yt-neuvotteluissa on samaan aikaan tapahtuva työvoiman vähentäminen ja uuden rekrytointi. Koska lain lähtökohtana on kieltää työvoiman vaihtaminen ilman asiallista perustetta, tällaisessa toiminnassa liikutaan hänen mielestään vähintäänkin harmaalla alueella.
– Jos rekrytointien taustalla on saada yritykseen osaamista, jota yrityksessä ei ole tai sitä ei ole kohtuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti järjestettävissä, rekrytointeja voidaan toki pitää perusteltuina. Mutta jos samaan aikaan toisesta ovesta laitetaan ihmisiä pihalle, miten on yrityksessä osaamisen ylläpidon laita, onko se matkan varrella laiminlyöty.
Laurikaisen mukaan luottamushenkilöiden mahdollisuus hoitaa yt-neuvottelut kunnialla ovat vuosien varrella heikentyneet. Yt-neuvottelujen käynnistäminen pörssiyhtiössä on ajoituspeli, hän huomauttaa.
– Ensin ilmoitat luottamushenkilöille, sitten henkilöstölle ja sen jälkeen lähtee yritykseltä medialle tiedote. Hyvässä lykyssä kaikki tapahtuu jopa alle tunnissa, mikä tarkoittaa, että luottamushenkilölle jää ison ja moniulotteisen asian hahmottamiseen kymmenestä minuutista tuntiin.
– Luonnollisesti pörssiyhtiössä työnantaja on valmistautunut tilanteeseen huolella, ympärillä on lakimiestä ja mediakonsulttia. Kun luottamushenkilöltä on viety aika valmistautua, olet alakynnessä ensi metreistä lähtien, Laurikainen kertoo.