Työtä ja tekijöitä

Lännen Tractorsin Watermastereita viedään paljon esimerkiksi Aasiaan.
Lännen Tractorsin Watermastereita viedään paljon esimerkiksi Aasiaan.

Loimaalta maailmalle

Loimaalla, pienehkössä varsinaissuomalaisessa kaupungissa, on poikkeuksellisen monta metallialan vientiyritystä. Insinöörien mielestä menestystä selittävät muun muassa paikkakunnan pitkät perinteet sekä yritysten voimakas panostus tuotekehitykseen.

Lännen Tractors Oy:n tehdashallissa on valmistunut uusi, massiivinen, infrarakentamiseen ja kunnossapitoon sopiva monitoimikone. Se muistuttaa hieman pyöräkuormaajaa, mutta laitteen takana on kaivulaite ja henkilönostin.

Tuotekehitysinsinööri Ilkka Saha on ollut mukana monitoimikonetta suunnittelemassa.

– Tähän voidaan asentaa myös paljon muita työlaitteita. Ja vaikkapa ratapyörästöt, jolloin se liikkuu kiskoilla.

Muutaman metrin päässä asentajat kokoavat toista menestystuotetta, Watermasteria. Vedessä ja vähän maallakin kulkeva kone muun muassa ruoppaa, kaivaa sekä parturoi rehottavaa rantakasvillisuutta.

– Monitoimikoneita viedään paljon esimerkiksi Pohjoismaihin. Watermastereilla on kysyntää ympäri maailmaa. Tärkeisiin markkina-alueisiin kuuluu esimerkiksi Aasia, jossa on runsaasti kunnostusta tarvitsevia vesistöjä.

Sahan mielestä yhtiön menestystä selittää ennen kaikkea tuotekehitys.

– Kuuntelemme tarkkaan asiakkaidemme toiveita. Tällä hetkellä mietimme esimerkiksi sitä, miten koneista voidaan kehittää entistä vähäpäästöisempiä.

Lännen Tractors työllistää Loimaalla noin 100 henkeä; Lännen MCE -konserniin kuuluu myös Lundberg-moni- toimikoneita valmistava tehdas Ruotsissa.

Mukana maatalouden murroksessa

Vain parin sadan metrin päässä Lännen Tractorsin hallista on maatalouskoneita rakentava Dometal Oy. Suunnitteluinsinööri Pauli Rosvall kertoo, että yrityksen hitteihin kuuluvat esimerkiksi joustopiikkiäkeet sekä kylvökoneet.

– Joustopiikkiäkeet murentavat maan hellävaraisesti. Kylvökoneiden puolella pystymme tarjoamaan malleja moniin erilaisiin tarpeisiin ja oloihin. Mutta suuntaus on selkeästi sitä kohti, että kylvö tehdään mahdollisimman ympäristöystävällisesti: vähillä käsittelykerroilla ja kevyellä maan muokkauksella.

Toimitusjohtaja Mikko Mäkimattila huomauttaa, että ilmastonmuutoksen takia maatalous on suuressa murroksessa ja tarvetta on uudenlaisille ratkaisuille.

– Peltojen on toimittava entistä enemmän hiilivarastoina. Pellot pystyvät sitomaan sitä paremmin hiiltä, mitä kevyemmin niitä muokataan.

Maatalouskoneita valmistavat globaalit jättiläiset ovat jähmeitä tuotekehittelyssään, mikä tarjoaa mahdollisuuksia Dometalin kaltaisille pienille ja ketterille toimijoille.

– Tuotekehitykselle on paljon apua siitä, että valmistamme itse omat tuotteemme, mahdollisimman pitkälle. Saan helposti muilta työntekijöiltä palautetta vaikkapa siitä, miten jotkin osat olisi kätevämpää hitsata toisiinsa, Rosvall kertoo.

Uusien tuotteittensa avulla Dometal on kasvanut viime aikoina kymmenien prosenttien vuositahdilla. Yrityksellä on vientiä 20 maahan ja se työllistää noin 100 henkeä.

Menestyksellä monia syitä

Lännen Tractors sekä Dometal eivät ole kuitenkaan ainoita paikkakunnan menestyviä konepajoja.

Pitkälle listalle kuuluvat myös ainakin Vilakone Wille- ympäristönhoitokoneineen, Dinolift henkilönostimineen, Pemamek hitsausautomaation ratkaisuineen sekä Vallox ilmanvaihtokoneineen.

Loimaan kaupungin kehittämisjohtaja Matti Tunkkari kertoo, että useammankin yrityksen juuret juontavat sotien jälkeiseen aikaan.

– Loimaalla oli tuolloin paljon yritteliäitä miehiä, joista moni oli tullut tänne Karjalasta evakkona. He huomasivat, että maatalous oli koneellistumassa ja tarvitsi laitteita. Monella taholla virisi tekemisen ja yrittämisen kulttuuri, mikä on kantanut näihin päiviin asti.

Paikkakunnalla ja lähikunnissa oli myös paljon työvoimaa, sillä maatalous ei elättänyt kaikkia maatilojen poikia ja tyttäriä. Tämäkin tilanne on paljolti säilynyt. Seutukaupungissa, talousalueensa keskuksessa, käydään töissä laajalta alueelta.

Yritykset ovat myös lähteneet rohkeasti vientimarkkinoille, erikoistuneet tarkkaan määritellylle alalle, ja kova kilpailu on pakottanut nostamaan tekemisen tasoa entisestään.

Tunkkari löytää vielä lisää selityksiä menestykselle:

– Kohtuullisen lähellä on monta satamaa ja lentokenttää. Isompien yritysten imussa alueelle on kasvanut niitä palvelevia alihankintayrityksiä. Yleinen toimintaympäristö on edullinen, myös kaupunki pyrkii auttamaan yrityksiä esimerkiksi kaavoitusasioissa.

Suunnittelutyö jatkuu myös kotona

Ainakin yksi menestystekijä on vielä mainitsematta. Tuotekehitykseen tarvitaan asialleen omistautuneita, innovatiivisia ja innokkaita ihmisiä.

– Olen ollut Länkkärillä töissä jo 36 vuotta. Kyllä tämä on ollut unelmatyöni. Piirtelin jo pikkupoikana erilaisia traktorien kuvia, tuotekehitysinsinööri Ilkka Saha kertoo.

– Viljelen osa-aikaisesti kotitilaani Urjalassa ja minulla on siellä omalla tehtaalla valmistettu kaivuri, jolla pääsen itsekin tekemään kaivurihommia, hän jatkaa.

Suunnitteluinsinööri Pauli Rosvall on ollut töissä Dometalilla vuodesta 2012.

– Suunnittelijan työ on älyttömän kivaa, kylvökoneiden yksityiskohtia tulee joskus mietittyä myös vapaa-aikana, Rosvall kuvailee.

– Hyviä ideoita voi tulla mieleen vaikka kotona sohvalla tai saunan lauteilla. Kylvökoneet ovat tulleet joskus uniinkin, hän naurahtaa.

Tuotekehitysinsinööri Ilkka Sahan mukaan Lännen Tractorsin koneista halutaan tehdä entistä vähäpäästöisempiä.Tuotekehitysinsinööri Ilkka Sahan mukaan Lännen Tractorsin koneista halutaan tehdä entistä vähäpäästöisempiä.
Dometalin suunnitteluinsinööri Pauli Rosvall kertoo, että suunnittelijan työtä helpottaa asentajilta, vaikkapa Karoliina Mäkelältä saatava suora palaute.Dometalin suunnitteluinsinööri Pauli Rosvall kertoo, että suunnittelijan työtä helpottaa asentajilta, vaikkapa Karoliina Mäkelältä saatava suora palaute.