Kari Reunanen (vas.) ja Simo Juvonen kertovat, että olosuhdelaboratoriossa voidaan siirtyä hetkessä paukkupakkasista paahtavaan helteeseen.
Kari Reunanen (vas.) ja Simo Juvonen kertovat, että olosuhdelaboratoriossa voidaan siirtyä hetkessä paukkupakkasista paahtavaan helteeseen.

Viileä

vallankumous

Jäähdytysalalla eletään murrosaikaa, kun edessä on uusien ympäristöystävällisten kylmäaineiden käyttöönotto. Huurre on ollut mukana kehittämässä hiilidioksiditeknologiaa. ››

Katonrajassa olevat suuttimet alkavat puhaltaa huoneeseen jäätävää ilmaa saman tien, kun insinööri Simo Juvonen klikkaa tietokonettaan. Jos olisimme elokuvassa, niin nyt olisi syytä huolestua. Huoneen ovi ei enää aukeaisikaan, sillä joku olisi teljennyt sen ulkopäin.

Nyt näin ei tietenkään tapahdu, ja pidän varmuuden vuoksi vielä toista jalkaa oven raossa.

Olemme Vantaan Myyrmäessä Huurteen toteuttamassa Metropolia-ammattikorkeakoulun olosuhdelaboratoriossa. Huone lämpenee nopeasti noin neljäänkymmeneen asteeseen – ja jäähtyy hetkessä 46 miinusasteeseen.

Ulkona vastaavaa hellettä pitää etsiä vaikkapa Kalifornian Death Valleysta ja pakkasia Siperiasta.

– Ideana on testata ajoneuvoja erilaisissa oloissa, kylmäjärjestelmää suunnittelemassa ollut Juvonen kertoo.

HFC-yhdisteet kielletään

Kanssamme palelemassa on myös Huurteen maajohtaja Kari Reunanen. Hän kertoo, että koko jäähdytysalalla olot ovat muuttumassa.

Vuonna 2020 EU:ssa astuu voimaan asetus, joka kieltää portaittain yleisimpien perinteisten fluorattujen hiilivetyjen eli HFC-yhdisteiden käytön uusissa jäähdytysjärjestelmissä. Se asettaa myös tiukat rajat aineiden huoltokäyttöön.

– HFC-aineet ovat ilmaston kannalta erittäin haitallisia. Jos ilmaan pääsee vuotamaan yksi kilo yleisesti käytettyä R404A HFC-ainetta, sen ilmastoa lämmittävä vaikutus vastaa 3 900 kiloa hiilidioksidia.

Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun alan tekniikkaa uusitaan ympäristön takia. Kylmälaitteiden freonit kiellettiin 1980-luvulla, sillä niiden havaittiin hävittävän ilmakehän otsonikerrosta.

Hiilidioksidilla itseään vastaan

Huurteen uuden sukupolven jäähdytysjärjestelmissä, suljetussa kierrossa, käytetään kylmäaineena hiilidioksidia. Pieni määrä hiilidioksidia koneessa on kuitenkin paljon parempi asia kuin iso määrä hiilidioksidia ilmassa.

– Vaihtoehtoisia kylmäaineita olisivat esimerkiksi ammoniakki ja propaani. Ammoniakin ongelma on myrkyllisyys, propaanin paloherkkyys. Hiilidioksidi on ehdottomasti turvallisin vaihtoehto, Reunanen kertoo.

Huurre on hiilidioksidijäähdytyksen ja jäähdytysjärjestelmien automaation uranuurtajia, se on tehnyt alan tuotekehitystä yli kymmenen vuoden ajan.

– Hiilidioksidia käytettiin kylmäaineena jo 1940-luvulla, mutta tuolloisella automaatiotekniikalla ja komponenteilla prosessia oli hankala hallita.

Koeteltua tekniikkaa

Huurteelta löytyy hiilidioksidijärjestelmistä jo satoja referenssejä. Hiilidioksidi virtaa niin Metropolian olosuhdelaborotorion kuin vaikkapa Keskon uuden massiivisen keskusvaraston putkistoissa.

Juvonen on ollut mukana suunnittelemassa myös tätä kohdetta.

– Kun kaikki neljä yksikköä ovat käytössä, niin jäähdytystehoa on hulppeat kolme megawattia.

Hän huomauttaa, että hiilidioksidin ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu järjestelmän energiatehokkuus.

– Hiilidioksidijäähdytyksessä syntyy myös paljon lämpöenergiaa, mikä voidaan hyödyntää kiinteistössä toisaalla.

Väkeä rekrytoidaan

Jäähdytysalalla on siis tiedossa vilkkaita, jopa kuumenevia aikoja.

– Olemme palkkaamassa lisää väkeä. Paikkoja sekä insinööreille että asentajille on auki tälläkin hetkellä, Reunanen myhäilee.

Laitteiden suunnittelun ja asentamisen lisäksi tärkeässä roolissa on huolto. Kylmälaitteet ovat niin sanottuja bisneskriittisiä järjestelmiä. Jokainen, jonka kotona vaikkapa pakastin on joskus sulanut, osaa arvioida, miltä tuntuu, jos sulavaa jäätelöä ei olekaan litra vaan vaikkapa kymmenentuhatta litraa.

– Ongelmia pyritään ennaltaehkäisemään esimerkiksi tehokkaan etävalvonnan avulla. Hätätilanteissa on kuitenkin löydyttävä myös paikan päälle meneviä huoltomiehiä.

Kylmämestari jäähallissa

Simo Juvonen valmistui Tampereen ammattikorkeakoulusta insinööriksi vuonna 2007, alanaan sähköinen talotekniikka. Myöhemmin hän suoritti myös kylmämestarin erikoisammattitutkinnon. Huurteella työuraa on täynnä kymmenisen vuotta.

– Järjestelmien suunnittelun lisäksi auttelen myös myynnin väkeä ja toimin teknisen tuen tiimissä.

Juvosen tukikohtana on Huurteen Ylöjärven tehdas, mutta työ vie häntä ympäri Suomea.

– Työssä ehdottomasti haastavinta ja mielenkiintoisinta on juuri tuo, että jäähdytysala on voimakkaassa murroksessa. Joudun itsekin opettelemaan jatkuvasti uutta.

Viime aikoina jäähallitkin ovat tulleet työn puolesta tutuksi. Uusimpia hiilidioksidilla toteutettuja aluevaltauksia ovat jäähallien jäähdytysjärjestelmät sekä lämpöpumput.

Rokotevarastoja Afrikkaan asti

Huurre toimittaa lämmönsiirto- ja jäähdytysjärjestelmiä esimerkiksi kaupan ja teollisuuden tarpeisiin. Yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa sekä muissa maissa erilaisten kumppanuusmallien avulla. Huurre Group työllistää 650 henkeä.

Huurteen tytäryhtiö Porkka on erikoistunut pienemmän kokoluokan kompakteihin jäähdytysyksikköihin, esimerkiksi ammattikeittiöiden kylmäkalusteisiin ja -huoneisiin sekä tutkimuksen ja terveydenhuollon kylmälaitteisiin.

Porkka tekee myös rokotevarastoja. Se on toimittanut näitä pitkään esimerkiksi Unicefille, Afrikan rokoteohjelmien käyttöön.

Rokotevarastoissa on yleensä tuplattu jäähdytysyksikkö. Vikatilanteessa varakone käynnistyy saman tien ja arvokkaat rokotteet säilyvät käyttökelpoisina.

Simo Juvonen (oik.) ja Kari Reunanen avaavat ovia uudelle ympäristö- ystävälliselle hiilidioksidijäähdytykselle.Simo Juvonen (oik.) ja Kari Reunanen avaavat ovia uudelle ympäristö- ystävälliselle hiilidioksidijäähdytykselle.
Hiilidioksidijärjestelmän paineet voivat vaihdella normaalissa käyttötilanteessa 10:sta jopa 100 bar:iin asti.Hiilidioksidijärjestelmän paineet voivat vaihdella normaalissa käyttötilanteessa 10:sta jopa 100 bar:iin asti.
Simo Juvosen mukaan jäähdytysala on voimakkaassa murroksessa.Simo Juvosen mukaan jäähdytysala on voimakkaassa murroksessa.