Kanazawan kaupunki sijaitsee rannikolla.
Kanazawan kaupunki sijaitsee rannikolla.

Tiukat säännöt ohjaavat Japanissa

Vieras kulttuuri opettaa kunnioittamaan muita. Työt alkavat kellontarkasti, eivätkä säännöt jousta.

Hieman Helsinkiä pienempi Kanazawan rannikkokaupunki sijaitsee Tokiosta länteen. Taifuunit kulkevat Japanin Alppien juurella kaupungin lähettyviltä, mutta viimeaikaiset rankkasateet ja maanjäristykset ovat jättäneet kaupungin rauhaan.

Kaupungissa asuu ja työskentelee alun perin savonlinnalainen laatuinsinööri Tiia Terävä. Hän auttaa tuotannon laajentamisessa elektroniikkakomponenttien valmistajalla Muratalla. Japanilaiset tarvitsevat suomalaista osaamista.

– Minulla on tarvittava osaaminen ja kokemus autoteollisuuden laatuvaatimuksista, joten oli luonteva päätös lähteä edistämään projektia, Terävä selittää.

Laatuinsinööri rakentaa laatujohtamisjärjestelmää autoteollisuuden vaatimusten mukaiseksi, kehittää tuotannon laadun kontrollointia, poikkeamienhallintaa sekä järjestelmä- ja asiakasvaatimusten toteuttamisen varmistamista tuotannossa.

Työkielenä on pääasiassa englanti, mutta Terävä puhuu auttavasti japania. Hän opetteli sitä muutama kuukausi ennen Japaniin lähtöä ja kolme kuukautta kielikoulussa Kiotossa ennen työn alkua.

– Se on hyödyksi eritoten suorittavissa tehtävissä työskentelevien kanssa. Lisäksi kollegani tulkkaavat aina tilanteen vaatiessa.

Kello määrää tahdin

Murata on maailmanlaajuinen elektroniikkakomponenttien ja -ratkaisujen suunnittelija ja valmistaja. Suomessa Murata kehittää ja valmistaa kiihtyvyys-, kallistus- ja kulmanopeusantureita, joita käytetään muun muassa ajonvakautusjärjestelmissä ja sydämentahdistimissa.

Yritys toimii maassa maan tavalla. Suomalainen kiinnittää huomiota siihen, ettei paikallinen työelämä jousta niin kuin kotimaassa. Työaika on minuutilleen puoli yhdeksästä kello viiteen, ja lounasvuoro on kiinteä. Poikkeamista säännöistä ei sallita.

– Suomalaisesta työelämästä kaipaan ehdottomasti eniten joustavaa työaikaa.

Japanin kulttuuriin kuuluvat pitkät työpäivät, mutta Terävän työaika on säännöllinen. Vapaa-ajalla tosin on järjestetty työporukan tervetuliais- ja läksiäispäivällisiä.

Mallia Japanista Terävä ottaisi muun muassa ongelmien perus- teellisesta selvittämisestä ja perik- siantamattomuudesta.

Pikkukaupunki tuntuu turvalliselta

Kanazawassa on runsas ja perinteikäs kulttuuritarjonta aina sakemaistelusta teeseremonioihin ja sumopainiin. Kaupunki tunnetaan myös Kenroku-en-puutarhasta, joka luetaan Japanin hienoimpiin. Terävä kuvailee Kanazawaa helposti haltuun otettavaksi, toisin kuin miljoonakaupunkeja.

Terävä pitää japanilaisessa kulttuurissa siisteydestä. Kaduilla ei näy roskia, ja huoltoaseman piha pestään aamuisin ennen avaamista asiakkaille.

Häntä miellyttää myös se, että säännöt perustuvat toisten huomioimiseen. Kengät kuuluu jättää sovituskopin ulkopuolelle, puhelimessa ei höpistä julkisissa kulkuneuvoissa, ja jonossa pidetään järjestyksestä tarkasti kiinni. Turvallisuus on yllättänyt erittäin myönteisesti.

– Varsin yleinen näky on nähdä jätettävän polkupyörät lukitsematta tai matkalaukut odottamaan yksin vessakäynnin ajaksi.

Terävän asunto sijaitsee kymmenen minuutin matkan päässä tehtaalta.

– Ympäristössä on paljon luontoa ja riisipeltoja, hän kuvailee.

Laadunhallinta sytytti kipinän

Terävä valmistui Saimaan ammattikorkeakoulusta kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi keväällä 2013. Opiskeluaikana hän innostui materiaalitekniikan kurssilla laadunvarmistusmenetelmistä. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli konepajalla tuotantoinsinöörinä sekä elektroniikan kokoonpanon ja laadunhallinnan avustavissa tehtävissä.

Suomessa Terävä käy kerran pari vuodessa, ja perhettä sekä ystäviä on vieraillut usein Japanissa. Muuna aikana yhteydenpito tarkoittaa viestittelyä ja videopuheluita, joten Whatsapp on kovassa käytössä. Suomen ja Japanin etäisyys ei ole ongelma, sillä suorilla lennoilla pääsee Helsinkiin kymmenessä tunnissa.

– Aikaero on kuitenkin melko raskas, kun talviaikaan kello on täällä seitsemän tuntia edellä Suomea.

Japaniin Terävä muutti keväällä pari vuotta sitten. Työnantaja järjesti asunnon ja auton sekä tuki puhelinliittymän ja internetyhteyden avaamisessa. Kotimaahan Terävä palaa ensi syksynä.

Mieleenpainuvin kokemus tähän mennessä on ollut keväinen hanami eli kirsikankukkajuhla.

– Silloin joka paikka on pullollaan kauniita kukkia ja niiden ihastelijoita, Terävä kertoo.

Tiia Terävä nauttii kirsikkapuun kukinnasta.Tiia Terävä nauttii kirsikkapuun kukinnasta.