opiskelijat

Matti Hämäläinen viihtyy  luonnon helmassa kameran kanssa.
Matti Hämäläinen viihtyy luonnon helmassa kameran kanssa.

Monen koulutuksen mies

Opiskelijan elämään mahtuu myös toimintaa paikallis-yhdistyksessä, luonnossa liikkumista ja perhe-elämää.

Mikkeliläinen Matti Hämäläinen on valmistunut rakennusalalta vuonna 2008. Metalli- ja puuartesaanin tutkinto valmistui muutama vuosi sen jälkeen. Koska ajatuksena oli oman pajan perustaminen, hän jatkoi vielä yrittäjän ammattitutkintoon.

– Koin alan kuitenkin liian hauraaksi ja kaipasin jotain suurempaa mahdollisuutta päästä vaikuttamaan ympärilläni tapahtuviin asioihin, Hämäläinen kertoo.

Töihin lähtö oli edessä, toki myös talouden takia, mutta myös haistelemaan sitä, mitä isona voisikaan tehdä. Muutaman mutkan kautta hän päätyi opiskelemaan ympäristöteknologiaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun Mikkeliin.

Opinnot vauhdissa

Tällä hetkellä Hämäläisellä on etsinnässä ensimmäinen alan kesätyöpaikka. Muutamia varteenotettavia vaihtoehtoja on tullut muun muassa Tampereelta ja pääkaupunkiseudulta. Tarkoitus onkin etsiä myös kotipaikkakunnan ulkopuolelta töitä.

Reissuhommista on aiempaa kokemusta, sillä Hämäläinen toimi nuorempana asentajana sekä tarkastajaharjoittelijana isänsä yrityksessä.

– Tein teknisiä turvatarkastuksia Shell-huoltamoille ympäri Suomen, joten kotimaa on tullut hyvinkin tutuksi, hän mainitsee.

Opintojen ohessa Hämäläinen halusi myös muuta aktiviteettia; Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistys MIO valitsi hänet syyskokouksessaan kauden 2019 hallitukseen.

– Tämä vuoden toimin koulutuspolitiikasta vastaavana MIO:ssa. Yhdessä toimiminen on mukavaa ja verkostoituminen jo opintojen aikana varmasti auttaa tulevaisuudessa, Hämäläinen arvelee.

Harrastukset tukevat opintoja

Hämäläinen harrastaa jousiammuntaa sekä jousimetsästystä, periaatteena luonnon antimista ja kokemuksista nauttiminen. Ympäristöteknologia ja kiinnostus luontoon tukevat toisiaan hyvin.

– Viime kesänä sijoituin viidenneksi Suomen jousimetsästyskilpailuissa, ja pidän sitä eräänlaisena saavutuksena, kun aiempaa kokemusta kilpailuista ei ole, hän sanoo.

Harrastus on koko perheen yhteinen, koska Hämäläisen vaimo innostuikin myös hankkimaan metsästyskortin, ja metsästyksestä näyttää tulevan yhteisharrastus ruoanlaiton seuraksi. Myös perheen 4-vuotias Senni-tyttö on kiinnostunut luonnossa liikkumisesta.

Koska Hämäläinen on kiinnostunut sekä luonnosta ja metsästyksestä että verkostoitumisesta samanmielisten kanssa, hän loi heti opiskelun alussa metsästävät insinööriopiskelijat -ryhmän Facebookiin.

– Ryhmä ei ole vielä koolla pilattu, mutta toimii jo sekä hyvänä kanavana verkostoitumiseen että hyvien kokemusten jakajana, Hämäläinen kertoo.

Liitto kouluttaa jäsenistöään

Tammikuussa Insinööriopiskelijaliiton paikallisyhdistysten opiskelija-aktiiveja kokoontui taas jokavuotiseen puheenjohtajien, sihteerien, rahastonhoitajien sekä koulutuspoliittisten vastaavien PuSiRaKo-koulutukseen.

Koulutettavia oli Tampereella yhteensä toistasataa kaikkiaan 23 paikallisyhdistyksestä.

Perinteikkäällä koulutuksella Insinööriliitto pitää huolen siitä, että kaikki aktiivit ovat tehtävistään ajan tasalla ja pääsevät heti vuoden alusta verkostoitumaan muiden paikallisyhdistysten opiskelijoiden kanssa.

Koulutettavat kuulivat Insinööriliiton tuoreimmat uutiset ja juhlavuoden kuulumiset.

Tilaisuudessa oli sekä yhteistä koulutusta että sektorikohtaisia koulutuksia, joissa käytiin läpi kunkin tehtävän asioita yksityiskohtaisesti.

Nähdään stadissa

Tänä vuonna Insinööriopiskelijapäivät on 22.–23. maaliskuuta Helsingissä. Tapahtuman järjestää Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO yhdessä IOP-työryhmän kanssa.

Luvassa on mielenkiintoista ja hauskaa ohjelmaa sekä perjantaille että lauantaille. Tapahtuman sisältöön kuuluu seminaaripäivä, ravintolakierrospäivä ja yhteensä kolmet huikeat jatkobileet.

Älä missaa mahdollisuutta päästä meininkeihin mukaan pääkaupunkiseudun hellässä syleilyssä!

IOP on osa Insinööriliiton 100-vuotisjuhlia.

Lue lisää: www.iop.fi

St.Patrick’s Day koittaa

Pyhän Patrickin päivä lähinnä tunnetaan Irlannin kansallispäivänä, mutta päivällä on myös muita merkityksiä. Hän on myös insinöörien suojelupyhimys, jota voimme juhlistaa 17. maaliskuuta.

IOL:n ÄÄNI

Tero Hakala puheenjohtaja Insinööriopiskelijaliitto IOLTero Hakala puheenjohtaja Insinööriopiskelijaliitto IOL

Turvattu rahoitus parantaa opetusta

Suomessa on 14 yliopistoa ja 23 ammattikorkeakoulua, joiden toimintaa opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa. Korkeakoulujen rahoituksen kokonaissumma on noin 2,4 miljardia euroa, josta yliopistot saavat noin 1,6 miljardia ja ammattikorkeakoulut vain 0,8 miljardia. Tämä 0,8 miljardin potti jaetaan vielä 23 ammattikorkeakoululle rahoitusmallin mittareiden mukaisesti.

Rahoitusta on myös leikattu noin 20 prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana, mikä on johtanut korkeakouluissa mittaviin yt-neuvotteluihin sekä opetuksen supistamiseen.

Korkeakoulujen rahoitus on tärkeä osa järjestelmää, jolla Suomi elää. Riittävänä ja oikein ohjattuna sillä saadaan ylläpidettyä korkea osaaminen tulevaisuuden tarpeisiin.

Uusi rahoitusmalli osana korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota on tulossa vuodesta 2021 alkaen. Sen tarkoitus on kiristää valmistuvien tahtia ja antaa kannustimia suorittaa tutkinnot loppuun. Tällä hetkellä opintojen aloittajia on enemmän kuin valmistujia.

Rahoitusmalli tukee korkeakouluja jatkuvan oppimisen kehittämisessä, mikä vähentää suoraan tutkintoihin menevää rahaa. Tärkeämpää olisi luoda ammattikorkeakoulujen, yritysten sekä valtion välistä yhteistyötä ja siten luoda koulutusta, joka muuttuu nopeasti työelämän mukana.

Uudistuva rahoitusmalli jakaa mielipiteitä riippuen omasta koulutuksesta. Insinööriopiskelijoille tuleva rahoitusmalli vaikuttaa paremmalta kuin nykyinen. Malli huomioi tutkintojen järjestämisestä syntyviä kustannuksia ja muita eroja paremmin lisäämällä alakohtaiset kertoimet tutkinnoille.

Täten ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on huomattavasti helpompaa hankkia esimerkiksi uusia laitteita ja koneita tekniikan tutkinto-ohjelmille. Tärkeintä on kuitenkin saada enemmän rahaa jakoon korkeakouluille kasvattamalla budjetoitua summaa ja nostamalla ammattikorkeakoulujen saamaa osuutta lähemmäs yliopistojen saamaa rahoitusta.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

Hallituksen ajankohtaisblogi iolry.blogspot.fi