Luuppi

Henri Länsipuro kiipeää lumista seinämää.
Henri Länsipuro kiipeää lumista seinämää.

Vaara pitää hallita putouksen yllä

Jääkiipeily opettaa tunnistamaan riskejä ja avaa henkeäsalpaavia maisemia.

Muutama vuosi sitten koneinsinööri Henri Länsipuro oli kiipeilemässä Suomen korkeimmalla jääputouksella Ruskealla virralla Posion Korouoman rotkolaaksossa. Hän putosi seinämältä alaspäin reilut kymmenen metriä. Onneksi köydet ottivat kiinni ennen kuin hän olisi kolahtanut pohjalle.

– Vaara on harrastuksessa koko ajan läsnä, Länsipuro myöntää.

– Se on opettanut, että kartoitan riskit ja tiedostan ne.

Länsipuro harrastaa kiipeilyä Oulun kiipeilyseurassa. Kesäisin hän kiipeilee kallioilla, mutta hän pitää jäästä enemmän.

– Insinöörinä haluan löytää selityksen aina kaikkeen ja hallita jäätä arvaamattomana elementtinä.

Köysistöön tarvitaan kaksi

Kiipeilyretkellä yhdellä köysistöllä liikkuu kaksi tai kolme kiipeilijää. Liidaaja nousee ylös hakkujen ja kenkärautojen avulla. Hän tekee jäähän ankkurin, jolla kakkosten nousu varmistetaan. Kun kaikki ovat ylhäällä, laskeudutaan alas.

Yksi kiipeilykerta kestää 60 metriä korkeassa Posion putouksessa puolesta tunnista tuntiin.

Henkilökohtaiseen varustukseen kuuluvat kypärä, valjaat, raudat kenkiin ja hakut. Köysistöllä on yhteinen köysi ruuveineen ja sulkurenkaineen.

Länsipuro on käynyt kiipeilemässä Ruotsin Stora Sjöfalletilla ja Norjan Tamokdalenissa, jossa alkuvuodesta kuoli kolme suomalaista vapaalaskettelijaa. Suurimman vaikutuksen häneen on tehnyt Cortina Italiassa.

– Kiipeillessä pääsee paikkoihin, joista näkyy kauas. Sellaisista vuoristomaisemista minä tykkään.

Tasamaastoisessa Oulussa pääsee kiipeilemään seuran 20-metristä jääkiipeilytornia pitkin.

– Asuuhan vuorten rinteilläkin ihmisiä, jotka harrastavat melontaa, Länsipuro hymähtää.

Maaliskuussa Oulun kiipeilyseura järjestää Finice 2019 -tapahtuman, jossa ratkaistaan miesten ja naisten jääkiipeilyn Eurooppa-cupin voitto, nuorten maailmanmestaruudet, sekä SM-mestaruudet. Suomessa jääkiipeilyharrastajia on joitakin satoja.

Tuulivoima tarvitsee kiipeilijöitä

Kiipeily on tuonut insinöörille myös ansioita. Hän tekee keikkaluonteisia köysiavusteisia korkeiden paikkojen töitä Rope Access Finlandilla. Tavallisesti keikoilla tarkastetaan ja huolletaan tuulivoimaloita.

Länsipuro asuu Karstulassa Keski-Suomessa. Ouluun hänet vie töiden ja harrastuksen lisäksi myös Oulun Insinöörien toiminta, jossa hän oli aiemmin johtokunnassakin mukana.

– Kiipeilyä ja Oulun insinöörejä yhdistää se, että kummassakin on hyvä porukka.