PUHEENJOHTAJAN PALSTA

Koronan vaikutukset näkyvät

Korona alkaa vähitellen näkyä yhä selvemmin jäsenkunnan elämässä. Huhtikuun työttömyysluvut kertovat karua kertomaa. Viimeisen kuukauden aikana insinöörien työttömyys on kasvanut kahdeksan prosenttia. Vuoden takaiseen nähden kasvua on yli 20 prosenttia. Toukokuun luvut saadaan juhannuksen jälkeen, mutta pahoin pelkään, että tilanne edelleen heikkenee. Raskaan teollisuuden yrityksissä on vielä pääosin hyvä tilanne. Näissä yrityksissä koronan vaikutukset näkyvät loppuvuodesta ja ensi vuoden puolella.

Lomautusten määrä on kasvanut huhtikuussa insinöörikunnassa räjähdysmäisesti. Huhtikuun lopussa lomautettuja oli noin 3 500 enemmän kuin kuukautta aikaisemmin. Joskus aiemmin olen tällä palstalla kirjoittanut, että insinöörejä ei isossa mittakaavassa tarkasteltuna yleensä lomauteta, vaan työsuhde päättyy irtisanomisiin yhteistoimintamenettelyn seurauksena. Nyt se ei päde, mikä on myönteistä. Tällä kertaa yritykset ovat käyttäneet lomautuskorttia irtisanomisten sijaan. Toivottavasti lomautukset kääntyvät heti kesän jälkeen paluuksi töihin niillä teollisuuden aloilla, jotka ovat olleet etupellossa vastaanottamassa koronan aiheuttamaa myrskyä.

Mikäli olet joutunut työttömäksi tai lomautetuksi ja sinulla on siinä tilanteessa rahat vähissä, Insinööriliitto auttaa. Olemme tehneet päätöksen myöntää jäsenillemme korotonta ja kulutonta lainaa, mikäli työttömyyskassan jonot venyvät jäsenten kannalta kohtuuttomiksi. Kesäkuun alussa Koko-kassan, jossa suurin osa jäsenistämme on vakuutettuna, ensihakemusten käsittelyaika on 29 päivää. Se voi olla joillekin varsin pitkä aika siis, joten lainapalvelumme aktivoidaan, mikäli sille on kysyntää.

Työttömyyskassojen pitäisi pystyä hoitamaan kaikkien hakemusten käsittely 30 päivässä. Koronan kovan iskun takia tämä määritelty käsittelyaika tultaneen ylittämään monissa työttömyyskassoissa.

Ilmassa on myös myönteisiä merkkejä, kun katsomme kokonaisuutta. Suomen koronatilanne on parantunut ja rajoituksia on alettu purkaa. Näyttää siltä, että voimme ainakin hetkeksi päästä takaisin jokseenkin normaaliin elämään. Kesän saapuminen tuonee tullessaan takaisin myös ison määrän palvelualojen työpaikkoja. Sitä kautta työllisyys kasvaa ja raha liikkuu. Palvelualojen työpaikat eivät ole täysin merkityksettömiä myöskään insinöörikunnan kannalta. Ne työllistävät suoraan ja välillisesti tuhansittain jäseniämme.

Esitänkin toiveen, että tuette kotimaisia yrittäjiä normaalia enemmän tänä kesänä ja sen jälkeenkin. Samalla toivotan teille kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää. Itse olen ajatellut viettää kesäloman kotimaan matkailun parissa. Tosin vielä on epäselvää, mitä teen tai minne matkustan.