PÄÄKIRJOITUS

Hyvä hetki katsoa lähelle

Julkista keskustelua seuratessa tuntuu välillä siltä, että maaliskuussa päälle kaatunut virusepidemia on pysäyttänyt lähes kaiken, jopa ajattelun. Tarkemmin katsottuna maailma kuitenkin rullaa radallaan jokseenkin entiseen malliin. Vuorokaudet vaihtuvat, kevätkin on vihdoin viimein kääntynyt kesään lähes koko Suomessa. Huomaa, että lisääntyvä valon määrä, virkistyvä luonto ja lähestyvä pidempi tauko arkisesta työstä alkavat työntää koronatilanteen miettimistä syrjemmälle.

Selvää on, että viime kuukaudet ovat laittaneet monen kesälomasuunnitelmat uusiksi. Matkailu maan rajojen yli on käytännöllisesti katsoen pysähtynyt. Näillä näkymin kesälläkin moni suosittu ulkomaan matkakohde on suljettu tai niihin matkustaminen on vaivalloista. Mutta ei hätää, apu voi löytyä yllättävän läheltä. Kotimaa tarjoaa ympäristöään avoimin silmin katsovalle paljon mahdollisuuksia loman ja vapaa-ajan viettoon.

Kesälomaan ja sen suunnitteluun ei pitäisi sotkea kansantaloudellista näkökulmaa, mutta siihenkin sillä on vaikutusta. Suomen matkailutase oli viime vuonna parisen miljardia euroa alijäämäinen. Matkustamme mielellämme ulkomaille ja käytämme siellä myös rahaa avokätisemmin kuin Suomeen tulevat matkailijat. Tulevan lomakauden kohdevalinnalla on vaikutusta siihen, miten koronan kourissa kärvistelevät matkailu- ja muut palvelualat selviävät kriisistä.

Jokainen miettii lomavalintojaan tietenkin omista lähtökohdistaan. Itselleni vallitseva tilanne on tuttu ja turvallinen: kesäloman viettäminen kotimaassa on ollut lähes sääntö ilman poikkeusta. Kieltämättä lukuisten kesätapahtumien peruuntuminen tekee tulevasta kesästä erilaisen, mutta sitä on turha murehtia. Suomessa on kyllä uutta katsottavaa ja koettavaa, vaikka muutamat, jo perinteeksi tulleet kesätapahtumat ovat pois laskuista.

Vaihtoehtoisia kesänviettotapoja ovat ilmeisesti miettineet muutkin. Kesämökit ovat jo kokeneet renessanssin. Veikkaan, että kesällä saariston rengas- ja venereiteillä, kansallispuistojen luontoreiteillä ja kanoottivuokraamoissa on tavallista enemmän väkeä. Suomen luonto tarjoaa oivalliset mahdollisuudet vapaa-ajan viettoon myös heille, jotka syystä tai toisesta haluavat välttää muita ihmisiä.

Siispä kesää kohti luottavaisin mielin ja avoimin silmin. Ei anneta koronan pilata lomaamme ja tarvitsemaamme taukoa arkisesta työstä. Oikein toimien se kyllä onnistuu. Muistetaan pitää huolta omasta ja toisten terveydestä. Ei eristäydytä, vaan tavataan toinen toisiamme omalla tavallamme turvallisesti ilman turhia riskejä. Siihen tämä iso maa, monipuolinen luonto ja suomalainen luonteenlaatu tarjoavat mitä parhaimmat mahdollisuudet.

Insinöörien, insinööriopiskelijoiden ja muiden

tekniikan ammattilaisten jäsenlehti.

Aikakauslehtien liiton jäsen.

Julkaisija

Insinööriliitto IL ry

Ratavartijankatu 2, 00520 Helsinki

Puhelinvaihde

0201 801 801

Päätoimittaja

Jari Rauhamäki

0201 801 847

ToimitusSihteeri

Kirsi Tamminen

0201 801 819

Toimittaja

Janne Luotola

0201 801 822

Taitto ja sivunvalmistus

Aste Helsinki Oy

Ilmestymispäivät 2020

27.8., 15.10., 3.12.

Tarkastettu levikki

68 409 kpl (12.2.2014)

Painos 72 000

Osoitteenmuutokset

puh. 0201 801 801

(8,8 snt/min)

Painopaikka

UPC Print

Ilmoitushinnat

Sivu 3 600 €

1/2 sivu 2 500 € 1/4 sivu 1 850 €

Ilmoitukset

Santeri Selin 044 238 0511

santeri.selin@saarsalo.fi

ISSN 2342-270X (painettu)

ISSN 2342-2718 (verkkojulkaisu)

Verkkolehti ja

näköislehtiarkisto

www.insinoori-lehti.fi