opiskelijat

Alumnitilaisuuksissa  voi tavata entisiä  opiskelukavereita.
Alumnitilaisuuksissa voi tavata entisiä opiskelukavereita.

Vanhat kaverit koolla

Alumniverkostojen kautta luodaan yhteisöllisyyttä ammattikorkeakouluopintojen jälkeen.

Vuosi sitten Insinööriliiton vastaava asiantuntija Mika Kiviharju sai työtehtäväkseen kartoittaa vanhojen aktiivien halukkuutta kehittää alumniverkostoa. Samoihin aikoihin Insinööriopiskelijaliiton entinen aktiivi Tarleena Marttila kysyi mahdollista tukea alumnitapaamiseen. Siinä kohtasivat työntekijän ja jäsenen mahdollisuudet kehittää toimintaa.

Ensimmäinen alumnitapaaminen oli viime syksynä; ­Keski-Suomen ja Hämeen opiskelijat tapasivat Tampereen ammattikorkeakoulun Solulla. Paikalle saapui noin 40 vanhaa aktiivia ympäri Suomea.

Insinöörit olivat ajan saatossa lähteneet töiden perässä­ kukin tahoilleen, mutta halu nähdä vanhoja tuttuja toi heidät paikalle.

Päivän aikana alumnit saivat kattavan paketin liiton toiminnasta, alumniverkostojen ja asiantuntijaverkostojen ­yhteen sovittamisesta. Puhujina oli muun muassa Insinööri­liiton järjestöjohtajan Tommi Grönholm. Iltaa jatkettiin saunomisen ja hyvän ruoan merkeissä paikallisessa ravintolassa. Toiset jaksoivat vielä lähteä katsomaan yöelämää.

– Päivä oli oikein onnistunut. Keskustelut päivän aiheista­ jatkuivat vielä myöhään iltaan ja kaikki olivat tyytyväisiä ­tapahtuman järjestämisestä, Kiviharju kertoo.

Alumnitoiminnassa tapahtuu

Länsi-Suomen alueella toiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Yhteyshenkilönä toimivan Miikka Rostenin ­mukaan­ Länsi-Suomen alumnit suunnittelevat tapahtumaa syk­sylle.­ Tapaaminen on tarkoitus järjestää ensimmäisen ­kerran Turussa.

– Ohjelma on vielä suunnitteluasteella, mutta tarkoituksena on järjestää excursio Turun telakalle, jonka jälkeen on ruokailu. Ruokailun lomassa on hieman asia­pitoista asiaa ja illalla tietenkin sauna, Rosten sanoo.

Jatkossa tapahtumia on tarkoitus järjestää vuosittain ­ eri Länsi-Suomen alueen kaupungeissa.

Uudellamaalla alumnitoiminta on käynnissä, ja mukana­ ­on muun muassa Silja Kario ja Tero Hakala. Työryhmä suunnittelee alumnitapaamista ensi syksylle tai keväälle.­ Parhaiten ryhmään pääsee mukaan Facebookin kautta tai lähettämällä viestiä henkilökohtaisesti Kariolle tai Hakalalle.

Lähde mukaan toimintaan

Toisia järjestökärpänen puraisee hieman enemmän ja toisia vähemmän. Olet sitten ollut superaktiivinen tai vain sivustakatsoja, kaikki ovat tervetulleita tekemään alumnitoiminnasta parempaa.

Kun liityt Facebookissa uuteen Insinööriliiton alumniverkosto -ryhmään, saat ajankohtaista tietoa tapahtumista, voit verkostoitua ja ehkä löytää kadoksissa olevan opiskelukaverisi. Tai voit laittaa viestiä osoitteeseen mika.kiviharju@ilry.fi.

Kesän suunnitelmat uusiksi

Monilla opiskelijoilla menivät kesän työsuunnitelmat uusiksi vallitsevan koronavirustilanteen takia. Kannattaa kuitenkin olla hereillä, koska tilanteet ­voivat muuttua äkillisesti. Työnantajat voivat nopeallakin aikataululla tarvita lisää apukäsiä. Seuraa Insinööriliiton työpaikkatoria mahdollisten työpaikkojen toivossa.

Jos kesätyöt vaihtuivat opiskeluun, on hyvä muistaa pitää­ päivän rutiineista kiinni. Pidä päiväsi sellaisina kuin ne olisi­vat­ olleet töissä ollessasi – ­heräämisineen ja taukoineen. Illat sitten voi pyhittää omille harrastuksille ja mielenkiinnon kohteille.

Toimeentulossa on huomioitu myös opiskelijat, joista voi lukea lisää Insinööriliiton koronainfosta.

Jotta kesä ei olisi yhtä puurtamista, niin ota viimeistään nyt haltuun sekä Insinööriliiton että Insinööriopiskelijaliiton somekanavat. Iso osa fyysistä tapahtumista on peruuntunut, joten luvassa on virtuaalinen kesäkaravaani, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Lue lisää: www.ilry.fi/tyopaikat, www.ilry.fi/poikkeustilanne, www.ilry.fi/kesakaravaani2020

Insinööriliitto onnittelee

Onnea kaikille, jotka olette saaneet opintonne päätökseen ja valmistuneet insinööreiksi. Valmistumisilmoituksen voi tehdä omien jäsentietojenne kautta. Sillä varmistaa, että ­jäsenyys jatkuu Insinööriliitossa.

Erityisesti näinä aikoina muistattehan Insinööriliiton erinomaiset palvelut työsuhdeneuvonnasta urapalve­luihin. Member+ -palvelussa on vapaa-ajalle hyviä tarjouksia. ­Tarjolla on esimerkiksi mökkejä.

Lue lisää: www.memberplus.fi

JJNP etätapahtumana

Insinööriopiskelijaliitto järjesti toukokuussa Järjestöjohdon neuvottelupäivät Discord-kanavalla. Tapahtumassa kuultiin muun muassa edunvalvontajohtaja Petteri Oksan esitystä ajankohtaisista ­työmarkkina-asioista. Päivän muina aiheina olivat yhteyshenkilötoiminta ja jäsenmaksu-uudistus.

IOL:n viestintäkanavat

Facebook Insinööriopiskelijaliitto IOL ry

Twitter IOLry

Instagram @insinooriopiskelijaliitto

kotisivu www.iol.fi

IOL:n ÄÄNI

Teemu Rajala
puheenjohtaja
Insinööriopiskelijaliitto

Haasteiden kevät

Kevät on ollut todella poikkeuksellista aikaa. Maailmalla jylläävä pandemia pakotti jokaisen ­ottamaan etäisyyttä­ toisiinsa ja välttämään sosiaalisia kontakteja. Lisäksi koulut suljettiin, ja opiskelijat siirtyivät etäkursseille. Aiemmin vilkkaat kaupunkien keskustat hiljenivät ­lähes kokonaan.

Omaan arkeen tuli paljon muutoksia; neljän seinän sisällä pysyminen rajoitti muun muassa kavereiden näkemistä, kun ei enää pystynyt tapaamaan esimerkiksi kaupungilla. Onneksi nykyisin yhteydenpito on helppoa: ottaa vain puhelimen käteensä ja valitsee, kenelle­ soittaa tai laittaa viestiä.

Insinööriopiskelijaliitossa kevät tarkoitti isoja muutoksia. Alkuvuoden aktiivinen kiertäminen ympäri Suomen pysähtyi kokonaan ja pakotti myös hallituksen jäsenet pysymään kodeissaan. Hoidimme yhteydenpitoa aktiivisesti etäisyyksistä huolimatta eri viestintäalustoilla.

Useat paikallisyhdistykset striimasivat vapunviettoaan ja järjestivät visailua ja muuta viihdettä sekä ­levittivät iloista simantäytteistä vappumieltä kaikille halukkaille seuraajille.

Täysin toimettomana IOL:n hallituskaan ei ollut. Osallistuimme esimerkiksi Turun Wappuradion lähe­tykseen, jossa kerroimme Insinööriopiskelijaliiton toiminnasta, opiskelijakulttuurista sekä edunvalvonnasta. Lisäksi olemme järjestäneet etäkoulutuksia opiskelija-­aktiiveille.

Vaikeista ajoista huolimatta lukuisat opiskelijat onnistuivat suoriutumaan opinnoistaan ja valmistuivat tänä keväänä. Insinööriopiskelijaliitto onnittelee kaikkia valmistuneita.

Nyt kesä on pitkällä ja monet ovat kesätöissä. Nyt on hyvä hetki liittyä KOKO-työttömyyskassan jäseneksi,­ ellei ole jo liittynyt.

Jos töitä ei kuitenkaan saanut, kesällä kannattaa osallistua esimerkiksi ammattikorkeakoulun tarjoa­mille verkkokursseille. Tämä on loistava keino saada muutama opintopiste lisää ja edistää opintoja.