Kotimainen toimitusketju kestää kriisin
Isku valmistaa kalusteet Suomessa, eivätkä korona- viruksen vuoksi asetetut rajoitukset kyykistä tuotantoa.
Koronauutiset levittävät yrityksissä paniikkia. Useat kotimaassa toimivat yritykset ilmoittavat lomautuksista ja irtisanomisista. Sen sijaan Lahdessa Iskun tehtaalla 350 henkeä valmistaa kalusteita normaalisti.
Tai lähes normaalisti. Toimitusjohtaja vetää päivittäin kokoontuvaa koronaryhmää ja määrää tarvittavia toimia. Varautumiseen kuuluu siivousta ja desinfiointia. Työntekijät määrätään kotiin vähänkin kipeinä. Italiasta tuotavien huonekalunahkojen tuonti on pysähtynyt.
– Tietysti eletään päivä kerrallaan. Niin kauan jatketaan kuin ei tule määräyksiä laittaa tehdasta kiinni, kertoo hankintojen ja kumppanuuksien johtaja Juha-Matti Lähteenmaa.
Pääasia on se, että tuotanto pyörii. Se on Iskulla helppoa, sillä yli 80 prosenttia hankinnoista tulee kotimaasta.
– Jos tuotanto ei olisi Suomessa, koko tehdas olisi pysähtynyt, Lähteenmaa arvioi.
Pinnat hylkivät mikrobeja
Isku on viime vuodet panostanut uusiin antimikrobisiin kalusteisiin. Erilaisilla Hygtech-pinnoitteilla saadaan lakoista, pulverimaaleista, laminaateista ja kankaista mik- robeja torjuvia. Tavallisilla pinnoilla bakteerit saattavat elää kolme vuorokautta. Antibakteerisella pinnalla pöpöt kuolevat neljässä tunnissa.
Viruksia antibakteeriset pinnat eivät varsinaisesti torju, mutta kokonaisuudessaan ne parantavat työpaikkojen hygieniaa.
– Niitä käytetään sairaaloiden odotustiloissa ja kaikissa julkisissa tiloissa, joissa kerääntyy bakteereita pinnoille.
Antibakteeriset pinnoitteet ovat Iskun keihäänkärki, jota on kehitetty viitisen vuotta. Nyt prosessit on hiottu niin, että ne soveltuvat massa tuotantoon.
Lähituote tulee edulliseksi
Kotimainen tuotantoketju on kokonaisuudessaan edullinen. Vaikka työn hinta on montaa muuta maata korkeampi, suorat hinnat ovat vain noin puolet kokonaiskustannuksista. Kun lasketaan mukaan epäsuorat kustannukset, kuten kuljetus, aikataulut ja laadun varmistus, kotimainen pitää pintansa.
Liikeideaan kuuluu, että Isku toimittaa kokonaisuuksia. Siinä ei kilpailla mutterien hinnoilla, vaan palvelulla ja suunnittelulla. Yritysasiakkaiden toimistoista saadaan kerralla valmiita.
Ulkomailta tulee tehtaalle lähinnä vakiohuonekalukomponentteja. Niitä tilataan Aasiasta, Italiasta ja Saksasta. Kun muut osat tulevat kotimaasta, tuotannon laajentaminen käy ketterästi.
– Kun kriisi on ohi, me elvymme siitä nopeasti, Lähteenmaa sanoo.
Toimitusketjut kärsivät
Eri maiden koronavirusepidemian vuoksi tekemät rajoitustoimet haittaavat globaaleja hankinta- ja toimitusketjuja. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi toukokuisessa tilannekuvassaan, että tilanne pahenee. Monimutkaisessa ketjussa tuotanto saattaa häiriintyä tai jopa pysähtyä, jos yhden toimittajan ongelmat leviävät ketjun muihin yrityksiin.
Toistaiseksi Suomella ei ole poliittista linjausta, aiotaanko tuotantoketjujen siirtämistä esimerkiksi Eurooppaan edistää. Yritykset suunnittelevat todennäköisesti vasta riskiarvioissaan, kuinka ne vastaisuudessa suojaavat operatiivista toimintaansa häiriöiltä.
– On vaikea todeta, miten tuotantoketjujen siirtämisen käy. Vielä ei tiedetä, miten pandemia etenee ja käyttäytyy esimerkiksi tartuttavuuden kausivaihtelun suhteen. Maiden välinen epärytmisyys pandemiaan liittyvien toimien suhteen hankaloittaa tuotannon avaamista, sanoo työ- ja elinkeino- ministeriön johtava asiantuntija Ville Autero.
Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuus- sijoitus julkaisi toukokuussa yrityksille kyselyn koronakriisin vaikutuksista. Yrityksistä 60 prosenttia vastasi, että toimitusketjut ovat häiriintyneet. Eniten häiriöitä kokeneita yrityksiä oli teollisuudessa sekä tukku- ja vähittäistavarakaupassa.
Yleisimmät ongelmat ovat raaka-aineiden ja materiaalien saatavuus sekä logistiikka. Esi- merkiksi Ponsse, Valmet Automotive, John Deere, Helkama ja Laukamo ilmoittivat jo maaliskuussa, että niillä oli vaikeuksia saada ulkomailta välituotteita ja komponentteja.