Insinööri-lehti

Yhteinen päämäärä ja luottamus hyvän tiimin perusedellytykset

Suomalainen Aki Riihilahti on yksi 200 miljoonasta rekisteröityneestä jalkapallon pelaajasta maailmassa. Hän on pelannut 448 ammattilaispeliä, ollut mukana 69:ssä A-maaottelussa, tehnyt 11 maalia ja saanut sata lampaanpersettä Iltasanomien urheiluarvosteluissa.

Nykyinen Sonera Stadiumin toimitusjohtaja on omien sanojensa mukaan saanut pelata parhaissa liigoissa.

Riihilahden mielestä suomalainen jalkapalloilija ei pärjää yksin, ainoa keino on menestyä joukkueena. Mistä hyvä joukkue sitten syntyy?

– Joitakin asioita täytyy olla kunnossa; päämäärä, keskinäinen luottamus, joukkuehenki ja sisäinen kommunikaatio ovat sellaisia, Riihilahti luettelee.

Joukkueessa jokainen pelaa yhtä paljon omia kavereitaan kuin toista joukkuetta vastaan. Kilpailutilanne joukkueen sisällä on kova. Siinä on myös hyvät puolensa.

– Jokaisen pitää ymmärtää, mikä on se yhteinen päämäärä, jota tavoitellaan.

Se pitää pystyä myös mittaamaan. Riihilahden mukaan palautteen määrä, läsnäolot ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat asioita, joita ilman joukkuehenkeä ei synny.

– Jokaisen pelin jälkeen saadaan tulokset ja ne arvioidaan heti. Silloin selviää, mikä on joukkueen tilanne ja missä mennään.

Joka päivä tehdään myös tuhansia päätöksiä ja valintoja. Mitkä ovat silloin joukkueen ja mitkä yksittäisten pelaajien vahvuudet? Ratkaiseva kysymys on, miten erottua joukosta.

– Muutamalla osa-alueella on oltava sellainen rooli, mistä tulee lisäarvoa joukkueelle, Riihilahti tietää. Erikoisosaamisella pääsee yleensä jatkoon.

Joukkueella pitää myös olla sekä isoja että pieniä tavoitteita, sillä ne tukevat toisiaan pidemmän päälle.

Kommunikaation pitää toimia kumpaankin suuntaan, sekä alhaalta ylös että ylhäältä alaspäin.

Vaikeat asiat pitää kohdata ja käsitellä mahdollisimman nopeasti. Niitä ei pidä selitellä eikä niitä kannata kaunistella. Silloin oppii luottamaan toisen rehellisyyteen.

– Jos jollakin on paha olo, hänen pitää antaa tuulettaa paha olonsa pois.

Luottamus syntyy myös siitä, että tiettyjä asioita tehdään riittävän usein ja säännöllisesti; annetaan palautetta, käydään henkilökohtaisesti juttelemassa ja ollaan läsnä.

– Tiimin johtajana voit välillä kysyä tiimiläiseltäsi, miten sinua pitää johtaa. Silloin saat selville, mikä motivoi jäsentä ja mikä joukkuetta kaikkein eniten.

Taustalla voi olla lapsuuden unelmia, oma koulutus tai pelkkä tuloksen tekeminen.

– Menneisyyden kahleista on kuitenkin hyvä päästää irti. Suurin kasvu tapahtuu omalla epämukavuusalueella, Riihilahti sanoo.

Kun työn organisointi ja seuranta ovat kunnossa, voivat kaikki kukoistaa. Henkilökohtainen palaute muiden edessä on jopa tehokkaampaa kuin bonusten jakelu.

Kaikki haluavat saada kuulla, kuinka hyvin he ovat onnistuneet. Parhaiten ja jatkuvasti opit työkavereiltasi. Kysy heiltä apua. Anna hyvän energian tarttua.

Riihilahti kehottaa ottamaan haasteet vastaan ja miettimään eri suuntaan kuin ennen!

Hän itse on yhdistänyt kaksi hänelle rakasta asiaa – jalkapallon ja kirjoittamisen. Niinpä englantilainen The Times –lehti on julkaissut jo lähes sata hänen urheilua koskevaa kolumniaan.

Riihilahden mukaan oma asenne ratkaisee paljon. Jalkapallossa ei jaella vuoronumeroita menestykseen. Urheilijat mokaavat monta kertaa, mutta eteenpäin menevät ne, joille jokainen ottelu on juhlahetki.

 

Aki Riihilahti, huippujalkapalloilija, kolumnisti ja toimitusjohtaja puhui aiheesta ”Mistä hyvä tiimi koostuu?” Helsingin Messukeskuksessa Henkilöstö2012  -messuilla 19.4.

 

Teksti: Ilona Mäenpää, Insinööriliitto