Suunnitelmallinen ja tarvelähtöinen sosiaalisen median käyttö tarjoaa aitoja mahdollisuuksia työntekijöille ja työnantajille. Jokapäiväistymisestä huolimatta sosiaalisen median ottaminen organisaatioiden ja asiantuntijoiden ammatilliseen käyttöön ei ole edennyt ongelmitta. Sitä ei edelleenkään mielletä työvälineeksi.
Läpinäkyvyys, keskusteleva kulttuuri ja entistä laajempi yleisö voivat saada niin organisaatiot kuin yksittäiset käyttäjätkin varovaisiksi. Kieltämisen sijaan parempaan lopputulokseen päästään, kun sosiaalisen median käyttö otetaan rakentavasti yhteiseen keskusteluun. On hyvä pohtia muun muassa sitä, miten yksityisen ja työroolin tasapainottelu verkossa parhaiten onnistuu: millaista verkkojulkisuutta työnantaja voi odottaa työntekijältä tai missä roolissa on sopivaa puhua työhön liittyvistä asioista.
Vaikka sosiaalinen media voidaan ottaa helposti osaksi organisaation viestintä- tai markkinointistrategiaa, työntekijöiden omaehtoista sosiaalisen median käyttöä on toisaalta voitu rajoittaa ohjeistuksella. Organisaatioiden kannattaa kuitenkin tutustua sosiaalisen median välineisiin ja mahdollisuuksiin. Tietointensiivisessä työssä verkostot ja ajankohtaisten keskustelujen seuraaminen on välttämätöntä osaamisen ylläpitämiseksi.
Reilulla pelillä avoimeen oppimiseen
Tuore esimerkki sosiaalisen median käytöstä asiantuntijaverkostossa on viime keväänä käynnistynyt TJS Opintokeskuksen luotsaama Reilu Peli -verkosto.
Kun työelämässä tapahtuvan epäasiallisen kohtelun asiantuntijat kokoontuivat kehittämään uudenlaista yhteistyötä, vertaistuen vähyys nousi selkeästi esiin. Toimintamallien rinnalle kaivattiin tukiverkostoa ja elävän tiedon tuottamisen foorumia.
Henkisen työsuojelun ympärille rakennettiin vuorovaikutteinen, matalan kynnyksen yhteistyöverkosto. Verkoston toiminta on tarkoitettu liittojen asiamiehille, luottamushenkilöille ja työsuojeluvaltuutetuille. Osallistuminen vaatii rekisteröitymisen Reilu Peli -verkoston sivuille Ning-yhteisöpalvelussa, mutta on osallistujilleen maksutonta.
Reilu Peli -verkoston toiminnan kehittämiseen on osallistunut TJS Opintokeskuksen lisäksi joukko akavalaisten ja STTK:laisten liittojen asiamiehiä ja asiantuntijoita. Hankkeen tutkimusyhteistyökumppanina verkostossa on Oulun yliopiston tietojenkäsittelytieteiden laitos.
Lisätietoja: www.reilupeli.net
Teksti: Suvi Pihkala