Insinööri-lehti

Sopimustoiminta on jatkuvaa neuvottelua

Kun osa aloista käy ensimmäistä neuvottelukierrostaan, niin muun muassa teknologiateollisuudessa neuvotellaan jo sopimuksen toisen kierroksen palkoista. Syksyllä on edessä muitakin aloja, jotka neuvottelevat jo toista kierrosta. Näin liitot, kuten Insinööriliitto, jotka toimivat monella alalla, saavat olla koko ajan neuvotteluprosesseissa mukana. Yksityisellä sektorilla insinöörien sopimustoiminta hoidetaan Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n kautta. Siellä neuvottelupöydässä istuu meidän liittomme neuvotteluyksikön työntekijöitä, silloin kun on kyse alasta, jolla työskentelee liittomme jäseniä. Monimutkaisen kuuloista ehkä, mutta toimivaa.

Työnantajaliitoilla tuntuu olevan tavoitteena siirtää kaikki rahasta sopiminen vähitellen kokonaan työpaikoilla tapahtuvaksi. Työnantajan mielestä ainoastaan höllät raamit ja työrauha sovittaisiin liittojen kesken. Liitot hääräisivät sitten jonkunlaisina konsultteina taustalla. Ajatuksenakin tämä kuulostaa oudolta. Sopimusneuvotteluissahan on kyse nimenomaan työrauhan kaupasta. Siellä, missä sovitaan ehdoista, on sovittava myös työrauhasta. On sitten sopimuksen tekotaso missä tahansa.

Paikallinen sopiminen on hieno ja toimiva järjestelmä pääsääntöisesti silloin, kun puhutaan muusta kuin suorasta rahasta. Työpaikoilta on vaikeata löytää tasapuolisia neuvottelukumppaneita, jotka kykenisivät aidosti neuvottelemaan samoin taustatiedoin ja valtuuksin. En usko muutenkaan, että sen enempää yritys kuin työntekijätkään haluavat työpaikoille yhtään enempää raskasta neuvottelutoimintaa. Työpaikoilla on tarkoitus tehdä tuotetta tai palvelua, jota myydään. Työehtosopimukset ja niiden mukana tuomat in  aatiotarkennukset eli yleiskorotukset yritykset ostavat työnantajaliitoiltaan.

Tätä kirjoittaessani on energia-alalle saatu juuri hyväksyttyä uusi työehtosopimus ja elintarvike-alalle lopultakin pitkien neuvotteluiden jälkeen neuvottelutulos palkkapöytäkirjasta, sekä jatkotarkasteluista alan ongelmakohdista. Onnittelut alojen taustaryhmille, jäsenille ja neuvottelijoille hienoista suorituksista!

Hyvää ja rentouttavaa kesää!