Insinööri-lehti

Ikäsyrjintää ei saa hyväksyä

Kuin salama kirkkaalta taivaalta tuli Raimo Kuusistolle tieto irtisanomisesta 35 vuoden palveluksen jälkeen.

Järkytys ja shokki saivat miehen oikeudentajun heräämään. Hän oli yhteydessä liiton juristeihin, joiden avustuksella hän on nyt voittanut asiansa kolmessa eri oikeusasteessa. Ja Outotec on tuomittu hyvitykseen yhdenvertaisuuslain vastaisesta syrjinnästä iän perusteella.

Raimo Kuusisto oli halukas jatkamaan työelämässä, sillä moni vientiprojekti odotti tekijää maailman eri mantereilla. Hän tunsi 57-vuotiaana olevansa vielä elämänsä kunnossa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Kaksi kertaa vuoden myyjänä palkittu Kuusisto oli pidetty mies työpaikalla.

Hän olisi myös ollut valmis sopimaan työnantajan kanssa, jos olisi tehty sopimus, mihin työnantaja ei kuitenkaan suostunut. Kuusisto onkin tullut siihen loppupäätelmään, että irtisanominen on Suomessa aivan liian helppoa ja halpaa.
– Sanktiot irtisanomisista ovat naurettavan pieniä. Ne olisi ehdottomasti saatava muiden Euroopan maiden tasolle, Kuusisto vaatii.

Jopa valtio-omisteiset yhtiöt meillä nostavat käsiään voimattomina. Ne voisivat Kuusiston mielestä toimia esimerkin antajina. Globaalien yritysten halvaksi tulevat irtisanomiset Suomessa on saatava lainsäädännöllä kiristettyä.

Poliitikot, joihin Kuusistokin on törmännyt milloin asuinseudullaan Matinkylässä Espoossa tai Helsingin yöelämässä, pahoittelevat ja ovat järkyttyneitä kuultuaan hänen tapauksestaan.
– Nyt pitäisi poliitikkojen tarttua asiaan­ ja tehdä laki sellaiseksi, että irtisanovat yritykset kantavat vastuunsa ja maksavat eläkkeet niille, jotka eivät pääse eläkeputkiin vaan joutuvat peruspäivärahalle.

Raimo Kuusisto irtisanottiin Outotecista toukokuussa 2005. Ensimmäisen kerran hän voitti asiansa työtuomioistuimessa vuonna 2007. Raastuvanoikeudessa hän voitti joulukuussa 2009 ja hovioikeuden päätös tuli lokakuussa 2010.

– Kohtuuttoman kauan tämä prosessi on kestänyt, Kuusisto sanoo. Hän on kuitenkin toiveikas, että prosessi on nyt viety loppuun ja hän saisi vaivaisen korvauksen kärsimyksistään.

Katso myös: Hovioikeus vahvisti Outotecin saaman ikäsyrjintätuomion

Teksti ja kuva: Ilona Mäenpää