Insinööri-lehti

Ay-liikettä tarvitaan

Työntekijöiden oikeuksien ja ammattiyhdistysliikkeen puolustaminen vaatii jatkuvaa ja nopeaa toimintaa. Siksi on tärkeää rakentaa ay-verkostoja kansainvälisiin yrityksiin, painotti kansainvälisen Metalliliiton pääsihteeri Jyrki Raina käydessään Suomessa.

Kuluttajat samoin kuin sijoittajat onneksi kohdistavat paineita globaaleilla markkinoilla toimiviin yrityksiin. Niiden toimilta vaaditaan läpinäkyvyyttä ja vastuullisuutta. Laiminlyönnit ihmisoikeusasioissa tai ympäristövastuussa voivat tulla kalliiksi. Maineen puhtaana pitäminen on entistä tärkeämpää.

Yt-lain noudattamatta jättäminen voi sekin tulla kalliiksi. Vastikään tuomittiin Fujitsu Technology Solutions, jonka tytäryhtiö Fujitsu lopetti tehtaan Kilossa vuonna 2000 irtisanoen samalla 450 työntekijää, miljoonakorvauksiin yt-lain rikkomisesta. Kymmenen vuotta kestänyt taistelu tuotti tulosta ja liittoihin järjestäytyneet irtisanotut saivat oikeutta ja korvauksena lähes vuoden palkan.

Mutta kissa ja hiiri -leikki jatkuu. Juuri kun yritykset ovat saaneet eettiset koodinsa ja yhteiskuntavastuuraporttinsa joltiseenkin kuntoon, alkaa maailman teollisuuspuistoissa kuhista. Veronkierrosta on tullut kilpailutekijä, jonka raportoinnissa ei kannateta avoimuutta.

Kehitysmaat menettävät vuosittain satojen miljardien dollarien verotulot veronkierron vuoksi. Ja se syö koulutukseen ja terveydenhoitoon sekä infrastruktuurin rakentamiseen kipeästi tarvittavia rahoja. Meillekin tämä on tuttua, kun koti-Suomessa menetetään vuosittain miljardien verotulot harmaan talouden vuoksi.

Verotus, työehdot ja perusoikeudet kiinnostavat akavalaisia. Siksi suomalaisten ammattijärjestöjen oma solidaarisuuskeskus SASK yrittää yhdessä akavalaisten jäsenliittojensa kanssa selvittää Aasian teollisuuspuistoissa olevien suomalaisten yritysten verotietoja sekä työntekijöiden työoloja.

Vapaatalousalueiden ’’vapautukset’’ verotuksesta ja työntekijöiden suojalainsäädännöistä kaipaavat päivänvaloa. Niiden myötä kilpailu vääristyy ja työpaikkoja valuu vääriin paikkoihin.a