Insinööri-lehti

Auringosta uusiutuvaa energiaa

Monella meistä on kokemusta aurinkopaneeleilla tuotetusta ­sähköstä kesämökillä, veneessä tai asuntovaunussa. Valaistus, jääkaappi, radio, vesipumppu ja tietokone toimivat kätevästi aurinkosähköllä. Mutta verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien käyttö on meillä vielä lapsenkengissä.
– Kiire tuleekin tukea myös tätä uusiutuvan energian muotoa,
kun hiilidioksidin päästörajat tulevat konkreettisesti vastaan jo vuonna 2015, sanoo insinööri Esa Tapanainen.

Tarvitsemme enemmän volyymia ja hajautettua energiantuotantoa pienissä yksiköissä, jotta kustannukset tulevat alaspäin, suomalaisen Naps Systemsin järjestelmiä myyvä Esa Tapanainen tietää.

Aurinkosähkö tarvitsee tukea yleistyäkseen ja siihen taas tarvitaan poliittista päätöstä. Toistaiseksi aurinkosähkö on kokonaan ollut poissa ministeri Mauri Pekkarisen sanastosta.
– Hyvä kuitenkin, että kaikki uusiutuva energia on tapetilla ja siitä puhutaan. Pelkkä risusavotta ei riitä, Tapanainen sanoo.

Saksa esimerkkimaa

Aurinkosähkön edelläkävijämaassa Saksassa tehtiin 2000-luvun alussa poliittinen päätös aurinkovoiman tukemisesta syöttötariffeilla. Kaikki sähkönkuluttajat siis tukevat aurinkosähkön tuotantoa noin 0,5 prosentin osuudella sähkölaskustaan.

Viime vuonna huipputehoa asennettiin jo 4 000 megawattia ja tänä vuonna lähes 5 000 megawattia. Pelkästään kesäkuussa aurinkosähkön huipputeho kasvoi siellä 2 100 megawatilla.

– Meillä tuulivoiman syöttötariffia on hiottu nyt vajaa kaksi vuotta. Kun sen rakentamista suunnitellaan, mitataan ensin pari vuotta, miten tuulee. Aurinko sen sijaan tunnetaan hyvin ja viidessä minuutissa pystytään kertomaan, paljonko siitä saadaan energiaa, Tapanainen sanoo.

Saksassa mietitään nyt, miten aurinkosähköllä voitaisiin osittain tukea verkossa ilmeneviä jakeluhäiriöitä. Ajattelu on siis käännetty ylösalaisin. Myös Kaliforniassa on päästy pitkälle tämän energiamuodon käytössä. Huippukulutuksen aikaan keskipäivällä verkosta ostettu sähkö on siellä ajoittain samanhintaista kuin paneeleilla tuotettu.

Suomessa uusiutuvilla energiamuodoilla aurinko-, tuuli-, vesi- ja aaltovoimalla tuetaan ympäri vuorokauden pyöriviä ydin- ja hiilivoimaloita, jotka tuottavat runsaat 40 % sähköntuotannosta.

Aurinkosähkö olisi äänetön, ekologinen ja nykyaikainen tapa tuottaa sähköä. Se on lisäksi turvallista ja luotettavaa energiantuotantoa, jossa huollontarve on vähäinen.

Esa Tapanainen myy Naps Systems järjestelmiä.

Odotukset korkealla

Tapanainen listaa syitä, miksi aurinkosähkö ei ole meillä yleistynyt.
– Meillä on Euroopan halvin sähkö, joten uusiutuviin energiamuotoihin subventoimista pidetään turhana. Toiseksi, meillä ei ole vakiintunutta tukikäytäntöä. Yksittäisellä kuluttajalla ei ole keinoja saada tukea investoinnille uusiutuviin energianlähteisiin, toisin kuin vaikkapa Ruotsissa, missä voi saada jopa 60 % tukea.

Edellä mainituista syistä ei ole syntynyt volyymia, eikä tule kopioituvia vakioratkaisuja. Saksassa esimerkiksi voi ostaa talopaketin aurinkopaneeleilla, jos haluaa tehdä sen valinnan.
– Meillä aurinkosähkön toimittaja joutuu käymään pitkät keskustelut verkkoyhtiön kanssa siitä, saadaanko järjestelmä ylipäänsä liittää verkkoon. Ei ole siis selkeää ohjeistusta, miten toimia.

Harvempi tietää, että aurinkolämmöllä voidaan tuottaa yli puolet omakotitalon vuotuisesta lämpimän käyttöveden tarpeesta Suomessakin. Parhaat kuukaudet aurinkolämmön keräämiseen ovat helmikuusta elokuun loppuun.

Tapanainen on törmännyt myös liian toiveikkaisiin odotuksiin.
– Yleisesti ihmisten odotukset ovat korkealla, skaala on nollasta äärettömään, mitä ihmiset odottaa aurinkosähköltä. Hinnassa pitäisi olla nolla vähemmän ja sähköntuotannossa nolla enemmän.
– Jos olisi niin kuin osa ihmisistä olettaa, se näkyisi myös rakennusten katoilla ja maastossa enemmän.

Naps Systems myy aurinkosähköjärjestelmiä hyvin monenlaisiin käyttötarkoituksiin sekä verkkoon että verkon ulkopuolella oleviin sovelluksiin. Valikoimaa riittää kevyistä liikuteltavista järjestelmistä raskaisiin paikallisiin sähköverkkoihin.

Naps Systems Oy on suomalainen aurinkosähköjärjestelmiin erikoistunut yritys. Sillä on omaa paneelituotantoa EU:ssa. Pääkonttori on Suomessa ja myyntitoimistot Ranskassa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa sekä maailmanlaajuinen jakeluverkko. Yhtiö on toimittanut vuodesta 1982 lähtien aurinkosähköjärjestelmiä yli 120 maahan sekä vuosittain noin 50 maahan kaikkialle maailmaan.

Teksti ja kuvat: Ilona Mäenpää