YTN teki täsmäiskun Ouluun

11.8.2014

YTN:n viime torstaina ja perjantaina Oulussa järjestämät infotilaisuudet osoittivat tarpeellisuutensa. Auditoriot pullistelivat väkeä, kun toimintansa paikkakunnalla lakkauttavien Microsoft Mobilen ja Broadcomin työntekijät hakivat tietoa ja tukea vaikeassa tilanteessa.

Oulusta on katoamassa lähes tuhat tietotekniikan työpaikkaa, kun sekä Microsoft Mobile että Broadcom ilmoittivat heinäkuussa laittavansa kaupungissa pillit pussiin. Irtisanomisuhan alla olevat työntekijät ovat pääsääntöisesti ylempiä toimihenkilöitä ja entisiä nokialaisia.

Tietoa ja tukea tarvitaan

YTN:n kolmen tilaisuuden sarja alkoi torstaiaamuna Microsoftilla englanninkielisellä tilaisuudella, johon saapui noin kolmisenkymmentä työntekijää. Jo ensimmäinen tilaisuus paljasti monen olevan hämmentynyt keskelle kesää osuneen uutisen jäljiltä.

Irtisanomisuhan alle joutuneilla oli paljon kysymyksiä muun muassa työttömyysturvasta, takaisinottovelvoitteesta ja liittojen tarjoamista palveluista ja tuesta.

– Tilaisuudet tulivat kerta kaikkiaan tarpeeseen. Rakensimme infotilaisuudet niin, että YTN:n lisäksi paikalla olivat paikallinen TE-toimisto, IAET-työttömyyskassa, työnantajan edustaja sekä verotoimiston asiantuntija. Tiedontarve osoittautui suureksi, teknologiateollisuuden vastuullinen asiamies Hannu Takala summaa kahden päivän annin.

Painetta kassalle

Torstai-iltapäivän Microsoftin ja perjantaiaamun Broadcomin suomenkieliset tilaisuudet vetivät yli 200 hengen auditoriot täyteen. IAET:n kassan Mira Ahola totesikin paikallaolijoiden lisäävän entisestään työttömyyskassan ruuhkaa.

– Meillä on tällä hetkellä hakemuksissa 2–3 viikon käsittelyaika. Teemme parhaamme ja uskon, että se ei siitä pitene, hän sanoi.

Irtisanomisen yhteydessä annettavat tukipaketit, niiden jaksottaminen ja vaikutus työttömyysturvaan herättivät epätietoisuutta. Aholan mukaan jaksotusajalla ei ole oikeutta päivärahaan, mutta sen aikana voi esimerkiksi tehdä töitä tai ottaa uuden työn vastaan.

Takala antoi epätietoisille oman ohjeensa:

– Jos teillä on tukipaketista epätietoisuutta, parasta on tarkistuttaa se oman liittonne lakimiehellä tai asiamiehellä. Sitä varten me olemme.

TE-palveluille kysyntää

Oulun TE-toimiston edustajat antoivat oman tuhdin tietopakettinsa työttömyysuhan alle joutuneille tietotekniikan ammattilaisille. Keskustelun ja kysymysten perusteella salista löytyi monia hyvin koulutettuja asiantuntijoita, joita kiinnosti parantaa omaa osaamista uudessa tilanteessa.

Työttömyysetuus on mahdollista yhdistää opiskeluihin, mutta mikään subjektiivinen oikeus se ei ole. Koulutuksen tarve arvioidaan aina henkilökohtaisesti.

Salissa arvioitiin myös alan tulevaisuudennäkymiä Oulun seudulla. TE-toimiston palvelujohtaja Pirjo Juntunen sanoi suoraan, että tietotekniikan työvoimaa on alueella paljon tarjolla.

Synkkyyteen ei kuitenkaan kannata vaipua.

– Hyödyntäkää TE-toimiston monipuolisia palveluja ja ennen kaikkea tuokaa oma osaamisenne esille, Juntunen kannusti.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 18.10.2018

Tamperelainen ohjelmistoyhtiö Codeo ilmoittaa työntekijöidensä palkat julkisesti nettisivuillaan. Työntekijät pitävät sitä reiluna, että kollegat voivat vertailla ansioitaan.

Artikkelit 16.10.2018

Teknologiayhtiö kannustaa työntekijöitä käyttämään vihreitä kulkumuotoja matkalla työpaikalle. Lähes puolet saapuu töihin ainakin välillä lihasvoimin.

Artikkelit 8.10.2018

Lennonjohdon on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Valtion erityistehtäväyhtiö luovutetaan pian uuteen jättikonserniin, joka valmistautuu kilpailuun.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.