Insinööri-lehti

Parhaat ideat voittavat

CIE:n johtajan Heikki Huomon mukaan internet on seuraava mahdollisuus, mutta myös uhka, jos siihen ei tartu. Uudet innovaatiot ovat lähellä käyttäjää.

– Tavoitteena on löytää suomalainen menestystarina tervan, paperin ja kännykän jatkoksi, Heikki Huomo tiivistää.

Oulun yliopistossa itsenäisenä yksikkönä toimiva monitieteinen tutkimuskeskus CIE (Center for Internet Excellence) käynnistyi Oulussa elokuussa. Yliopiston lisäksi mukana  ovat muun muassa Oulun seudun ammattikorkeakoulu, VTT, Nokia sekä Oulun kaupunki.

CIE on projektiorganisaatio, jossa työskentelee muutaman vuoden kuluttua jopa 200 tutkijaa. Toiveissa on kansainvälisyys sekä vierailevat alan huiput ympäri maailmaa.

– Yhdessä luomme tutkimuksella internetteknologioita ja -palveluita, joihin yhdistetään liiketoimintaa alusta saakka, Huomo visioi.

Perinteisesti tuotekehityksessä tai tuotteistamismallissa on jopa vuosikymmenen aikajänne: tutkimuksen ja sovellusten jälkeen tuote tai palvelu on valmis yritysten hyödynnettäväksi vasta vuosien jälkeen. Käytäntö ei enää toimi.

CIE:n hankkeissa avataan yhteyksiä tutkijoiden, yritysmaailman ja pääomasijoittajien välille niin, että kaupallistaminen käynnistyy mahdollisimman varhain. Tutkijaryhmille tarjotaan ammattimaisia yrittäjyystaitoja vaikkapa ulkopuolisen osaamisen kautta.

– Jatkossa yritykset hyödyntävät ulkopuolelta tulevia ajatuksia. Emme yritä syödä internetiä yhdellä kertaa, vaan pala kerrallaan, Huomo toteaa.

Käyttäjien kiinnostus sisältöön, ei tekniikkaan

UBI (UrBan Interaction) on CIE:n kärkihankkeita. UBI-ohjelman vetäjän, professori Timo Ojalan mukaan kunnianhimoinen ohjelma tavoittelee tietotekniikan avulla näkyvää ja pysyvää muutosta kaupunkitilaan. Hän muistuttaa, että joka toinen ihminen koko maailmassa asuu kaupungissa, joten muutos vaikuttaisi todella monen elämään.

– Uskomme, että tarjoamalla uutta tietotekniikkaa kaupungeista tulee parempia paikkoja, Ojala kertoo tutkijoiden hypoteesista.

Pilottina on Oulun ydinkeskusta, joka tosin on kyläpahanen maailman metropoleihin verrattuna. Kaupunkilaisten käytössä on langattomien verkkojen voimin toimivia suuria interaktiivisia näyttöjä eli UBI-hotspotteja. Tällä hetkellä näytön ääressä voi esimerkiksi selvittää bussiaikatauluja, lukea paikallisen sanomalehden uutisia tai pelata pokeria.

Kesän kestäneen kenttäkokeen aikana tutkijat keräsivät aineistoa, jonka perusteella on tarkoitus rakentaa toimiva liiketoimintamalli. Jo kesän operatiiviset kustannukset rahoitettiin mainostuloilla. Ojala arvioi, että ehkä jo vuoden lopussa voidaan pilotoida kaupallisia hotspotteja kainuulaisen pk-yrityksen kanssa.

Haasteita vielä riittää. Ojala mainitsee muun muassa kaupunkien kokoerot tai kolmansien osapuolien innostaminen kehittämiseen. Miten saada Oulussa kokeiltava malli toimimaan Helsingin tai New Yorkin kokoisissa kaupungeissa? Mikä palvelujen merkitys on ihmisille?

Myös elinkaarimalli on saatava toimimaan, jotta julkista rahoitusta ei tarvita jatkuvasti.
Haasteista huolimatta Oulussa ollaan innokkaan odottavia.

Teksti: Kirsi Tamminen