Insinööri-lehti

Opas oppii itsekin matkan varrella

Oulun keskustaan kesän aikana ilmestyneitä Urban Interaction -näyttöjä on pestattu esittelemään joukko tekniikan alan opiskelijoita. Jokainen kaupungilla liikkuja voi tempautua uuden tekniikan polulle lähtemällä UBI-kävelylle.

Uutta tekniikkaa esittelevä Urban Interaction eli UBI-kävely päättyy ubiikiksi oululaiseksi rekisteröitymiseen. Siinä matkapuhelimeen ladataan hyödyllisiä tai viihteellisiä tiedostoja. Matkan aikana voi ikuistuttaa itsensä ison näytön edessä, lähettää kuvan minne tahansa maailmassa tai vaikkapa nauttia taidenäyttelyn elämyksiä.

Kolmatta vuotta tietotekniikan insinööriksi opiskeleva Jenna Moisajeff on toiminut oppaana tekniikan uudessa ihmemaassa. Nuori insinööriopiskelija on myönteisesti yllättynyt kesätyönsä haasteellisuudesta:

– Hieman epäilin, että onkohan kesätyöstä todella hyötyä opintoihini, kun minustahan pitäisi tulla koodari. Mutta tässähän joutuu korjailemaan UBI-näyttöjä ja ottamaan bugiraportteja sekä oppii aivan uusia tekniikoita. Lisäksi englantia saa puhua aivan mahottomasti, Moisajeff kertoo.

Kesäduuni opettaa myös tapaa toimia työelämässä

– Homma perustuu ryhmätyöskentelyyn. Vaikka minun tehtävänä on ollut asiakkaiden opastus ja rekrytointi, roolit venyvät ja olen tehnyt myös teknistä korjausta. Ainakin ymmärrän nyt projektikäsitteen, kun olen ollut mukana pystytyksestä lähtien, Moisajeff toteaa.

Ihmetystä, ihastusta ja hieman ivaakin aiheuttaneet näyttölaatikot ilmestyivät katukuvaan toukokuun lopussa. Ovatko Oulun UBI-pöntöt kaupunkitilan tulevaisuus, Jenna Moisajeff?

– Tämän ryhmän eli Oulun yliopiston MediaTeamin aiempi menestystarina on ollut vapaa langaton kaupunkiverkko PanOulu. Voi tästäkin tulla ihan mitä vaan!

Harjoittelijat ympäröivät opettajat

Oulun ammattikorkeakoulun kehitysjohtaja Irene Isohanni kertoo, että OAMK:sta CIE:hen (Center for Internet Excellence) tutkimaan lähtevät seitsemän opettajaa voivat ottaa opiskelijoita ympärilleen harjoittelemaan.

Ihmisten järkevä kouluttaminen onkin hankkeen toinen puoli. Opiskelijalle CIE tuo paljon hyvää. He pääsevät tekemään harjoitteluja sekä opinnäytteitä kaupallisen internetin ympäristöissä aitojen loppukäyttäjien kanssa.

– Meidän väki voi pompata sinne tai sitten perustaa aivan uuden yrityksen CIE:n ympärille. Voidaan katsoa yliopiston kanssa, mitä koulutusta kumpainenkin tuottaa, ettei mene päällekkäin. Aikuiskoulutus varmaan korostuu tässä hankkeessa. Voimme sen avulla reagoida nopeasti ja joustavasti tarpeen mukaan, Isohanni visioi myönteisen kierteen kehää.

Joukossa ujoja yrityksiä

OAMK:n vastuulla olevassa osahankkeessa UBI-GO:ssa on mukana yli kymmenen, toistaiseksi salaisina pysyvää yritystä. Ilmeisesti taustalla on jokin elintarvike- tai metsäfirma, sillä tekniikan yksikön ohella OAMK:sta mukana on luonnonvara-alan yksikkö.

CIE ja sen kaikille oululaisille näkyvä puoli UBI ovat osa Oulun Innovaatiokeskittymää. Siinä yliopisto, ammattikorkeakoulu, VTT ja Technopolis ovat Oulun kaupungin ohjaamina löytäneet tavan sopia, minne katseet suunnataan ja kuka vastaa mistäkin.

Innovaatiokeskittymän johtoryhmässä päätetään panostukset ja pyritään ilman hallinnollisia rajoja ohjaamaan tuki juuri Oulun seudulle sopiville innovaatioille ja osaamiskeskittymille. Kaupungin vahva panos on se liima, joka saa Oulun yliopiston ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun puhaltamaan yhteen suuntaan.

– Yliopisto on ymmärtänyt, että sen rooli on tieteellinen. Ammattikorkeakoulu vastaa testauksesta, sovelluksista, kehityksestä ja yritysyhteistyöstä. Me olemme enemmän aluetta varten, korostaa UBI-ohjelman vetäjä, professori Timo Ojala.

Internetiin uskovan CIE:n lisäksi innovaatiokeskittymässä on mukana neljä muuta kohdetta: painettava elektroniikka, Martti Ahtisaaren kummikseen saanut kansainvälinen liiketoiminta sekä ympäristö- ja hyvinvointialat. Näihin aiemmat onnistumisensa tervalla, paperilla ja matkapuhelimilla saavuttanut Pohjois-Suomen pääkaupunki nyt luottaa.

Teksti: Mikko Sormunen, asiamies
Kuva: Kirsti Laurinolli