Insinööri-lehti

Insinöörit kautta maailman: ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää

Maapallon lämpeneminen voidaan rajoittaa kahteen asteeseen vuoteen 2050 mennessä, totesivat insinöörit globaalin Future Climate – Engineering Solutions -hankkeen konferenssissa Kööpenhaminassa syyskuussa. Kuinka se tapahtuu ja millä teknologioilla ongelma ratkaistaan, selviää maakohtaisista raporteista.

Tähän ei tarvita suuria mullistuksia tai science fictionia, sillä teknologioista useat ovat jo markkinoilla.

Insinöörijärjestöt 12 maasta – edustaen yhteensä 1,3 miljoonaa insinööriä – ovat kukin laatineet kansalliset ilmasto-ohjelmansa, joilla lämpenemistä aiheuttavia kasvihuonekaasuja voidaan alentaa. Future Climate – Engineering Solutions on insinöörien viesti myöhemmin syksyllä Kööpenhaminassa pidettävälle COP15-ilmastokokoukselle.

Hanketta koordinoivan Tanskan insinöörijärjestö IDA:n puheenjohtajan Lars Bytoftin mielestä viesti on selvä:
– On täysin mahdollista saavuttaa merkittäviä leikkauksia kasvihuonekaasupäästöihin jo tunnettujen teknologioiden avulla. Se vain edellyttää yhteisiä sitovia ilmastotavoitteita koko maailman mittakaavassa. Jo ennen vuotta 2012 laaditaan konkreettiset suunnitelmat, miten kasvihuonepäästöjä leikataan vuoteen 2050 mennessä.

Eräs kansallisten ilmasto-ohjelmien keskeinen viesti on, että suuri osa kasvihuonekaasuvähennyksistä voidaan saada aikaiseksi energiansäästötoimin. Useimpien maiden insinöörijärjestöjen raporteissa kansallisia päästöjä voidaan energiatehokkuustoimin alentaa jopa puolella etenkin teollisuuden, rakentamisen ja liikenteen sektoreilla.

Eräs alue, jonka osallistujamaiden järjestöt ovat havainneet kehittämisen tarvetta, on kuljetussektori. Tähän raportit tarjoavat ympäristöystävälliseksi ratkaisuksi paitsi sähköautoa, mutta myös parannuksia tehokkaan ja kaupallisesti kannattavan akkukapasiteetin kehittämiseen. Lisäksi todettiin tarve vahvistaa globaalia innovaatioyhteistyötä etenkin teknologisten innovaatioiden osalta.

Future Climat -hankkeen lähtökohdissa painotuseroja

Oli mielenkiintoista havaita maakohtaisten raporttien painotuksissa selviä eroavaisuuksia. Esimerkiksi Suomen insinöörijärjestöt olivat ainoita, jotka ottivat lähtökohdakseen jäsenkunnassa tehdyn kyselyn. Norjan järjestö taas panosti raportissaan toimenpiteiden toteuttamiseen, kun taas tanskalaiset keskittyivät työllisyysvaikutusten tutkimiseen. Asia vaatisi ilman muuta meillä jatkotoimenpiteitä, joissa paneuduttaisiin syvällisemmin konkreettisiin toimenpiteisiin ja työllisyysvaikutuksiin.

Future Climate -hanke osoittaa, että teknologiset ratkaisut rajoittaa ilmaston lämpenemistä ovat olemassa. Onkin toivottavaa, että hankkeet tulokset kannustaisivat kunnianhimoisiin ja päättäväisiin ratkaisuihin joulukuun ilmastokokouksessa. Yhteenvetona voidaan todeta, että insinöörijärjestöt tuottivat hankkeessa riittävästi suosituksia tulevaa ilmastosopimusta varten. Toivottavasti saamme aikaan sitovan tavoitteen, joka varmistaa, että kasvihuonekaasupäästöt saadaan kuriin jo ennen vuotta 2020. 

Yhteenvetoraportti insinöörijärjestöjen ilmasto-ohjelmista ja suosituksista YK:n ilmastokokoukselle löytyy osoitteesta:
http://ida.dk/sites/climate/Documents. Lisää Future Climate -hankkeesta: www.futureclimate.info

 

Teksti: Heidi Husari, elinkeinoasioiden päällikkö
Kuva: Future Climate / Avjesen1974, Flickr.com