Vuorotteluvapaan suosio romahti

12.1.2018

Vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen on laskenut vapaan suosiota merkittävästi. Toissavuonna vuorotteluvapaalla oli liki 14 300 palkansaajaa, mutta viime vuonna ennakkoarvion mukaan enää vajaa puolet tästä.

Finanssivalvonnan kuukausitilaston mukaan vuorotteluvapaalla oli marraskuun lopussa reilut 2 600 ihmistä, kun vuotta aiemmin määrä oli liki 4 800.

Vuoden 2016 suhteellisen hyviä lukuja selittää sekin, että tuolloin vuorotteluvapaalla oli väkeä useiden eri sääntöjen mukaan. Osa oli jäänyt vuorotteluvapaalle vuoden 2015 sääntöjen mukaan ja jotkut vuoden 2014 sääntöjen perusteella.

Vuorottelupäivät ovat pudonneet reilusti

Alun perin työttömyyden hoitoon tarkoitetusta vuorotteluvapaasta on tullut palkansaajille keino opintovapaan pitämiseen tai voimavarojen keräämisen.

Eniten vuorotteluvapaalle on haettu hoito-, hoiva- ja opetusammateista. Suurin osa vuorotteluvapaan käyttäjistä on pieni- ja keskituloisia.

Vuonna 2015 vuorotteluvapaalla oltiin yhteensä liki 1,9 miljoonaa päivää. Viime vuonna Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö TYJ ennakkotietojen mukaan enää vajaat 0,8 miljoonaa päivää.

Sama näkyy vuorotteluvapaakorvauksiin käytetyissä päivärahoissa. Vielä 2015 vuorottelukorvauksia maksettiin liki 110 miljoonaa euroa. Viime vuonna vuorottelukorvauksia jaettiin ennakkoarvion mukaan 47 miljoonaa.

TYJ ennakoi, että vuorotteluvapaan suosio laskee tänä vuonna viitisen prosenttia.

Ehtoja on heikennetty moneen otteeseen

Vapaan ehtoihin on tehty useita heikennyksiä. Työssäoloehtoa on pidennetty useaan otteeseen.

Ennen vuotta 2014 vuorotteluvapaalle saattoi hakea, kun takana oli 10 vuotta työhistoriaa. Vuoden 2014 alusta ehto nostettiin 16 vuoteen. Samalla estettiin vapaan käyttö niin sanottuun jäähdyttelyyn, eli vuorotteluvapaata ei saanut ottaa juuri ennen eläkettä. Vuoden 2016 alusta vuorotteluvapaata hakevalta on vaadittu 20 vuoden työura.

Aiemmin vuorotteluvapaalle saattoi hakea jopa vuodeksi ja jaksottaa vapaan. Vuoden 2016 alusta vuorotteluvapaa on saanut kestää enintään puoli vuotta. Vähimmäispituus on edelleen 100 kalenteripäivää.

Teksti: Birgitta Suorsa /UP

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 12.6.2018

Äänekoski houkuttelee uusia yrityksiä Metsä Groupin biotuotetehtaan ympärille. Elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas tarjoaa ekosysteemin, josta myös muut hyötyvät.

Artikkelit 7.6.2018

Vuosilomalain kokonaisuudistus on tyssännyt aikapulaan. Työmarkkinajärjestöistä ja ministeriön virkamiehistä koostunut työryhmä päätyi jo keväällä toteamaan, ettei aika riitä.

Artikkelit 5.6.2018

Viime kesänä 85 prosenttia insinööriopiskelijoista oli kesätöissä, jotka olivat useimmiten kokopäiväisiä. Viidennes työskenteli kesän vuorotöissä.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.