Voihan pizza vieköön!

16.10.2015

Poliisi laittoi talousrikollisten metsästyksen kokonaan uusiin puihin yllyttämällä sosiaalisessa mediassa kansalaisia ilmiantamaan alle kuudella eurolla pizzoja myyvät vehnälätynpyörittäjät.

Meidän työmaamme ei suinkaan ole ainoa taho, jossa on vinosti hymyilty poliisin talousrikostutkijoiden kampanjalle. Ovatko epätavallisen halvat pizzat todellakin tällaisen harmaan talouden torjunnan tehoiskun väärti etenkin, kun maan hallitus kaikessa viisaudessaan leikkaa poliisilta rahat lähes sadan talousrikostutkijan palkkaamisesta?

Poliisi on vastannut kritiikkiin kertomalla, että kampanjassa on kyse miljoonista veroeuroista. Samalla virkavalta on julkaissut prosenttilaskelmia siitä, mistä pizzan hinta muodostuu. Poliisin viesti on, että alle kuudella eurolla pizzaa ei vain voi pitkässä juoksussa laillisesti valmistaa ja myydä.

* * *

Puhuimme työmaalla asiasta juurta jaksain, sekä asiallisesti että pilke silmäkulmassa. Joku kaipasi ”Annelta” ja ”Jutalta” prosenttilaskun sijasta hyviä pizzareseptejä, toinen muistutti naama vakavana, kuinka tärkeää on pyytää kuitti ostoksistaan.

Norsupyssyllähän tässä hyttystä ammutaan, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Ja se Sievästä harmitti, että sosiaalisessa mediassa joku katsoi poliisin taloustutkijoiden olevan aivan väärillä apajilla: Käräyttämällä muutaman pikku-urakan pimeästi tekevän kirvesmiehen saa valtiolle saman verohyödyn kuin tuhansista kuuden euron pizzoista.

Niinpä niin; ilmeisesti me rakennusmiehet ja murtaen suomea puhuvat pizzanpyörittäjät tässä suurimpia talousrikollisia olemme. Vallan vihaksi pistää moinen syyttely.

* * *

Päätöksentekijöille tällainen kuuden euron pizzoista ja muusta vähemmän tärkeästi puhuminen tietenkin aina sopii. Todennäköisesti hallituksen työttömyysturvan leikkaaminen ja joku muukin päätös on mennyt muutamalta kansalaiselta kokonaan huomaamatta, kun aika menee halvoista pizzoista somettaessa.

Aina kaikkea epäilevä Nieminen puolestaan arveli, että kampanjan ja siitä syntyneen hälinän keskellä moni oikea talousrikollinen ja lain suojassa veroja välttelevä businessmies käyttää tilaisuutta hyväkseen ja uittaa miljoonansa johonkin veroparatiisisaareen.

– Ja siinä touhussa yksi, sata tai vaikka miljoona alle torihintojen myytyä pizzaa on kuulkaa pieni murhe verokarhulle, hän ilmoitti.

* * *

Tämän tästä julkisuudessa näkee professorien, virkamiesten ja muiden viisaiden surkutteluja siitä, kuinka vaikeaa on arvioida erilaisten päätösten todellisia vaikutuksia. Näin kävi työttömyysturvan leikkaustenkin kohdalla.

Niemisen mukaan talousviisaiden tuskailu on tällä kertaa täysin turhaa. Työttömyysturvaleikkausten taloudelliset vaikutukset ovat tasan tarkkaan tiedossa.

– Pienituloisesta työttömästä tulee köyhä työtön tasan sata päivää aikaisemmin kuin ennen, hän kiteytti. Laittamattomasti sanottu, ei muuta voi sanoa.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.12.2017

Suomessa kehitetty lohkoketjusovellus seuraa tavaraliikennettä Muugan satamassa Virossa. Sovellus tuo ajantasaista tietoa konttien liikkeestä ja tehostaa kuljetuksia.

Artikkelit 8.12.2017

Monipuolisessa seminaarissa pohdittiin ylempien toimihenkilöiden työelämää eri näkökulmista. Alustajina oli muun muassa tutkijoita, virkamiehiä ja yritysten edustajia.

Artikkelit 5.12.2017

Pelialalle syntyi uusi edunvalvoja, kun patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi tänään Peliala ry:n yhdistysrekisteriin.

Insinööri–näköislehti Arkisto