Valoa lännestä

12.4.2017

Suomesta on tähytty meren yli länteen usein vuosien saatossa. Ruotsista on kopioitu paljon sekä yhteiskunnallisia innovaatioita, että muita toimintamalleja. Sieltä on tullut paljon hyvääkin. Viimeksi sinne tähyttiin tosissaan, kun Ruotsin mallista tehtiin esimerkkiä Suomen uudelle työmarkkinamallille.

Työmarkkinamallin tuomisessa oli sama ongelma kuin usein näissä lännen tuliaisissa. Mallista ei kelvannut kaikki, siitä haluttiin tuoda vain osa. Tässä tapauksessa maton alle haluttiin piilottaa henkilöstön laaja edustus yrityksen hallinnossa ja palkansaajien tulkintaetuoikeus. Mutta kaikki muu kyllä kelpasi tuliaisiksi.

Ruotsissa solmittiin vastikään kolmivuotinen työmarkkinaratkaisu. Hätäisempi voisi luulla, että taas haluttaisiin tähytä länteen. Tarjolla kopioitavaksi on työrauhaa ja maltillinen, noin kahden prosentin palkankorotukset vuodessa tuova palkkaratkaisu. Sitä saattaisi ajatella, että Suomesta löytyisi innokkaita kopiokoneen käynnistäjiä.

Kansainvälinen kilpailukyky, nimenomaan kustannuskilpailukyky, on ollut se peruste, jolla kilpailukykysopimus meille myytiin. Nyt, kun palkat nousevat Ruotsissa – ja itseasiassa muissakin kilpailijamaissa – ollaankin tilanteessa, jossa useat äänet kertovat, ettei näillä korotuksilla ole mitään vaikutusta Suomen tilanteeseen. Eli nollakorotuksia voidaan perustella kansainvälisellä kilpailukyvyllä, palkankorotuksia ei.

Ruotsin korotuksilla ei tietenkään voi suoraan perustella palkkapolitiikkaa Suomessa. Samaan aikaan kuitenkin Suomen talous on kasvu-uralla ja näkymät valoisat. Se tarkoittaa sitä, että Ruotsin ja muiden kilpailijamaiden korotukset luovat tilaa ja painetta palkankorotuksille Suomessa.

Palkansaajien ostovoiman myönteinen kehittyminen pitää turvata seuraavalla sopimuskierroksella. Siihen Ruotsin ratkaisut antavat valoa – ne eivät ole ainakaan korotuksien esteenä.

 Petteri Oksa
Insinööriliiton neuvottelujohtaja

 

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 21.4.2017

Lisäävä valmistus eli 3d-tulostaminen on suhteellisen hidas valmistusteknologia, mutta hyvällä suunnittelulla se on paras tapa tuottaa monimutkaisia osia.

Artikkelit 20.4.2017

Kaupan alan ylempiä toimihenkilöitä heräteltiin tänään aamukahvilla tietoisuuteen työtaistelutoimista viidessä paikassa Helsingissä.

Artikkelit 19.4.2017

Kaupan alan asiantuntijoiden työolosuhteet ovat retuperällä. Ylempien toimihenkilöiden hyvinvointia ja tuottavuutta lisäävä sopimus toisi joustavat raamit yrityksille työelämän kehittämiselle.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

2/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 17.