Valmistusta ei kannata lopettaa Suomessa

7.10.2016

Salossa ledejä valmistava Hella aikoo siirtää tuotannon Suomesta Romaniaan. Sen sijaan Greenled päätti siirtää ledituotannon kotimaahan.

Hella Lightning Finland käynnistää yt-neuvottelut Salossa maanantaina. Tuotannon siirto veisi 180 työntekijän yrityksestä 165 työpaikkaa vuoden 2018 loppuun mennessä.

Saksalaisen Hellan suomalainen tytäryhtiö on tehnyt viime tilikaudella 1,5 miljoonaa euroa voittoa 25,4 miljoonan euron liikevaihdolla. Kannattavuus on ollut siis reilut seitsemän prosenttia.

– Siirto ei perustu kannattavuuslaskelmiin vaan konsernin pitkän tähtäimen strategiaan. Konserni siirtää tuotantoa lähemmäksi asiakkaita ja isompiin yksiköihin, sanoo toimitusjohtaja Kimmo Suupohja.

– Ensimmäisenä tavoitteena on säilyttää työpaikat Suomessa, sanoo luottamusmies Mauri Hemanus.

Palkka on vain yksi tekijä

Päinvastainen esimerkki ledituotannossa on suomalainen Greenled, joka toi tuotantonsa Kempeleelle kolme vuotta sitten. Yhtiön tarjoamien työpaikkojen määrä on kasvanut tänä vuonna yli kaksinkertaiseksi 80 työpaikkaan.

– On paljon uskomuksia, että kotimaassa ei kannata valmistaa, mutta teknologian kehittämisen ja älykkyyden räätälöinnin vuoksi tuotannon pitää olla täällä, sanoo toimitusjohtaja Pertti Tahvanainen.

Yritys tekee asiakkaiden toiveiden mukaisia valaistusratkaisuja, jotka vaativat ohjelmointia ja teknisiä muutoksia laitteisiin. Tämä vaatii jatkuvaa tuotekehitystä.

– Täällä on mukava työskennellä, kun ollaan eteenpäin suuntaavalla alalla ja tekniikka kehittyy koko ajan, sanoo tuotepäällikkö Eemeli Kyröläinen.

Kotimainen palkkatasokaan ei horjuta Greenlediä, jonka liikevaihto viime vuonna oli 7,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 200 000 euroa.

Hellan ja Greenledin vertaaminen toisiinsa ei ole kaikin puolin helppoa. Hella on saksalainen, Greenled suomalainen. Hellan asiakkaista 80 prosenttia on Keski-Euroopassa, Greenledillä pääasiassa kotimaassa. Hellan asiakkaat ovat pitkälti auto- ja laivateollisuudessa, Greenledillä keskisuurissa ja suurissa yrityksissä sekä julkisella sektorilla.

Teksti: Janne Luotola

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.8.2017

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre käynnistää uuden biotuotetehtaan toiminnan Äänekoskella. Insinöörille käynnistäminen on ainutlaatuinen tilaisuus.

Artikkelit 10.8.2017

Insinöörien osaamista tarvitaan fantasian ja scifin luomisessa, jotta kirjailijat eivät raapustele puuta heinää.

Artikkelit 3.8.2017

Epävarma työsuhde näyttää heikentävän nuorten mielenterveyttä ja yleistä terveydentilaa ainakin Britanniassa. Tutkija uskoo, että tulokset voivat päteä myös Suomessa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2017
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.