Väärin sammutettu

19.10.2016

Vessapaperin voi laittaa telineeseen väärin päin. Pää, josta rulla purkautuu, voi olla joko ulko- tai sisäreunalla telinettä. Riippuu tietysti telineestä, mutta käsiteltävänä on perinteinen nelikulmainen lankateline, joka on Vertaa.fi sivuston mukaan se suosituin malli.

Henkilökohtaisesti oikea tapa on tietysti se, mitä itse ajattelet ja kuinka sitä paperia haluat purkaa rullasta. Jonkin verran valintaa ohjaa myös katkaisu, eli kuinka perferointi (patentti 25. heinäkuuta 1871, numero 117355) osuu vastineeseen.

Oikeaksi uskottavia tapoja liittyy myös kodin sydämeen, keittiöön. Kalusteissa on kutakuinkin aina laatikko ruokailuvälineille. Kuinka ne sitten sijoitetaan lokeroihinsa, on kokonaan toinen kysymys.

Välineet loksahtavat lokeroihinsa tietenkin joka kodissa juuri oikealla tavalla. Sukurasitteestani johtuen muistisääntöni tehtävän koordinointiin on haaveilu. Aivan oikein, haaveilu.

Eräänlainen akronyymi syntyy ruokailuvälineiden alkukirjaimista. Haarukat, veitset, lusikat. Tuossa järjestyksessä tavarat ovat, vasemmalta oikealle. Voiko enää helpommin löytyä se oikea ase. Sokea Reettakin sen löytää, sanoisi Paavo.

Mutta voi sitä nuortaparia, jossa toisen kotona ei haaveilua ole ymmärretty käyttää. Liitto tulee olemaan lujilla jo alkumetreillä.

Entä sitten muovikassin pakkaaminen kaupan kassalla, miten se tehdään oikeaoppisesti. Kovat tavarat pannaan alle. Ei kuitenkaan ahtamalla, ettei kahvipaketin kulma puhkaise haurasta, biohajoavaa materiaalia.

Maidot laitetaan ensin, kahvi seuraavaksi, leivät, hedelmät, salaatti ja niin edelleen. Kananmunat päällimmäisenä. Oikein on pakattu. Tai sitten ei. Kuka mitenkin tulkitsee.

Myös työpaikoilla esiintyy oikeita ja vääriä tulkinta- ja toimintamalleja. Enimmäkseen näin tapahtuu yrityksissä, jotka eivät ole järjestäytyneet ja siten ole olleet työnantajaliitojen valistavassa ilmapiirissä.

Näillä työpaikoilla ei tunneta työehtosopimuksia, kuten järjestäytyneissä yrityksissä. Ei välttämättä, vaikka yleissitovuus edellyttää niiden noudattamista aloilla, joilla sellainen työehtosopimus on.

Työehtosopimus eli tutummin tessi antaa selvät sävelet työpaikalla niin työaikaan, palkkaukseen, lomiin ja moneen muuhun asiaan. Ilman tessejä olisimme kuin keittiössä, jossa Sorsakosken aterimet olisivat sikin sokin lokeroissa.

Ylemmiltä toimihenkilöiltä puuttuu vielä joillakin aloilla työehtosopimukset. Niiden saamiseksi on tehtävä jatkuvasti töitä. Näin tehdään esimerkiksi kaupan alalla. Sopimusta odottaessa on yritettävä selvitä muuten vain yhdessä sopimalla.

Toivoa sopii, ettei usein tulla vastaavaan tilanteeseen, kuin oli eräässä vapaapalokunnassa. Erimielisyydet kahden palosotilaan välillä johtivat keskusteluun, jossa toinen totesi, että asukkaita uhannut tulipalo saatiin sammutettua ja hengen menetyksiltä vältyttiin. Mutta ei kelvannut: ”Väärin sammutettu”, kuittasi toinen.

Hannu Takala
Insinööriliiton asiamies

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 19.7.2018

Yksi Suomen kalleimmista rakennushankkeista poikkeaa monella tavalla perinteisistä työmaista.

Artikkelit 28.6.2018

Nykyisten ELY-keskusten ja TE-toimistojen toimintojen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Artikkelit 25.6.2018

Sosiokratia eli itseohjautuva hallinto tekee hierarkiasta matalan. Työntekijät päättävät yhdessä yrityksen asioista.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.