Uutiset

Ammattikorkeakouluille 5 miljoonaa tki-toimintaan

21.9.2018
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on myöntänyt ammattikorkeakouluille viiden miljoonan euron valtionavustukset tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan. Avustus on kuitenkin pieni verrattuna leikkauksiin. Avustusta myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hallitus päätti budjettiriihessä varata myös vuodelle 2019 vastaavaan rahoituksen.

Koulutusmäärien kansallinen sääntely halutaan säilyttää

21.9.2018
Viisi akavalaista liittoa pitää ehdottoman tärkeänä, että korkeakoulujen koulutusmäärien kansallinen sääntely säilyy eikä sitä hajauteta ympäri Suomea yksittäisten korkeakoulujen päätettäväksi. Insinööriliitto, Suomen Ekonomit, Suomen Lakimiesliitto, Tekniikan akateemiset ja Tradenomiliitto painottavat, että sääntelyn tulee perustua pitkäjänteiseen osaamis- ja työllisyystarpeiden ennakointityöhön.

Osaajia tarvitaan lisää yhä useammassa ammatissa

20.9.2018
Työvoimapula-ammateiksi määriteltiin työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometrissa 48 ammattia. Vuodentakaisessa arvioinnissa työvoimapula-ammatteja oli 32. Kaksi vuotta sitten työvoimapula-ammateiksi määriteltiin tarkastelussa olleesta reilusta 200 ammatista vain 15 ammattia. Ammattibarometri perustuu te-toimistojen arvioihin elo-syyskuulta 2018. Rakennusalalla kärsitään erityisesti työnjohtajien ja rakennusinsinöörien pulasta.

Liikennealan amk-koulutus täyttää 10 vuotta

19.9.2018
Hämeen ammattikorkeakoulun liikennealan koulutus täyttää kymmenen vuotta. HAMK on Suomen ainoa ammattikorkeakoulu, jossa pääaineena voi opiskella liikennealaa. Opiskelijat valmistuvat liikennesuunnittelijoiksi ja älyliikenteen asiantuntijoiksi. Tähän mennessä liikennealalta on valmistunut noin 200 opiskelijaa. Noin puolet opiskelijoista on sijoittunut julkiselle puolelle ja puolet alan suunnittelutoimistoihin. Vuonna 2016 aloitettiin ensimmäisen kerran jokavuotinen tulevaisuuden liikennejärjestelmiin suuntautunut yamk-koulutus.

Kasvu näkyi teollisuudessa ja viennissä

14.9.2018
Heinäkuun työpäiväkorjattu kansantalouden tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan 1,5 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kausitasoitettu tuotanto puolestaan laski heinäkuussa 0,5 prosenttia edelliskuukaudesta. Kesäkuun työpäiväkorjattu tuotanto nousi tarkentuneiden tietojen mukaan 2,8 prosenttia eikä 3,0 prosenttia edellisvuoden kesäkuusta. Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi noin kahdeksan, jalostus kolme ja palvelut hieman alle yhden prosentin viime vuoden heinäkuusta.

Työllisyyskehitys eriytyy ikäryhmittäin lähitulevaisuudessa

11.9.2018
Tulevina vuosina työllisyys nousee nuorimpien ja vanhimpien työikäisten joukossa, mutta 25–34-vuotiaiden miesten työllisyys alenee, ennustaa Palkansaajien tutkimuslaitos. Työttömyysaste vähenee kuluvana vuonna prosenttiyksiköllä 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin. Tutkimuslaitos suosittelee selvitystä, miksi työmarkkinoilla näkyy ikäpolarisoitumista. Suomen talous kasvaa ennusteen mukaan 0,4 prosenttiyksikköä aiempaa arviota vähemmän kuluvana ja ensi vuonna. Täksi vuodeksi ennakoidaan 2,7 prosentin ja ensi vuodeksi 2,3 prosentin talouskasvua.

Teollisuustuotanto ja teollisuuden tilaukset heilahtelivat

10.9.2018
Kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 1,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli kuitenkin 3,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-heinäkuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 4,4 prosenttia vuodentakaisesta. Heinäkuussa kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni 1,1 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Kesäkuussa kausitasoitettu tuotanto kasvoi 1,6 prosenttia toukokuusta.

Uraguru-botti neuvoo työelämässä

7.9.2018
Akava julkaisi tänään Uraguru-chattibotin, joka opastaa nuoria aikuisia työelämässä ja ohjaa ammattiliittojen palveluihin. – Uraguru on kuin mentori, vähän aikaa työelämässä ollut kaveri, joka neuvoo, ohjaa ja tsemppaa työhön liittyvissä asioissa, joissa nuoret kokevat olevansa epävarmoja, kertoo bottia kehittämässä ollut Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Pursiainen.

Työnantajat karsastivat aluksi osaamistiliä

7.9.2018
Insinööriliitto esitti tänään kahdeksan muun akavalaisen ammattiliiton kanssa osaamistiliä jatkuvan oppimisen tukemiseksi. Esitys sai työnantajien ja valtion puolelta monia kehitysehdotuksia. Jokainen työikäinen saisi esityksen mukaan osaamistilille vuosittain osaamissetelin, jonka hän voisi käyttää kouluttautumiseen. Mallissa kustannukset jaettaisiin valtion, työnantajan ja työntekijän kesken.

Insinöörien työllisyydestä annettiin harhaanjohtava kuva

5.9.2018
Ammattiliiton työttömyysasteesta puhuminen hämärtää insinöörialojen huonon työllisyystilanteen. Tekniikka&Talous kirjoitti tänään, että insinöörien työttömyys on sulanut 2,9 prosenttiin. IAET-työttömyyskassan johtaja Outi Mäki sanoo haastattelussa, että luvut tarkoittavat käytännössä täystyöllisyyttä. – Luvut antavat insinöörien työllisyydestä harhaanjohtavan kuvan, sillä ammattiliiton jäsenten työttömyysaste on alhaisempi kuin niiden, jotka eivät ole jäseniä, muistuttaa Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Sivut

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.