Työnantajat karsastivat aluksi osaamistiliä

7.9.2018

Insinööriliitto esitti tänään kahdeksan muun akavalaisen ammattiliiton kanssa osaamistiliä jatkuvan oppimisen tukemiseksi. Esitys sai työnantajien ja valtion puolelta monia kehitysehdotuksia.

Jokainen työikäinen saisi esityksen mukaan osaamistilille vuosittain osaamissetelin, jonka hän voisi käyttää kouluttautumiseen. Mallissa kustannukset jaettaisiin valtion, työnantajan ja työntekijän kesken.

Työnantajien ja valtion edustajat esittivät näkemyksensä tuoreeltaan julkistustilaisuudessa.

Työnantajapuoli ilmaisi selvästi, ettei se halua lisää maksuvelvoitteita. Työantajat korostivat, että työntekijöitä koulutetaan jatkuvasti työelämässä. He eivät puuttuneet esimerkiksi työttömien osaamisen kehittämiseen.

Valtion puolelta muistutettiin, että suuren väestönosan kouluttaminen on niin kallista, ettei sitä voida rahoittaa pelkästään julkisella rahalla. Koulutusjärjestelmä tarvitsee rahaa myös yksityiseltä puolelta, mikä mallissa on huomioitu.

Yhdeksän liiton osaamistilimallissa koulutettava kustantaa osan koulutuksesta. Näin voidaan lisätä varmuutta, että työikäiset hankkivat oikeasti hyödyllistä koulutusta. Osaamistilimallin kehitys jatkuu, ja sitä odotetaan seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Avointen työpaikkojen määrä kasvoi

16.11.2018 Avoimia työpaikkoja oli vuoden kolmannella neljänneksellä 46 900, kun vuotta aiemmin määrä oli 34 300. Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi eniten Helsinki-Uudenmaan suuralueella. Yksityisten yritysten tarjoamia oli avoimista työpaikoista 78 prosenttia eli 36 500. Vuotta aiemmin niitä oli 29 100 eli 85 prosenttia kaikista avoimista työpaikoista. Toimipaikan toimialoista avoimet työpaikat lisääntyivät eniten kaupassa, kuljetuksessa ja varastoinnissa sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

Keskusjärjestöt haluavat uudistaa aikuiskoulutustukea

15.11.2018 Työmarkkinakeskusjärjestöt esittävät yhdessä aikuiskoulutustuen uudistamista. Järjestöt ovat saavuttaneet asiasta neuvottelutuloksen. Uudistuksen tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen sekä työn ja opiskelun yhteensovittamiseen. Uudistus selkeyttää myös aikuiskoulutustuen hakemista ja tuen ennakoitavuutta sekä keventää aikuiskoulutustuen hallintoa.

Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia

13.11.2018 Koko talouden palkkasumma oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 4,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 1,2 prosenttia. Palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa kaikilla päätoimialoilla. Enimmillään palkkasumma kasvoi rakentamisessa 6,3 prosenttia ja muissa palveluissa 6,1 prosenttia. Teollisuudessa palkkasumma kasvoi 3,6 prosenttia.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.