Tuhannet valitsivat varhaisen eläkkeen

8.6.2018

Työuraeläkettä saa vielä harva, mutta varhennettua vanhuuseläkettä maksetaan monelle.

Työuraeläkettä myönnettiin toukokuun loppuun mennessä Eläketurvakeskus ETK:n mukaan 15:lle vuonna 1955 syntyneelle hakijalle. Hakijoita oli yhteensä 50, joista 37:lle on ehditty antaa hakemuksesta ratkaisu. Heistä 15:n hakemus hylättiin, ja vajaat kymmenen sai muuta eläkettä.

Toukokuun loppuun mennessä oli voimassa neljä työuraeläkettä. Keskimääräinen työuraeläke oli 1 870 euroa kuukaudessa. Kaikki olivat miehiä.

Työuraeläke on uusi eläkemuoto. Se on tarkoitettu fyysisesti rankan työuran tehneille henkilöille, jotka eivät enää jaksa työelämässä. Hakukriteerit ovat tiukat, ja eläkettä varhentava vaikutus on vielä lyhyt mutta kasvaa sitä mukaa, kun vanhuuseläkkeen raja nousee.

Sen sijaan osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakijoita oli toukokuun loppuun mennessä 4 700. Vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona hakijoita oli enemmän, 7 300.

Varhennettuja vanhuuseläkkeitä oli toukokuun lopussa voimassa 16 000, joista 2 000 oli tasoltaan 25 prosenttia kertyneestä eläkkeestä eli keskimäärin 433 euroa kuussa ja lähes 14 000 tasoltaan 50 prosenttia eli keskimäärin 806 euroa kuussa.

Toukokuun loppuun mennessä varhennetuista vanhuuseläkkeistä päättyi lähes 1 500 eläkettä. Suurin osa siirtyi vanhuuseläkkeelle.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

Euroopan parlamentti haluaa rajoittaa nollatuntisopimuksia

19.10.2018 Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunta hyväksyi eilen kantansa komission ehdotukseen työolodirektiiviksi. Valiokunta haluaa suitsia nollatuntisopimusten käyttöä työajan vakiintumismallin avulla. Suomen palkansaajat esittivät hyväksyttyä kantaa. Uudistus parantaa epävarmassa tilanteessa olevien työntekijöiden asemaa ja saattaa edellyttää lakimuutoksia Suomessakin, Finunions arvioi.

Iso laivatilaus tuo työtä Raumalle

18.10.2018 Rauma Marine Constructions ja Tallink allekirjoittivat tänään aiesopimuksen uudesta matkustaja-autolautasta. Tallinnan ja Helsingin väliseen liikenteeseen tuleva matkustaja-autolautta on arvoltaan noin 250 miljoonaa euroa. Se rakennetaan Rauman telakalla. Tallink Shuttle -aluksen suunnittelu alkaa keväällä 2019 ja rakentaminen vuonna 2020. Alus toimitetaan tilaajalle vuoden 2021 lopussa. Uusi alus on suurin RMC:ltä tilatuista aluksista. Matkustajia mahtuu laivaan 2 800 henkilöä. Työllisyysvaikutus on noin 1 500 henkilötyövuotta.

Palkka-avoimuus lisäisi tasa-arvoa

16.10.2018 Jos palkkoja voidaan vertailla, esimerkiksi sukupuoleen liittyvään syrjintään voidaan puuttua nykyistä helpommin, todetaan palkka-avoimuutta koskevassa selvityksessä. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara luovutti selvityksen tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle. Selvityksen mukaan yksittäisen työntekijän oikeutta saada palkkatietoa pitää parantaa.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

5/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 50.