Tuhannet valitsivat varhaisen eläkkeen

8.6.2018

Työuraeläkettä saa vielä harva, mutta varhennettua vanhuuseläkettä maksetaan monelle.

Työuraeläkettä myönnettiin toukokuun loppuun mennessä Eläketurvakeskus ETK:n mukaan 15:lle vuonna 1955 syntyneelle hakijalle. Hakijoita oli yhteensä 50, joista 37:lle on ehditty antaa hakemuksesta ratkaisu. Heistä 15:n hakemus hylättiin, ja vajaat kymmenen sai muuta eläkettä.

Toukokuun loppuun mennessä oli voimassa neljä työuraeläkettä. Keskimääräinen työuraeläke oli 1 870 euroa kuukaudessa. Kaikki olivat miehiä.

Työuraeläke on uusi eläkemuoto. Se on tarkoitettu fyysisesti rankan työuran tehneille henkilöille, jotka eivät enää jaksa työelämässä. Hakukriteerit ovat tiukat, ja eläkettä varhentava vaikutus on vielä lyhyt mutta kasvaa sitä mukaa, kun vanhuuseläkkeen raja nousee.

Sen sijaan osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen hakijoita oli toukokuun loppuun mennessä 4 700. Vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona hakijoita oli enemmän, 7 300.

Varhennettuja vanhuuseläkkeitä oli toukokuun lopussa voimassa 16 000, joista 2 000 oli tasoltaan 25 prosenttia kertyneestä eläkkeestä eli keskimäärin 433 euroa kuussa ja lähes 14 000 tasoltaan 50 prosenttia eli keskimäärin 806 euroa kuussa.

Toukokuun loppuun mennessä varhennetuista vanhuuseläkkeistä päättyi lähes 1 500 eläkettä. Suurin osa siirtyi vanhuuseläkkeelle.

Uusimmat uutiset Näytä kaikki

JUKO: Ministeriöt rikkovat työaikalakia

21.6.2018 Uutta työaikalakia valmisteleva työ- ja elinkeinoministeriö sekä työaikalakia valvova sosiaali- ja terveysministeriö rikkovat toistuvasti työaikalakia, väittää Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO. – Meillä on perusteltuja syitä epäillä, että ministeriöissä paitsi kävellään työaikalain yli myös rikotaan valtion työaikasopimusta. Esimerkiksi työaikalain valmistelijoille on syntynyt viikoittain kymmenien tuntien harmaa ylityömäärä työnantajan tahdosta, ilman virallisia ylityömääräyksiä ja korvauksia, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen sanoo.

Ennusteissa 60 000 uutta työpaikkaa

20.6.2018 Työllistymisaste nousee vuonna 2020 lähes 72 prosenttiin, mikä tarkoittaa 60 000 uutta työpaikkaa, ennustaa Suomen Pankki. – Suomen talousnäkymät ovat valoisat, kasvusuhdanne on jatkunut laaja-alaisesti jo kolme vuotta ja kasvu on nopeaa. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut nopeammin kuin työttömyys on pienentynyt, ennustepäällikkö Juha Kilponen Suomen Pankista arvioi.

Laskuri paljastaa tuloloukut

19.6.2018 Me-säätiön ja THL:n kehittämä tulolaskuri kertoo, mitä kotitalouden käytettävissä oleville tuloille tapahtuu, kun elämäntilanne muuttuu. Kotitalouksien käteen jäävään tuloon vaikuttavat muun muassa palkka, verotus ja tulonsiirrot. Monet etuudet määritellään muun muassa palkan sekä talouteen kuuluvien aikuisten ja lasten lukumäärän perusteella.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.