Teknon luotoilla tiukka seminaari

15.2.2016

Noin sata YTN-teknologiateollisuuden luottamushenkilöä saivat tuhdin paketin ajankohtaisesta työmarkkinatilanteesta ja luottamustehtävässä toimimisen arjesta viikon vaihteen koulutusseminaarissa.

Vuoden ensimmäinen luottamushenkilöiden seminaari järjestettiin perinteiseen tapaan kaksipäiväisenä laivalla. Ohjelma oli selkeästi kaksijakoinen: Ensimmäisenä päivänä keskustelu pyöri ajankohtaisten asioiden ympärillä, kun taas toinen päivä oli pyhitetty luottamusmiehille.

Teknologiateollisuus ry:n ryhmäpäällikkö Jarkko Ruohoniemi kävi virittämässä joukon tunnelmaan muutamalla aiheiltaan jo tutuksi tulleella kalvolla. Lienevätkö kulisseissa etenevät neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta vai kevään tulo syynä, mutta tällä kertaa seminaariyleisölle esiintyi poikkeuksellisen hyväntuulinen ja huumoria viljelevä ”vihollisen” päällikkö.

Valmistautukaa kaikkeen mahdolliseen

YTN:n varapuheenjohtaja Pertti Porokari ja YTN:n uusi neuvottelupäällikkö Petteri Oksa tulivat paikalle Majvikista UK-hankkeen ohjausryhmän palaverista. Porokari kertoi lyhyesti, että uusi keskusjärjestö -hanke oli kahden päivän neuvottelujen jälkeen mennyt aimo askeleen eteenpäin.

Porokari kävi hieman pidemmän kaavan mukaan läpi moneen kertaan katkenneita yhteiskuntasopimusneuvotteluja. Meneillään on viides yritys saada maahan aikaan laajempi, hallituksen pakkolakeja korvaava työmarkkinaratkaisu.

Porokarin viesti kuulijoille oli selkeä; edelleen on syytä valmistautua kaikkeen ja ennen muuta neuvotteluihin, sillä joka tapauksessa työehtosopimus on katkolla ensi syksynä.

Seminaariosuuden jälkeen uusi ja vanha taustaryhmä pitivät yhteisen kokouksen. Lyhyessä ja napakassa kokouksessa uusi taustaryhmä järjestäytyi valiten puheenjohtajakseen Ralf Holmlundin Wärtsilä Finlandista.

Työehtosopimus läpi juurta jaksain

Lauantai oli luottamushenkilöiden päivä. Taustaryhmän uusi puheenjohtaja Holmlund ja virkaveli parin vuoden takaa, Raimo Sillanpää ABB:ltä, kertoivat omia kokemuksiaan luottamusmiehenä toimimisesta ja yhteistoiminnasta omissa yrityksistään. Holmlundin asema on poikkeuksellinen, sillä hän toimii Wärtsilässä sekä ylempien toimihenkilöiden että toimihenkilöiden luottamusmiehenä.

Seminaarin päätteeksi luottamusmiehet kävivät alan toimijoiden kanssa pienryhmissä läpi voimassa olevaa työehtosopimusta lyhyinä asiakokonaisuuksina. Vaikka osallistujat eivät ehtineet käydä jokaisella kahdellatoista rastilla, asiat tulivat tulosten esittelyn kautta kaikille kuulluksi.

Metodi osoitti käytännössä toimivuutensa. Osalle porukasta asiat oli hyvin tuttuja, mutta pienryhmä oli hyvä tapa kuulla toisten yritysten toimintatapoja.

Yhteenvetona voi tehdä johtopäätöksen, että globaalissa ja monen toimipisteen yrityksessä monet asiat kulkevat hieman eri tavalla kuin pienessä, noin sadan hengen yrityksessä. Ja sekin kävi selväksi, että monessa työehtosopimuksen kirjauksessa on vielä paljon kehittämistä. 

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 14.12.2017

Suomessa kehitetty lohkoketjusovellus seuraa tavaraliikennettä Muugan satamassa Virossa. Sovellus tuo ajantasaista tietoa konttien liikkeestä ja tehostaa kuljetuksia.

Artikkelit 8.12.2017

Monipuolisessa seminaarissa pohdittiin ylempien toimihenkilöiden työelämää eri näkökulmista. Alustajina oli muun muassa tutkijoita, virkamiehiä ja yritysten edustajia.

Artikkelit 5.12.2017

Pelialalle syntyi uusi edunvalvoja, kun patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi tänään Peliala ry:n yhdistysrekisteriin.

Insinööri–näköislehti Arkisto