Teknon kenttäkierros vauhdissa

14.5.2014

Muun muassa työaikapankki, etätyö ja matka-ajan korvaaminen ovat puhuttaneet jäseniä YTN:n teknologiateollisuuden kenttäkierroksella. Huhtikuun lopussa Oulusta käynnistynyt, lähes 40 tilaisuuden maanlaajuinen ”tour” on kerännyt kuulijoita vaihtelevasti. Kenttäkierros päättyy touko-kesäkuun vaihteessa.

Teknologiateollisuuden yrityksissä kiertävät alan asiamiehet ja muut toimijat. Jyväskylässä paikalla oli YTN:n neuvottelupäällikkö Ismo Kokko. Hippos-hallin auditorioissa pidetty tilaisuus oli kaatua heti ensimetreillä teknisiin ongelmiin, mutta jääkiekkomiehenä Kokko korvasi tietokoneella olevat powerpointit vanhanaikaisella fläppitaululla ja parilla tussikynällä.

Kokko kannusti ottamaan kaiken hyödyn irti työaikapankeista, joiden käyttöönoton syksyn neuvottelukierros mahdollistaa, mikäli siitä yrityksissä ja työpaikoilla kirjallisesti sovitaan. Hän uskoi, että työaikapankeilla voidaan esimerkiksi vähentää kirjaamatta jääviä ylitöitä, mikä on etenkin ylempien toimihenkilöiden ongelma.

– Jokainen saa sitten itse tykönään päättää, liittyykö sopimukseen vai ei. Tärkeintä on, että mahdollisimman monella jäsenellä on mahdollisuus saada työaikapankeista se hyöty, mikä niillä kiistatta saavutetaan, Kokko totesi.

Läppäri mukana kotiin

YTN:n neuvottelupäällikköä kiinnosti tietää, kuinka monella noin kahdestakymmenestä kuulijasta on mahdollisuus tehdä etätöitä ja miten niistä sovitaan. Vain muutama käsi nousi, käytäntö tuntui olevan, että etätöitä tehdään kertaluonteisesti erikseen sopimalla.

Valmet Technologies Oy:n luottamusmies Rauno Minkkinen tosin epäili, että etätöitä tehdään enemmän kuin auditoriossa tehdyn käsiäänestyksen perusteella voisi päätellä.

– Aika moni ylempi näyttää perjantaisin kotiin lähtiessään kantavan firman läppäriä. Tiedä sitten, mitä ne sillä kotonaan tekevät, Minkkinen veisteli.

Kokko toivoi, että etätyön osalta yrityksissä vallitsevat käytännöt ja lainsäädäntö saataisiin vihdoin viimein 2010-luvulle. Muun muassa työaikalain mukaan työpaikan ulkopuolella tehtävää työtä ei lasketa työajaksi.

– Kaikki me tiedämme, että nykyään työtä tehdään niin kotona, junassa kuin lentoasemallakin, Kokko painotti kunnollisen etätyösopimuksen tärkeyttä.

Ei eläkeiän nostolle

Alan vastaava asiamies Hannu Takala on kiertänyt kymmenkunta tilaisuutta eri puolilla Suomea. Takalan mukaan perusviesti on käynyt selväksi; jäseniä kiinnostavat nykyaikaiset, yksilölliset työaikaratkaisut.

– Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen vaikeus, työssä jaksaminen ja viihtyvyys, -työhyvinvointi laajasti ymmärrettynä on asia, jota ihmiset pohtivat yhä enemmän. He näkevät, että muun muassa etätyön mahdollisuus ja työaikapankit ovat ratkaisuja parempaan työelämään, hän sanoo.

Takalan mukaan samassa yhteydessä on puhuttu myös tulevista eläkeratkaisuista.

- Selväksi on tullut, että eläkeiän alarajaa ei ole syytä hilata yhtään ylemmäs, hän sanoo.

Teksti ja kuvat: Jari Rauhamäki, Insinööriliitto

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 28.6.2018

Nykyisten ELY-keskusten ja TE-toimistojen toimintojen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Artikkelit 25.6.2018

Sosiokratia eli itseohjautuva hallinto tekee hierarkiasta matalan. Työntekijät päättävät yhdessä yrityksen asioista.

Artikkelit 12.6.2018

Äänekoski houkuttelee uusia yrityksiä Metsä Groupin biotuotetehtaan ympärille. Elokuussa toimintansa aloittanut biotuotetehdas tarjoaa ekosysteemin, josta myös muut hyötyvät.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

3/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 34.