Tehtaita tulee, tehtaita menee

25.4.2014

Niin ne ajat muuttuvat. Ei siitä niin kovin monia vuosia ole, kun metsäyhtiö Stora Enso ilmoitti laittavansa Kemijärven sellutehtaan portit pysyvästi säppiin. Sellu ei kuulemma käynyt tarpeeksi kaupaksi, hinta oli huono, maassa oli liikaa tehtaita.

Päätöksestä syntyi itku ja hammasten kiristys pohjoisessa Suomessa. Ymmärtäähän tuon, Kemijärven tehdas oli alueella merkittävä työllistäjä ja puun käyttäjä. Pohjoisesta kävi eduskunnassa toinenkin karvalakkilähetystö, mutta mikään ei auttanut.

Stora Enson tuore toimitusjohtaja Jouko Karvinen piti päänsä ja sulki tehtaan. Muitakin kokonaisia yksiköitä, paperikoneita ja tuhansia työpaikkoja katosi.

* * *

Keskiviikkona lehti kääntyi. Metsä Group ilmoitti suunnittelevansa uuden, yli miljardi euroa maksavan sellutehtaan rakentamista Suomeen, keihäslegenda Jorma Kinnusen kotipitäjään Äänekoskelle. Kuinka ollakaan, samana päivänä Stora Enso ilmoitti Karvisen jättävän yhtiön.

Kahvitunnilla asiaa poikien kanssa asiaa totta kai pähkäiltiin. Joku vääräleuka keksi sanoa, että suomalaiset saivat sitten samana päivänä kaksi hyvää uutista metsäteollisuudesta, Metsä Groupin jätti-investoinnin ja Karvisen lähdön.

Voi se noinkin olla. Toisaalta on kyllä sanottava, että ei se Karvisen seitsemän vuotta Stora Ensossa voinut kovin ruusuinen ja lihava ajanjakso olla, sen verran huonossa hapessa yhtiö Jukka Härmälän Amerikan-seikkailujen jäljiltä oli.

* * *

Tehtaita ja miehiä siis tulee ja menee, mutta jospa tästä urkenisi suomalaiselle metsäteollisuudelle uusi ura paremmalla herraonnella höystettynä. Merkit ainakin ovat hyvät, eikä se kai voi herra paratkoon niinkään olla, että yksi ja sama teollisuudenala tekee vuosi toisensa jälkeen vääriä valintoja.

Työmaalla Nieminen oli ainakin aivan varma siitä, että seuraavat seitsemän vuotta ovat metsäteollisuudelle suorastaan raamatullisen lihavia. Tarjosi asiasta jopa Kossupullon vetoa. Pontimena rohkeudelle oli nuoruuden kesätyöt kotikunnan raamisahalla.

– Se on kuulkaa niin, että ensi rakennetaan sellutehdas ja sen perässä muutamia sahoja, kun hakkeelle ja muille sahajätteille on taas kysyntää. Näin on aina ollut ja on vastakin, mies tiesi.

* * *

Hyvistä uutisista huolimatta synkkiäkin ajatuksia nousi pintaan. Porukalla pähkäilimme, että pitäisikö oikein kirjeellä lähestyä ja neuvoa Metsä Groupin hallitusherroja, että osaisivat ainakin valita uuden tehtaan rakentajat oikein.

Siinä ruutupaperilla räknäsimme, että jos firma päätyy samanlaisiin valintoihin kuin Teollisuuden Voima Olkiluoto kolmosen rakentamisessa, Niemisen raamatulliset ennustukset ehtivät kääntyä päälaelleen.

Suunnitellun tehtaan on määrä tuottaa ensimmäiset sellutonnit Äänekosken maisemissa vuonna 2017, mutta jos tehtaan rakentaminen venyy yhtä paljon kuin Olkiluodolla, sellun maailmanmarkkinahinta ehtii ennen valmistumista kääntyä laskuun parikin kertaa. Ja taas menee miehiä ja tehtaita.

Tuoreimmat artikkelit Näytä kaikki

Artikkelit 16.10.2018

Teknologiayhtiö kannustaa työntekijöitä käyttämään vihreitä kulkumuotoja matkalla työpaikalle. Lähes puolet saapuu töihin ainakin välillä lihasvoimin.

Artikkelit 8.10.2018

Lennonjohdon on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Valtion erityistehtäväyhtiö luovutetaan pian uuteen jättikonserniin, joka valmistautuu kilpailuun.

Artikkelit 2.10.2018

Tampereen tulevasta raitiovaunusta tulee tiilenpunainen. Väri vaikuttaa paitsi yleisilmeeseen myös teknisiin ominaisuuksiin.

Insinööri–näköislehti Arkisto

Insinööri

4/2018
Näköislehti › PDF-tiedosto ›Lehtiarkisto › Ratkaisut kakuroon
ja Tiukkaan trioon ›

Seuraava numero
ilmestyy viikolla 42.